İTDF’den ‘Nevruz’ kutlaması

Sağlam Nevruz kutlamaları nedeniyle bir mesaj yayınlayarak aşağıdaki açıklamalarda bulundu:


“Kışın bittiğini müjdeleyen Nevruz Bayramı, Türk dünyasının 5 bin yıllık ortak bayramı ve yaşam kültürü olarak coşkuyla kutlanmaktadır.


Tabiatın canlanmaya başlaması, baharın gelişi olarak kabul edilen bu bayram, doğa ile iç içe yaşayan ve toprağı ‘ana’ olarak vasıflandıran ve değer veren halkımız tarafından barış, sevgi ve büyüklere saygıyı  simgeleyen kutlamalarla günümüze kadar yaşatılmıştır.


Nevruz , Selçuk ve Osmanlı dönemlerinde yılbaşı olarak kabul edilmiş olup; Osmanlı padişahlarına kasideler yazılır, halka Nevruz tatlısı ve mesir macunu dağıtılırdı. Evlerde de S harfiyle başlayan 7 çeşit yemek ve tatlı yapılır, ailece hep birlikte yenilerek eğlenilirdi.


Birinci Dünya Savaşı ve onu takip eden yıllarda Anadolu’nun işgali nedeniyle halkımız Nevruz Bayramı’nı kutlamaya fırsat bulamamıştır. Bu durumu gören Atatürk 1922 yılında Ankara’nın Keçiören semtinde Nevruz Şenlikleri düzenlettirmiştir. O günlerde Ankara’da bulunan bazı büyükelçilerle birlikte kendisi de bizzat bu kutlamalara katılmıştır.


Bu bayramı kutlayan tüm Türk dünyasına ve kutlanmasına yardımcı olan herkese teşekkür eder, barış ve birlik içinde mutlu bir Nevruz Bayramı dileriz.”


Nevruz, Farsça kökenli bir kelime olup ‘yeni gün’ demektir. Türk halk takviminin önemli günlerinden 21/22 Mart tarihlerine rastlayan Nevruz bütün Türk dünyasıyla birlikte Arnavutluk, İran, Afganistan ve Tacikistan gibi diğer bazı başka ülkeler tarafından da kutlanan bir bayramdır. Bağımsızlıklarına kavuşan Türk cumhuriyetlerinde resmi tatil olarak kabul edilen Nevruz, Türkiye’de de kültür tarihimizdeki özel yerini koruyarak, geleneklerimiz içindeki saygın yerini almıştır.


Nevruz Bayramı UNESCO tarafından da 2002 yılında ‘Somut Olmayan Kültürel Miras’ listesine dahil edilmiştir.


FOTOĞRAF: İTDF Başkanı Şener Sağlam

810980cookie-checkİTDF’den ‘Nevruz’ kutlaması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.