TBMM 24’ncü başkanını bugün seçiyor

Genel Kurul, yarın toplanarak Başkanlık Divanını oluşturacak. Divanın oluşturulması halinde Cumhurbaşkanı seçim süreci yarından itibaren başlayacak.


Geçici Başkan Şükrü Elekdağ başkanlığında toplanan Danışma Kuruluna, AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile DTP’nin temsilcisi olarak Muş Milletvekili Sırrı Sakık katıldı.
Danışma Kurulunda, TBMM Başkanı seçiminin bugün yapılması ve turlara ara verilmeksizin seçimlere devam edilmesi kararlaştırıldı. Saat 15.00’te toplanacak Genel Kurulda, Meclis Başkanı seçilinceye kadar seçim turları devam edecek.
TBMM Başkanlık Divanının oluşturulması için Genel Kurulun yarın 15.00’te toplanması bekleniyor.


TBMM Başkanlık Divanının oluşturulması halinde, Cumhurbaşkanı seçim süreci de yarın başlamış olacak. 


TOPTAN’A ÜÇ PARTİDEN DESTEK


TBMM Başkanlığı için AK Parti’den aday gösterilen Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’i ve DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk’ü ziyaret ederek destek istedi.


Toptan, bugün gerçekleştirilecek TBMM Başkanlığı seçimi öncesinde siyasi partilere yaptığı ziyaretler çerçevesinde, CHP Genel Merkezi’ne geldi.


Toptan’ın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı ziyaretinin ardından yapılan ortak açıklamada Deniz Baykal, TBMM Başkanı seçimi konusunda partilerin grup kararı alamadıklarını belirterek, ancak kendisinin CHP Genel Başkanı olarak oylamaya katılarak seçimde Köksal Toptan’a desteğini vereceğini söyledi.


Baykal, Köksal Toptan’ın TBMM başkan adayı olarak önerilmesinin yerinde bir karar olduğunu vurguladı ve ”Kararı memnuniyetle karşılıyorum” dedi.


DSP ZİYARETTEN MEMNUN


Toptan, DSP’yi ziyaret ederek, Genel Başkan Zeki Sezer ile görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Sezer, Toptan’ın ziyaretinden memnuniyet duyduklarını belirterek, ”Sayın Toptan, deneyimli bir siyasetçi ve değerli bir devlet adamıdır, Sayın Başbakan’ın seçim gecesi parti balkonundan yaptığı konuşmadaki uzlaşı ve diyalog vurgusuna uygun davranabilecek deneyimli, değerli bir devlet adamı ve siyasetçidir. Kendisinin adaylığı toplumda bir önemli yumuşamanın ilk adımıdır. Kendisine başarılar diliyorum”diye konuştu.


”TOPTAN’I BAŞKAN GÖRMEK İSTİYORUZ”


DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Köksal Toptan’ın TBMM Başkanı adaylığına ilişkin olarak, ”Olmasını istediğimiz Meclis Başkanı olarak görmek istediğimiz bir siyasetçi, bir şahsiyet, onu söylemek istiyorum” dedi.


TBMM Başkan adayı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, destek turları çerçevesinde DSP ve CHP’nin ardından Demokratik Toplum Partisi’ni (DTP) ziyaret etti.


Ahmet Türk yaptığı açıklamada, Toptan’ın deneyimli, saygın bir siyasetçi, devlet adamı olduğunu ifade ederek, TBMM Başkanlığı süresince diyaloğa ve uzlaşıya önem vereceğine inandığını dile getirdi. Türk, ”Demokratik bir Türkiye’nin oluşmasında önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Hak ve özgürlükler konusunda hassas davranacağına inanıyorum. Kendilerine başarılar diliyorum, kutluyorum”dedi.
 


“TEMENNİM DEMOKRATİK BİR YARIŞ”


TBMM Başkan adayı MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay, bugün yapılacak Meclis Başkanlığı seçimiyle ilgili olarak, ”Demokratik bir yarış olmasını temenni ediyorum” dedi.


Toskay, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkücü ve milliyetçi camiayı temsil etmek için aday olduğunu söyledi. Seçim konusunda bir yorumda bulunmayacağını belirten Toskay, ”Partideki arkadaşlarımız, bizim aday olmamızı istedi. Ben de MHP’yi, ülkücü, milliyetçi camiayı temsil eden kişi olarak TBMM Başkanlığına aday oldum” diye konuştu.


Toskay, herhangi bir siyasi partiyle destek ve uzlaşı arayışına girmeyeceğini de ifade ederek, ”Demokratik bir yarış olmasını temenni ediyorum” dedi.


Meclis başkanının, Türkiye Cumhuriyeti Devletinde hiyerarşik olarak ikinci sırada yer aldığını ve Anayasada Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş felsefesini benimsemiş, buna uygun davranan bir başkan istendiğini vurgulayan Toskay, seçilecek başkanın tarafsız olması gerektiğini bildirdi.

1046630cookie-checkTBMM 24’ncü başkanını bugün seçiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.