TCDD çalışanları eylemde

Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Ulaşım-Sen) ile Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), geçici olarak görevden alınan 16 TCDD çalışanının görevlerine iade edilmediği gerekçesiyle Ankara ve İstanbul’da eylem başlattı.

Haydarpaşa Garı’nda toplanan sendika üyeleri adına açıklama yapan BTS İstanbul Şube Sekreteri Mithat Ercan, 16 arkadaşlarının ”sebepsiz yere açığa alındığını” söyledi.

Ercan, ”Bu moral bozukluğuyla arkadaşlarımız trene binip nasıl yola çıksın? Arkadaşlarımız, moralleri bozulduğu için çalışamıyorlar. 16 arkadaşımız tekrar işe alınıncaya kadar görev yapmayacaklar. Banliyö ve şehirler arası trenlerin hiçbir eksiği giderilmiyor. Trenlerin kapılarının otomatik olarak kapanması gerekiyor, ancak kapanmıyor. Anadolu Ekspresi’ni çalıştırmadık. Bakın bu saat oldu ve çalışmayacak” diye konuştu.

Eylem dolayısıyla, saat 22.00’de yapılması gereken Anadolu Ekspresi ile 22.30’daki Ankara Ekspresi seferlerinin gerçekleştirilemediği öğrenildi.

Yolcularla sendika üyeleri arasında zaman zaman tartışmalar yaşanırken, trenlerin sefere çıkmayacağını öğrenen birçok yolcu gardan ayrıldı.

Haydarpaşa Garı’ndaki görevliler, gardaki Adapazarı Ekspresi’nin manevra yapması gerektiğini, ancak eylemciler tarafından buna izin verilmeyerek personelin zorla indirildiğini kaydetti. Çevik Kuvvet ekipleri de Haydarpaşa Garı’na gelerek güvenlik önlemi aldı.

Ankara Garı’nda da toplanan grup, sloganlar attı. Daha sonra, BTS Genel Başkanı Yunus Akıl ve beraberindekiler İstanbul seferini yapan Anadolu Ekspresinin bulunduğu perona geçerek treni durdurdu. Lokomotifte makinistlerin bulunduğu bölüme giren Akıl, lokomotifin kapısından ”Grev kırmak kanunsuzdur. Makinistler gitmek istemiyor. Göndermek için ellerinden geleni yapıyorlar” diye seslendi.

Akıl’ın bir makinistle lokomotiften inmesinin ardından tren diğer makinistin idaresinde yaklaşık yarım saat gecikmeyle hareket etti.

Akıl, 25 Kasımda emeğine sahip çıkan 16 TCDD çalışanının işlerinden uzaklaştırıldığını, tekrar işlerine dönene kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel de 25 Kasımdaki eylemin yasal olduğunu ifade ederek, ”Demiryollarında 25 Kasım henüz bitmiş değil. 16 arkadaşımız görevlerine dönene kadar eylemlerimiz devam edecek” dedi.

ADAPAZARI-HAYDARPAŞA TREN SEFERLERİ YAPILMAYACAK

Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Ulaşım-Sen) Sakarya Şubesi üyeleri, işten uzaklaştırılan 16 TCDD çalışanının görevlerine iadesi amacıyla Adapazarı Garı’nda eylem yaptı. Makinistlerin eyleme destek nedeniyle Adapazarı-Haydarpaşa tren seferlerinin bugün yapılmayacağı bildirildi.

Arifiye ilçesinde 25 Kasımda gerçekleştirilen eylemde makinistlere baskı yaparak tren seferlerinin aksamasına neden olduğu gerekçesiyle TÜVASAŞ’taki görevinden uzaklaştırılan Türk Ulaşım-Sen Sakarya Şube Başkanı Cihat Koray, eylemin amacının 25 Kasımda gerçekleştirilen uyarı grevine katılan, haklarında soruşturma açılan ve görevlerinden uzaklaştırılan çalışanların yeniden görevlerine başlatılmasını sağlamak olduğunu söyledi. Koray, eylemin işlerinden uzaklaştırılan çalışanların görevlerine iadesine kadar süreceğini kaydetti.

ESKİŞEHİR’DE EYLEM

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Türk Ulaşım Sendikası (Türk Ulaşım-Sen) üyesi bir grup, 25 Kasım’daki 1 günlük ”uyarı grevi”ne katıldıkları için geçici olarak görevlerinden uzaklaştırılan 16 TCDD çalışanının görevlerine iade edilmesi istemiyle eylem yaptı.

Eskişehir Garı’nda toplanan grup, ”Baskılar bizi yıldıramaz” yazılı pankart açıp, sloganlar attı. Garda trenlerden inen kimi makinistler de eylemcilere katıldı.

