‘TCK, en az 1 yıl yürürlüğe girmesin’

Medya Çalışma Grubu’nun 1 Nisan’da yürürlüğe girecek yeni TCK ile ilgili hazırladığı raporda, yasanın en az 2 yıl yürürlüğe girmemesi istendi.


Raporda, ”ceza yasalarının bütün toplumu yakından ilgilendirdiği” belirtilerek, ”hak ve özgürlüklere en çok bu yolla müdahale edildiği” kaydedildi. Raporda, şu görüşlere yer verildi:


”Yeni yasa iletişim özgürlüğünü sınırsız yasakladığı gibi, basına potansiyel suçlu gözüyle baktığı için, bu suçların basın-yayın yoluyla işlenmesini ağırlaştırıcı neden sayıp bırakıyor. Böyle bir anlayış kesinlikle çağdaş değildir, kabul edilemez. Yasa 5-6 ay sonra yürürlüğe girmez, girmemelidir. En az 1 yıl, daha doğrusu 2 yıl sonra yürürlüğe girmesi düşünülmelidir.”


Yasayı aceleye getirmenin beklenmedik sonuçlara yol açacağı vurgulanan raporda, ”80 yıllık birikime sırtını dönmüş, dili özensiz, sistematiği bozuk, cezaları ölçüsüz-orantısız bir metin, ‘büyük reform’, ‘devrim’ nitelemesiyle yasalaşmış oldu” denildi. 


TARİHTE DEĞİŞİKLİK YOK
Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, yeni TCK ile ilgili eleştirilerin değerlendirildiğini ifade ederek, ”Ancak yürürlük tarihinde değişiklik düşünmüyoruz” dedi.


Bakanlar Kurulu’nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, konuya ilişkin şunları kaydetti:


”Bazı ülkelerde, bazı suçların basın yoluyla işlenmiş olması halinde bu ağırlaştırıcı sebep olarak mütalaa edilmiştir. Bu, ağırlaştırıcı sebep olarak görülmeli mi? İkincisi, hapis cezası mı para cezası mı verilmeli? İki şekilde de düzenleyen ülkeler var. Biz bu 2 konuyu oturup konuşacağız ama yürürlük tarihinde bir değişiklik düşünmüyoruz. 1 Nisan’ı karabasan olarak göstermek yanlış.”
 

678130cookie-check‘TCK, en az 1 yıl yürürlüğe girmesin’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.