Tasmanialı mahkumlar isyan etti

Tasmania’nin başkenti Hobart’ta bulunan ve ağır ceza alan 550 mahkumun tutulduğu Risdon Cezaevi’ndeki 19 mahkum, cezaevi koşullarının düzeltilmesi talebiyle geçen hafta Perşembe günü isyan başlattı.

Mahkumlar bir gardiyanı rehin aldı; Cezaevi Müdürü Graeme Barber ve Tasmania Adalet Bakanı Judy Jackson’ın istifasını istedi.

Mahkumlar, ayrıca muhalefet’in Adalet İşleri Sözcüsü Michael Hodgman ile görüşme talepleri yerine getirilmediği takdirde, rehine  gardiyanın parmağını kesecekleri tehdidinde bulundu. Aynı cezaevinde iki hafta önce meydana gelen bir başka olayda da bir grup mahkum; diğer iki mahkumu rehine alarak eylem başlatmış, yapılan görüşmeler sonunda eylem barışçı bir şekilde sona ermişti. Cezaevi yönetimi, isyancıların ellerinde rehin tutuklu bulunduğuna ilişkin bir kanıt olmadığını açıkladı.

Cezaevi Müdürü Barber, istifa etmeyeceğini söyledi. Kontratını 5 yıl için daha geçtiğimiz günlerde yenilediğini kaydeden Barber, “Boşuna uğraşıyorlar. İstifam söz konusu değil” dedi. Muhalefet Adalet Sözcüsü Michael Hodgman, ilgililerin uygun bulması halinde mahkumlarla görüşmeye gidebileceğini ancak, sadece dinleyeceğini söyledi. Hodgman, “onları tahrit edecek bir şey söylemek istemem. Bu nedenle krizin çözülmesi için sadece dinlemeyi tercih ederim” dedi.

Risdon Cezaevi’ndeki hükümlüler arasında Avustralya’nın en kanlı katili, 1996 yılında Port Arthur’da 35 kişiyi öldüren Martin Bryant da bulunuyor. Cezaevi yetkilileri Bryant’ın eylemciler arasında bulunmadığını açıkladı.

Eylemciler ve cezaevi idaresi 24 maddelik bir anlaşmaya imza atmasından sonra isyan Pazartesi sabah erken saatlerde erdirildi.

FOTOĞRAF: Prison

1105710cookie-checkTasmanialı mahkumlar isyan etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.