Tata, Türk yatırımcı bekliyor

Macaristan ile Türkiye arasındaki işbirliği her geçen gün artıyor. Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz,
daha önce Komárom-Esztergom Megye Bölgesinde iktidar partisi FİDESZ’den milletvekilliği de yapan Tata Belediye Başkanı Michl József’in daveti üzerine Budapeşte’nin batısında ve 68 km. mesafede bulunan Tata şehrini ziyaret etti.

TÜMİŞAD iki ülke arasında ekonomik işbirliklerinin yanında kültürel ve sosyal bağların oluşmasında da etkin rol üstleniyor.

Türkiye ile daha yakından işbirliği içinde olmayı arzularız

Başkan Michl József, Fahri Konsolos onuruna verdiği yemekteki konuşmasında,” Sizi şehrimizde misafir etmekten büyük onur duyuyorum. Türkiye’nin Başkenti Ankara’ya ilk defa, her yıl yapılmakta olan Avrupa’dan tek şehre verilen Avrupa Şehir Kalkınma Fonundan hak kazanmıştık. Bu ödül ve desteği almaya geçen yıl gittim. Belediye Başkanı Melih Gökçek ve birçok yetkili ile görüşme imkanım oldu. Bizim şehrimizin Osmanlı Döneminde adının ”Gölbaşı” olduğunu kaynaklardan biliyoruz. Türkiye’de de birçok Gölbaşı isimli kent olduğunu okuyorum. Şehrimizi Türkler ilk defa 1596 yılında, toplamda dört defa fethetmişler, her defasında geri vermek zorunda kalmışlar.
Gelişen, güçlü, güven veren ekonomiye sahip dost ülke Türkiye ile daha yakından işbirliği içinde olmayı arzularız. Şehrimizin Hollanda, Almanya, İtalya, Polonya, Slovakya, Sırbistan, Romanya, Fransa ve Çek Cumhuriyeti olmak üzere toplam 9 ülkeden kardeş şehrimiz bulunuyor.

Türkiye ile de böyle bir işbirliğini başlatabiliriz. Şehrimizde her yıl sayısız, Tata Patara Türk Dönemi Günleri Festivali, 15 km. lik kısa maraton etkinlikleri gibi kültürel, sosyal ve sportif programlar düzenliyoruz. Göçmen yaban ördeklerinin konaklama ve geçiş bölgesiyiz. Üç adet sanayi bölgemiz bulunmaktadır. Ülkenin en büyük otomobil yedek parça, klima ve beyaz eşya üreticisi şehrimizde bulunuyor. Türkiye’den de yeni yatırımcıları şehrimize bekliyoruz. Her türlü desteği vermeye hazırız. Şehrimizde 18 delikli golf sahamız, 300 hektarlık gölümüz mevcuttur. Kaynak su bölgesi oluşumuzdan ve iklimin uygun olmasından dolayı Macaristan Olimpiyat takımımız 1954 yılından bu yana antremanlarını şehrimizdeki Olimpiyat Spor Merkezinde hazırlıklarını yapıyorlar.

Viyana havalimanına 1,5, Budapeşte’ye 1 saat mesafedeyiz. Dört tane dört yıldızlı hotelimizle turistlerin her zaman cazip merkeziyiz. Tata şehri 18. yy.’da Esterházy ailesinin yönetiminde iken, şehir plancısı ve bilim adamı Magyary Zoltán’ın Gölbaşı bölgesini şehir ile birleştirerek büyüttüğü imar planlanlarıyla bugün de sürdürülmektedir.”dedi.
Ankara’mızın yeşilliği, bitki örtüsü, gölleri ile güzel Gölbaşı ilçesini kardeş kent olması için önerebilir

Fahri Konsolos Osman Şahbaz ise şöyle konuştu:

“Tata şehrine davet edilmekten ve onurumuza verilen yemekte bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Macar yatırımcılar için Türkiye Doğu’ya, Kafkaslar’a, Afrika’ya erişim için çok cazip fırsatlar barındırıyor. İnşaat, enerji, liman geliştirme, tarım, gıda, otomobil sanayi ve katı atık yönetimi konusunda Türk işadamları ile ortaklıklar oluşturulabilir, üçüncü ülkeler de birlikte yatırımlar yapılabilir. Dinamik istikrarlı gelişen, kalkınan, ekonomik büyümesini sürdüren yeni Türkiye dünyanın 16. büyük ekonomisinden 2023 yılında 10. büyük ekonomisi olmayı hedefliyor. Son oniki yılda beş kat büyüyen sahibiz. Bu süreç içerisinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın koymuş olduğu hedefleri, Macar dostlarımızla işbirliğimizi daha da geliştirerek ulaşmak istiyoruz. Küresel ekonominin nabzının attığı G-20 dönem başkanlığını bu yıl Türkiye üstlendi. Önümüzdeki dönemde güçlü ortaklıklar oluşturabiliriz. Kardeş şehir konusunda da size birçok alanda benzerlik arzeden, isminizin aynı olduğu, Başkent Ankara’mızın yeşilliği, bitki örtüsü ve gölleri ile güzel Gölbaşı ilçesini kardeş kent olması için önerebilir ve destek olmak, elçilik yapmaktan da büyük mutluluk duyarım.”

Görüşme sonrasında Başkan Michl József Fahri Konsolos Osman Şahbaz’a Tata şehrini tanıtan bir kitap hediye etti. Fahri Konsolos Osman Şahbaz’da Türk Macar tarihini anlatan kitap ve Kayseri’nin resminin olduğu porselen tabak hediye etti. Ziyaretin ardından heyet hep birlikte Tata’nın tarihi kalesini ve şehri dolaştı. Fahri Konsolos ziyaret sonrasında Budapeşte’ye döndü.

.

770140cookie-checkTata, Türk yatırımcı bekliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.