Taze başlangıç

bu iki haftalık hoş –belki de  yeni bir başlangıç – tatile  yeni girdik. Eğitim ve öğretim yılına sanki zor bir başlangıç yaptığını  hissedenler için Ocak ayı, bazı çok-gerekli değişiklikleri  yoluna koymak için mükemmel bir zamandır. Kendi sınıflarının çok iyi yaptığına  inananlar için  bile, şimdi, sınıflarının  nasıl çalıştığıyla ilgili herkesin belleğini tazelemek için iyi bir zamandır.


Ocak ayı biriciktir. Çünkü sınıf rutininin hassas dengesini bozmadan geniş çapta değişiklikler yapmak için bir fırsat sunar. Eğitim ve öğretim yılının diğer her hangi bir zamanında kararlı bir şekilde  tutumunuzu, tavrınızı,  beklentilerinizi ve prosedürlerinizi değiştirmek, öğrencilerin kafasını karıştırır. Sizden ne bekleneceğini asla öğrenemezler ve size güvenleri azalır.  Küçük değişiklikler  sınıfı boğuşmalardan kurtarır.  Sınıfın yapısında kararlı değişiklikler, karışıklığa neden olur ve  sınıfı kaosa götürür.


Öğrenciyi strese sokmadan sınıfı yönetme  ve öğretme tarzında büyük yenilikler yapmak için  Ocak ayı doğal bir ara sayılır. Bu “taze başlangıç”’tan  fayda sağlamanız için bir kaç ipucu aşağıdadır:


I ) Tatil dönüşünden sonraki ilk gün ve haftayı sanki  eğitim ve öğretim yılının ilk gün ve haftası gibi düşünün:


Öğrenci davranışından beklentilerinizi ve öğrencilerin izlemesini istediğiniz prosedürleri  gözden geçirmek için  biraz zaman ayırın. Eğer eğitim ve öğretim yılının başında beklentilerinizi ve öğretme prosedürlerinizi ayarlamak için büyük bir  iş yapmadıysanız, yeni prosedürleri ve beklentileri yerine getirmenin ,şimdi, zamanıdır.  Öğrencilerinizin  belleği,  kendini değiştirmeye müsait bir yapı içindedir. Daha sonraları dönem içinde o kadar açık olmayacaklardır.  Yeni prosedürleri ve beklentileri kabul etmeye daha az  istekli olacaklardır.  Ve yöntemin her adımında sizinle tartışacaklardır.  Zihninizde olan değişiklikleri  yerine getirmek için  zaman ayırınız.


II ) Eğitim programınızı tekrar başlatın:


Sessiz olma ve sınıfa girme, sınıftan ayrılma, ödev teslim etme,  laboratuvarlarda çalışma v.s. yi içeren diğer sınıf prosedürleri hakkında öğrencilerinizi tekrar eğitiniz.  Tatil dönüşünden sonraki  ilk veya ikinci  haftada öğrencileriniz, beklentilerinize karşılık vermezse  yaptıklarınızı durdurun,  beklentilerinizi  karşılamalarında veya prosedürlerinizi  doğru bir şekilde izlemelerinde ısrar ediniz. Bu, öğrencilerin size nasıl davranmaları gerektiği ile ilgili  belleklerini yeniden tazelemeleri için  çok önemlidir.  Öğrencilerin belleklerini  yeniden tazelemelerine zaman ayırmazsanız, ikinci dönem boyunca kararlı bir şekilde  hatalı davranışlarını  ilerlettiklerini bulabilirsiniz.


III ) Önceki dönemde öğrencilerinize karşı davranışlarınızı yeniden gözden geçiriniz:


Davranışlarınız, öğrencinin öğrenmesini ve olumlu davranmasını cesaretlendirdi mi? Eğer öyleyse, o olumlu ve coşturan davranışa devam ediniz. Eğer değilse, davranışınızın hem öğrencinin davranışını hem de öğrencinin  öğrenmesini nasıl etkilediğini iyice düşünüp taşının. Yeni dönemde farklı olarak ne yapabilirsiniz?  Tekrar belirtmek gerekirse, çok gerekli değişiklikleri yapmak için bu zaman mükemmel bir zamandır. Öğrencinin saygısını kazanmak için hala zamanınız vardır. İddialı  öğrencilere sahip olabilmenize  rağmen, davranışınızın sınıfın tüm davranışını belirlediğini hatırlayınız.  Öğrencilerinizin olumlu bir davranışı ile karşılaştığınızda, sonuçta, o olumlu davranışı size geri yansıtacaklardır. Aynı şey, olumsuz davranışlar için de geçerlidir.


Hatırlayınız …


Öğrencinin davranışını ve öğrenmesini geliştirecek beklentilerinizi ve prosedürlerinizi  yenileyin, veya  tatmin edici bir sınıf iklimini korumak için beklentilerinizi ve prosedürlerinizi  gözden geçirin.


Günlük bazda, öğrencilerden  neye alışmalarının beklendiği  ile ilgili  yeni bir eğitim  programı başlatın, veya, öğrencilerin  olumlu  davranışlarını  korumak için  yürürlükteki  eğitim programınıza  devam edin.


Olumlu öğrenci davranış ve öğrenmesini  cesaretlendirecek  olumlu bir davranış belirtin, veya, olumlu  öğrenci davranışını ve öğrenmesini  korumak için  yıl boyunca  göstereceğiniz olumlu davranışınıza devam edin.


Büyük ölçekte değişiklikler yapabileceğiniz,  olumlu avantajlara ulaşacağınız, taze  bir başlangıç yapacağınız zaman, eğitim ve öğretim yılının ortasında bir kere bunun avantajından faydalanın.


_______________


* İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim UYGUN,  yazar Emma McDonald’ın makalesini öğretmenlerimiz için İngilizce’den Türkçe’ye çevirdi. Uygun’un diğer çalışmaları için lütfen bakınız: www.pekiyi.150m.com  
Emaili: [email protected]

685820cookie-checkTaze başlangıç

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.