İTDF, Azerbaycanlılar Günü’ndeydi

Londra Azerbaycan Büyükelçiliği’nde gerçekleşen resepsiyona çok sayıda Azeri ve İTDF temsilcileri katıldı. 31 Aralık 1989 tarihinde Sovyet Azerbaycanı’nda yaşayan bir grup gencin İran ve Türkiye ile olan sınırları yıkmasını simgeleyen Dünya Azerbaycanlıları Birlik Günü Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana kutlanıyor.


Resepsiyonda bir konuşma yapan Büyükelçi Fehreddin Kurbanov konukların Azeri Birlik Günü’nü kutlayarak dünyada yaşayan 40 milyon Azeri’nin bir ve bütün olmasının önemine değindi. Kurbanov, Britanya’da faaliyet gösteren Azeri sivil toplum kuruluşu temsilcilerini tek tek tebrik ederek kendilerine verilen desteğin devam edeceğini bildirdi.


Azerbaycan Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Fehreddin Kurbanov’un davetlisi  olarak resepsiyona katılan İTDF temsilcileri Başkan Şener Sağlam, Başkan Yardımcısı Servet Hassan ve Danışman Levent Hassan davetten çok memnun kaldıklarını belirterek İngiltere’de yaşayan Azeri Türk toplumu ile ortak projeler geliştirmenin önemini vurguladılar.


1828 yılında gerçekleşen Türkmençay Antlaşmasıyla Azerbaycan Türkleri Çarlık Rusyası ile İran arasında, Aras Nehri sınır olmak üzere, Kuzey ve Güney şeklinde tarihte ilk kez ikiye bölünmüş; Kuzey’de kalan Azeri toprakları Sovyetler Birligi, Aras nehrinin Güney’inde kalan Azeriler ise İran kontrolüne girmişti. Bugün, Azerbaycan Cumhuriyeti’nde 8.5 milyon Azeri yaşarken Azerbaycanlıların Güney Azerbaycan olarak nitelediği İran’in kuzey bölgesinde 20-22 milyon, diğer bölgelerinde ise 7 milyon civarında Azeri’nin yaşadığı söyleniyor.   


31 Aralık 1989 tarihinde Sovyet Azerbaycanı’ndan bir grup gencin başlattığı girişimi destekleyen Güney Azerbaycanlı ve Türkiyeli gençler, Sovyet Azerbaycanı ile Güney Azerbaycan ve Türkiye sınırındaki dikenli telleri elleri ile sökerek, ikiye bölünmüş halkı sembolik olarak birleştirmişti. Bağımsızlığını 18 Ekim 1991’de kazanan Azerbaycan Cumhuriyeti Parlamentosu’nun aldığı bir kararla 31 Aralık tarihi her yıl Dünya Azerbaycanlıları Birlik Günü olarak Azerbaycan Cumhuriyeti ile yurtdışındaki temsilciliklerinde kutlanıyor

808460cookie-checkİTDF, Azerbaycanlılar Günü’ndeydi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.