İşte AKP’nin seçim planı!

Taraf’ın AKP yönetiminden edindiği bilgiye göre, “CHP-MHP veya CHP- HDP koalisyon kuracak sandalyeye sahip olma olasılığı veya AKP’nin oylarının yüzde 35’e gerilemesi ihtimali durumunda seçim 1 yıl ertelenecek.

Seçim hükümetinin kurulmasının ardından gözler 1 Kasım’da yapılacak seçime çevrilirken siyasi kulislerde, erken seçimin güvenlik sebebi ile bir yıl ertelebileceği tartışması alevlendi. Tartışmanın temelini ise, Başbakan Davutoğlu’nun, seçim hükümeti için söylediği, “Nihayet icra hükümeti kurduk” açıklaması oldu. AKP içinde ise seçimlerin üç riskin ortaya çıkması halinde ertelenebileceği konuşuluyor. Bu riskler ise, şöyle:

“1-CHP-MHP koalisyon ihtimali, 2-CHP-HDP Koalisyon ihtimali 3-AKP’nin oylarının yüzde 35’e gerilemesi.” Seçimleri 1 yıl erteleme planının ayrıntıları şöyle: Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, seçim hükümetini açıklamasının ardından yaptığı, “4 yıllık icracı hükümet gibi çalışacağız” şeklindeki açıklaması, 1 Kasım’da yapılacak olan seçimin bir yıl erteleneceğine yönelik tartışmanın fitilini ateşledi. Geçtiğimiz günlerde AKP’nin kurucuları arasında yer alan Başbakan eski Yardımcısı Abdüllatif Şener de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, seçimleri bir yıl erteleyeceğini öne sürmüştü. Bu tüm iddialar, Ankara’da seçimlerin 1 Kasım’da yapılıp yapılmayacağının tartışılmasına yol açtı.

AKP’DE ÜÇ SENARYO ARAŞTIRMASI

Saray ve AKP yönetimi ise, erken seçimlerinin ertelenmesine yönelik üç ayrı riskten bahsetti. TARAF’ın AKP yönetiminden edindiği bilgiye göre, Saray ve AKP, 1 Kasım’da yapılacak seçimlerin sonuçlarına ilişkin üç ayrı senaryoyu baz alan simülasyonlar gerçekleştirdi. Bu senaryoların başında, iyi bazlı verilere dayanan senaryo geliyor. Bu senaryoda, AKP’nin 1 Kasım seçimlerinden tek başına iktidara gelmesini içeriyor. Yani seçimlerden 20 vekil daha kazanılmasını kapsıyor. Orta senaryo ise, AKP’nin seçimlerde oylarını koruması ve birinci parti ünvanını korumasını esas alıyor. Bu senaryoda ise, erken seçimin ardından yeniden koalisyon görüşmelerinin başlatılması öngörülüyor. Üçüncü ve parti içinde felaket senaryosu olarak nitelendirilen bu durumda ise CHP’nin, MHP ve HDP ile koalisyon hükümeti kurmasını sağlayacak sandalye sayısını ulaşmasını amaçlıyor. İşte bu durumda, erken seçimin bir yıl daha ertelenmesinin masaya yatırılacağı iddia edildi.

AKP’NİN KORKTUĞU ÜÇ RİSK

Saray ve AKP, 1 Kasım seçimlerine yönelik üç riskten bahsediliyor. Partinin bitmesine neden olacak gelişmeler olarak nitelendirilen bu risklerin başında, CHP’nin MHP ile hükümet kuracak sandalyeye ulaşması yer alıyor. İkinci risk ise, CHP ve HDP‘nin yine koalisyon kuracak sandalyeye kavuşması olarak nitelendirildi. Üçüncü risk ise AKP’nin oylarının yüzde 35’e gerilemesi. Bunun da psikolojik olarak partinin çöküşüne neden olacağı öne sürüldü. Yani üç gelişmeye yönelik emarelerin ortaya çıkamsı halinde erken seçimin bir yıl ertelenmesi gündeme gelecek.

ERDOĞAN’IN YETKİSİ VAR

Saray ve AKP’nin, 7 Haziran seçimlerinin ardından oluşturulan stratejiyi adım adım hayata geçirmesi, seçimlerin bir yıl ertelenmesine yönelik iddiaların da ciddiye alınmasına neden oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Anayasa’nın 78. maddesine göre seçimleri savaş hali nedeniyle seçimleri bir yıl erteleme yetkisi bulunuyor. Olası bir erteleme durumunda ise mevcut seçim hükümeti, iş başında kalmaya devam edecek. Bir anlamda Türkiye bir yıl daha “sözde seçim hükümeti” ile idare edilmiş olacak. Hüseyin Özay / Taraf

1462970cookie-checkİşte AKP’nin seçim planı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.