Tatar yurtdışına seçme ve seçilme hakkı sözü vermişti

KKTC’de 18 Ekim’de cumhurbaşkanlığı seçilen Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) lideri Ersin Tatar’ı, geçen Kasım’daki Başbakan olarak yaptığı özel Londra ziyaretini izlemiştim. Londra’nın hayatında önemli bir yer tuttuğunu anlatan Tatar, üniversite hayatı ve daha sonra da ilk iş hayatının Londra’da geçtiğini söylemişti.

Londra’daki Kıbrıslı Türklerle de temas içerisinde olmanın son derece önemli olduğunu belirten Tatar, hem hükümet olarak hem de UBP olarak bu ilişkileri ileriye taşınmak için çalıştıklarını belirtip, Londra’daki Kıbrıslı Türkler için seçme ve seçilme hakkı verilmesi konusunda hükümet olarak çalışma başlatacakları sözünü vermişti. Artık KKTC’nin en önemli iki kolktuğunda UBP’liler oturacak. Londra’daki Kıbrıslı toplum da verilen sözün tutulmasını isteyecektir. Biz de takipçisiyiz. Tatar’ın yolu Londra’ya düştüğünde ilk soru benden.

***

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM), bu yıl Covid – 19 salgını sebebiyle 10. Alevi Festivali’ni online olarak gerçekleştireceğini açıkladı. 14-15 Kasım cumartesi ve pazar günleri saat 14’te başlayacak. Ana teması “Kadın ve Adalet” olan festivale toplum Cemevi-İAKM’nın facebook sayfasını beğenerek katılabilecek. Online olsa da festivalde çok sayıda sanatçı, akademisyen, gazeteci, yazar ve siyasetçinin konuk olacağı duyuruldu.

***

Geçenlerde sohbet ettiğim bir muhasebeci dostum salgın dolayısıyla devlet desteğinin doğru kullanılması konusunda toplumu uyarmamı istedi. Alınan desteklerin yalnızca şirket giderleri için kullanılacağını vurgulayan dostum, “Özel hesaplara aktarılarak ilgisiz amaçlar için kullanılan destekler ileride ciddi sıkıntı ve cezalara neden olabilir” dedi. Bizden de yazması.

***

Haringey Belediyesi Toplum Sağlığı Direktörü Dr Will Maimaris, Türkiye’ye seyahat kapsamındaki güncellemeleri ele alarak Olay Gazetesi’ne “Karantina kuralını çiğnediğiniz ortaya çıkarsa, 10 bin sterline kadar para cezasına çarptırılabilirsiniz” dedi. İngiltere basınında, karantinayı deldiği cep telefonu kullanımı, kredi kartı harcamasından belli olan birisinin ciddi para cezasına çarptırıldığını okumuştum. Karantinaya ceza korkusundan daha çok sağlık kaygısıyla uymalı diyorum.

Geçen haftanın ilginç gündem maddesi de; StandUpX üyeleri Hyde Park’ta ve müzisyenler ile restoran çalışanları farklı günlerde Parlamento Meydanı’nda Korona önlemlerini ayrı ayrı protesto etmeleriydi. Ölüm kol gezerken salgının sanal olduğuna ilişkin komplo teorilerinin alıcı bulması da şaşırtıcı.

Birleşik Krallık’ta vaka sayısı kaygı verici düzeye geldi. Yaz aylarında günlük vaka sayısı 300’e kadar düşerken, son günlerde 20 bin civarında olması halkı kaygılandırıyor. Ülke çapında 5 Haziran’da 253 olan ölüm sayısı 19 Ekim’de 241 oldu. Öte yandan Ramadan Camii Vakıf Başkanı Erkin Güney ve UK İslamic Funeral Service’in yöneticisi Erkin Güney toplumu uyararak salgından ölen toplum üyeleri sayısında Ekim’de ciddi bir artış olduğunu söyledi.

***

Son olarak Londra’daki arkadaşlar kefir ister misiniz? Genellikle organik sütten üretilmiş ve kökü yazar Vedat Türkali’ninkine uzanan kefir isterseniz, lütfen [email protected]’a mesaj atınız. Türkiye’de ihtiyacı olan bir öğrenciye küçük bir yardım karşılığı size kefirimizden vermekten memnun olacağız.

2462810cookie-checkTatar yurtdışına seçme ve seçilme hakkı sözü vermişti
Önceki haberİktidarın büyük ortağı MHP, küçük ortağı AKP
Sonraki haberİAKM-Cemevi, 10. Alevi Festivali’ni “online” gerçekleştirecek
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.