Gardan 00.05’te hareket etmesi gereken Ankara’dan İzmir yönüne gidecek 9 Eylül Ekspresi makinisti de trenden indi. Tren, yaklaşık 1 saatlik gecikmenin ardından başka bir makinistle yola devam etti. Mağdur olan yolcular duruma tepki gösterdiler.

Enveriye İstasyonu’na gelen İstanbul-Konya ve Konya-İstanbul seferlerini yapan Meram Ekspresi de yaklaşık 1 saat istasyonda bekledi. TCDD görevlileri, İstanbul’a gidecek treni başka bir makinistle yaklaşık 1 saat sonra hareket ettirdi.
Bu arada Konya’ya gidecek Meram Ekspresi de uzun süre istasyonda bekledi. Trenin hareket etmemesi üzerine yolcular tepki gösterdiler. Makinist bulunamadığı için Meram Ekspresi halen istasyonda bekliyor.

Güney ve Anadolu Ekspresi de yaklaşık 1 saatlik gecikmenin ardından hareket edebildiler.

HAYDARPAŞA GARI’NDA 3 GÖZALTI

Haydarpaşa Garı’nda eylem başlatan sendika üyelerine müdahale eden polis, 3 kişiyi gözaltına aldı.

Haydarpaşa Garı’nda güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ekipleri, burada toplanarak basın açıklaması yapan Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Ulaşım-Sen) ile Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyelerine, seferleri engelledikleri gerekçesiyle garı terketmeleri yönünde uyarıda bulundu.

Uyarıları dikkate almayan ve şarkı söyleyerek halay çekmeyi sürdüren gruba polis ekipleri müdahale etti. Çevik kuvvet polisleri, gruptakileri kalkanlarla iterek garın dışına çıkardılar. Bu sırada yaşanan arbedede kimi basın mensupları da polisin müdahalesine maruz kaldı.

Polis, sendika üyesi gruptan 3 kişiyi gözaltına aldı.

TRENLER HAREKET ETTİ

Eylem başlatılan Haydarpaşa Garı’nda, İç Anadolu Mavi Treni ile Fatih Ekspresi sefere çıktılar.

Haydarpaşa Garı’nda eylem yaparak trenlerin kalkışını engellemeye çalışan Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Ulaşım-Sen) ile Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyelerinin, polis ekipleri ve TCDD görevlileri tarafından uzaklaştırılmalarının ardından, saat 23.30’da hareket etmesi gereken Fatih Ekspresi 00.40, 23.50’de sefere çıkması gereken İç Anadolu Mavi Treni de 01.40’ta hareket etti.

TCDD görevlileri, İç Anadolu Mavi Treni ile Fatih Ekspresi’nde görevli olup, eyleme katılarak işe gelmeyen ya da trenlerin kalkışını engelleyen makinist, kondüktör ve güvenlik görevlileri hakkında tutanak tutarak, savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdiler.

BALIKESİR GARI’NDA DURDURULDU

İzmir-Ankara seferini yapan İzmir Mavi ve 9 Eylül Ekspresleri Balıkesir Garı’nda durduruldu.

Garda trenlerden inen makinistler, burada toplanan eylemcilere katıldılar.

Yolcuların gar görevlileriyle tartışmaları üzerine Balıkesir Gar Müdürü Nevzat Ayaz, garda eylem yapıldığını, makinistlerin de bu eyleme katılmaları nedeniyle seferin yapılamayacağını belirterek, yolcuları gidecekleri yerlere otobüslerle göndereceklerini söyledi.

Daha sonra, gara gelen 6 otobüsle yolcular gidecekleri yere gönderildi.

KIRIKKALE GARI’NDA EYLEM

Kırıkkale Garı’nda da eylem yapıldı. Ankara’dan Adana’ya gitmekte olan Çukurova Mavi Treni’nin 6 görevlisi, Kırıkkale Garı’nda iş bıraktı.

Görevlileri karşılayan Türkiye Kamu-Sen Kırıkkale Temsilcisi Yücel Karabacak, yaptığı açıklamada, 16 TCDD çalışanının görevlerine iade edilmelerini istedi.

Kırıkkale Vali Vekili Fethi Yorulmaz da gara gelerek bilgi aldı.

Trendeki yolcuların bir kısmı trenin beklemesine tepki gösterirken, kimi yolcular ise eyleme destek verdiler.

Tren, yaklaşık yarım saatlik beklemenin ardından başka görevliler tarafından seferine devam ettirildi.

1226990cookie-checkTCDD çalışanları eylemde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.