Taş ocağına 10 bin ağaç diktiler

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – İzmir’de “Türkiye’de güzel şeyler de oluyor” dedirten projeyle taş ocaklarının yok ettiği araziye 10 bini aşkın ağaç dikildi…
 
İzmir’de Urla ile Güzelbahçe arasındaki taş ocaklarının tahrip ettiği 65 dekarlık araziyi ağaçlandırarak iyileştirmek için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi alana 10 bini aşkın ağaç dikti. Taş ocaklarının açtığı yaralar, toplam 2 milyon 745 bin ton dolgu malzemesi kullanılarak kapatıldı. Ağaçlandırılacak alana 5 bini kızılçam olmak üzere, toplam 10 bin 300 adet kara servi, yalancı akasya ve mavi servi fidanları dikildi. Alana ilk fidanları diken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Çimento fabrikalarının, beton üreten tesislerin hepsinin Yarımada’da santralleri var. Burada bir daha taş ocağı açmak, doğayı katletmekten başka bir anlam içermiyor. Bu girişimler son derece yanlış. Buradan bütün yetkililere seslenmek istiyorum: Taş ocağı, güneş enerjisi, rüzgâr santrali hiçbirine karşı değiliz. Ama yeri önemli. Doğru bir çalışma yapıp doğayı korumak zorundayız” diye konuştu.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Güzelbahçe ile Urla sınırında yer alan ve yıllardır taş ocaklarının faaliyet gösterdiği 65 bin metrekare araziyi ağaçlandırmak üzere harekete geçti. Önce 2 milyon 745 bin ton dolgu malzemesi taşınarak taş ocaklarının doğada açtığı yaralar kapatıldı. Ardından ise toprakla doldurularak ağaç dikimi için hazırlanan araziye dikilmek üzere fidanlar hazırlandı. Düzenlenen fidan dikimi töreninde alana ilk ağaçları diken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Belkahve’deki taş ocaklarını rehabilite ederek bölgede yaptıkları ağaçlandırma çalışmalarını da anımsatarak şöyle konuştu:
 
‘TAŞ OCAKLARI MÜHRÜ KIRIP ÇALIŞIYORLARDI’
“Oradan 10 sene önce geçtiğinizde tozdan, dumandan göz gözü görmüyordu. Bugün ne hale geldi. 40 senedir onlar orada çalışıyordu. 40 senedir şikâyet olunca belediye ekipleri gidip mühürlüyordu, sonra onlar da mührü kırıp tekrar çalışıyorlardı. Ben bir tane mühür vurmadım. Çağırdık, şartları sunduk, ‘kapalı sistemde, arka planda üretim yapacaksınız. Bu ön alanı terk edeceksiniz’ dedik. Dediğimizi yaptılar ve ilk defa çalışma ruhsatına kavuştular. Oradan tam Pınarbaşı tarafındaki ocaklara geçiyorduk ki, yönetmelik değişti. Yetkiyi bizden alıp valiliğe verdiler. Bizden sonra da bir tek çivi çakılmadı.”
 
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE ULUSLARARASI ÇEVRE ÖDÜLÜ
Hafriyat dökümündeki tekeli kırmak için Orman Bölge Müdürlüğü’nün açtığı ihaleye katılarak muhammen bedeli 350 bin TL olan Gökdere’deki araziye 3 milyon 652 bin TL ödediklerini anlatan Kocaoğlu, ardından da bu bölgeyi ağaçlandırdıklarını anlattı. Barselona Sözleşmesi çerçevesinde ilk kez verilen uluslararası çevre ödülüne İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin layık görüldüğünü de hatırlatan Kocaoğlu, Salı günü Arnavutluk’ta düzenlenecek törenle bu ödülü alacaklarını söyledi.
 
SUYU VE TOPRAĞI KORUMADAN BİR YERE GELMEK MÜMKÜN DEĞİL
Havayı, suyu ve toprağı korumadan bir yere gelmenin mümkün olmadığına işaret eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Biz de bu bilinçle çalışıyoruz. Aklı ve bilimi rehber almadan belediye başkanlığı yapmak kolay değil. Başkan olmak isteyen arkadaşların ‘bu kent ne olur, burada yaşayan insanların yaşam standardı, gelir düzeyi nasıl yükselir, kentin çevresi nasıl korunur; tarımda, sanayide hangi sektör öne çıkıyorsa bunlar nasıl büyütülür, üretim nasıl artırılır’ diye düşünmeleri gerekir. Bunun yol haritasını bilimsel çalışmayla belirlemeden belediye başkanlığı için paçaları sıvamanın hiçbir anlamı yoktur” diye konuştu.
 
GÜZELBAHÇE’DEN BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ise geçmişte tahrip edilen doğanın Büyükşehir Belediyesi tarafından özüne döndürülmesi için çalışıldığını belirterek, “Bugün dikilecek fidanlarla doğa kendini güzelleştirecek. Bu gördüğünüz hizmet, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilçemize kazandırdıklarından sadece bir tanesi. Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na tüm Güzelbahçeliler adına ilçemize katkıları nedeniyle içten teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
UYAR: ‘BELEDİYECİLİK SADECE ÇÖP TOPLAMAK DEĞİLMİŞ’
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar da, Yarımada halkı olarak çok şanslı olduklarını belirterek şunları söyledi: “Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Yarımada Stratejik Kalkınma Planı elimizde varken, ne yapacağımızı düşünmemize gerek kalmıyor. Tarımsal kalkınmanın, kırsal kalkınmanın, kenti kalkındırmanın nasıl olması gerektiğini görüyoruz. Belediyecilik sadece çöp toplamak değilmiş. İzmir’de bunu görüyorsunuz. Sosyal demokrat belediyecilik ne demek, kenti kentliyle birlikte yönetmek ne demek, hep birlikte yaşayarak görüyoruz. Enginar Festivali deyip geçmeyin. Bu sayede dikim alanları yüzde 42 arttı. Bademler’de Doğal Yaşam Köyü kuruluyor. Biz bozmuyoruz. Nasıl daha iyi yapabiliriz diye bakıyoruz. İyi ki İzmirliyim diyorum. İzmir’in insanların neden göç etmek istediği kent olduğunu görüyoruz. İyi ki böyle bir Büyükşehir Belediye Başkanımız var. İyi ki çevreye saygımız var. Biz kesmiyoruz, biz yıkmıyoruz.” 
 
SIRADA AĞAÇLANDIRILACAK YENİ TAŞ OCAKLARI VAR
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ağaçlandırılacak 65 bin metrekare arazinin 43 bin metrekaresi Yelki Hafriyat Sahası, 22 bin metrekaresi ise Urla Belediyesi sınırları içinde yer alıyor. Ağaçlandırılacak alana 5 bini kızılçam olmak üzere, toplam 10 bin 300 adet kara servi, yalancı akasya ve mavi servi fidanları dikildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Güzelbahçe sınırları içinde daha önce taş ocağı olarak kullanılan 122 dönüm alanı da hafriyat dökümüne açtı. Alandaki dolgu ve rehabilitasyon çalışmalarının ardından 20 bin ağacın dikileceği kaydedildi.
2146100cookie-checkTaş ocağına 10 bin ağaç diktiler
Önceki haberFilistin’e dair gerceği söylemek!
Sonraki haberŞefika Kutluer’in flütünün, Batı ile buluşması
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.