İşte Metro’nun perde arkası

Organize suç örgütü kurmak, tehdit, zorla senet imzalatmak ve cinayete azmettirmekten yargılanan Metro Holding’in sahibi Öztürk’e yapılan operasyonun perde arkasını açıklıyor.

Organize Şube ekipleri, geçen yıl 26 Şubat’ta Metro Holding’in patronu Galip Öztürk’e “hakkında çok sayıda şikâyet” olduğu iddiasıyla operasyon düzenledi. Operasyonda 6 kişi gözaltına alındı ve Öztürk’ün ruhsatlı silahına da el konuldu. Daha önce de mali polis ve narkotik tarafından gözaltına alınan Öztürk, 29 Şubat’ta tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildi. Savcı Muammer Akkaş’ın hazırladığı 427 sayfalık iddianame İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilince Öztürk, birçok kez hakim karşısına çıktı.

Öztürk’e ilk mahkumiyet 1996’da İstanbul Beyoğlu’nda Kuvvet Köseoğlu’nu Yakup Yazıcı adlı şahsa öldürtmeye azmettirdiği iddiasıyla verildi. Müebbet hapis cezası alan ünlü işadamı, iddiaları reddederek “17 zorlama ve düzmece eylemle hakkımda dava açıldı. Tüm bunlardan beraat edeceğime inanıyorum. Eğitime ve bu memlekete hizmet etmeye kendini adamış bir adamım. Cinayetten ve çıkar amaçlı suç örgütünden mahkemede bulunmaktan utanç duyuyorum” dediyse de cezadan kurtulamadı. Öztürk, müebbetten “iyi hal” nedeniyle 6 yıla indirilen hapis cezasına mahkum oldu.

Metro’ya ikinci operasyonun startı ise Başbakan Tayyip Erdoğan’a uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Hurşit Yavaş (Kod adı Hayalet) tarafından gönderildiği öne sürülen bir ihbar mektubu nedeniyle yapıldı. İddiaya göre mektupta, Alman hükümetinin bir Alman bankasında bulunan 500 milyon lirayla ilgili hem Metro Holding’i hem de Galip Öztürk’ü soruşturduğu yazılıydı. İddiaya göre, Erdoğan mektuptaki ihbarın araştırılması için talimat verdi ve Metro’ya ikinci büyük baskın bu yılın 28 Mart’ında gerçekleşti. Organize suç örgütüne yönelik bu operasyon kapsamında Öztürk’ün kardeşi Talip Öztürk, Metro Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sevgi Mert, Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Yücel ve Beykoz Belediyesi Başkan Yardımcısı Yüksel Baki, Emlak İstimlak Müdürü Ali Rıza Tekin’in de aralarında bulunduğu 45 kişi gözaltına alındı. Holding’te arama yapan polisin, borsada manipülasyon ve kara para iddiaları üzerine Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) uzmanlarıyla birlikte şirketin hesaplarını incelediği belirtildi.

Operasyon kapsamında Kavacık’taki Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding binasında ve İstanbul Otogarı’ndaki Metro Turizm’de de arama yapıldı. Bilgisayarların imajlarını alan polisler bazı evraklara da el koydu. Şüphelilerin, Metro Holding’in bünyesinde bulunan ve borsada faaliyet gösteren bazı şirketlere ait hisse senetleriyle oynayarak haksız kazanç elde ettikleri iddia edildi. Savcı Akkaş’ın hazırladığı iddianamenin en ilgi çeken yanı ise Başbakanlık Müşteşar Yardımcısı A.E.’nin, sanık listesinde yer alan isimler arasında olması. Ayrıca AKP eski milletvekilleri Mustafa Baş ve Mustafa Mehmet Açıkalın’ın, Öztürk’e operasyon konusunda köstebeklik yaptığı ve “kaçması” konusunda uyarıda bulunduğu da iddianamede yer alan bazı bilgiler… Merkez medyadaki bazı isimler ile hakim ve savcıların Öztürk’ten para aldığı da soruşturma dosyasında bulunuyor. Savcı iddianamenin ardından Galip Öztürk’ün tüm bu “suçlar” kapsamında toplam 145 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istedi. YURT, hala cezaevinde bulunan Galip Öztürk’ün tutuklanmasına neden olan operasyonların startını kimin verdiğine ulaştı.

YAVAŞ’IN MEDYA PATRONLARIYLA İLİŞKİSİ

Başbakan’a mektup gönderen “hayalet” kod adlı Hurşit Yavaş’ın ismi, Galip Öztürk’ün savunmasında da geçiyor. Öztürk’ün kurduğu Star Turizm’i satın alan Yavaş, sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda “hareket” eden bir isim. Türkiye’de ilişkili olduğu işadamlarından biri kamuoyunun yakından tanıdığı bir medya patronu. Yavaş’ı yakından tanıyan bir işadamı medya patronuyla ilişkini YURT’a şöyle anlatmıştı: “İşadamının medyayla ilişkisi 2000’li yıllarda başladı. Hurşit, bu işadamının değişik alışveriş ağının merkezindeydi. Bugünün medya patronunun hesap hareketleri ve telefon kayıtları incelendiğinde Yavaş ve ailesiyle nasıl bir ilişkisi olduğu ortaya çıkar.”

İddianamede İstanbul Organize Şube’de görevli polisler Hakan K. ve Gürkan Y.’nin Öztürk için köstebeklik yaptığı belirtildi. İki polis, soruşturma bilgileri ve belgeleri ile şifreli evrak programına girerek mahkemelerce alınan dinleme kararlarını Öztürk’ün adamı Erdem Yücel’e ulaştırdı. Polislerin aracında mahkemelerce verilmiş, teknik takip ve iletişimin dinlenmesi kararları da bulundu. Polisler hakkında 4.5 yılla yargılanıyor.

Galip Öztürk’ün tutuklanmasının ardından halka açık şirketlerinin hisselerine de taban yaptırdı. Öztürk’ün sahibi olduğu Metro Altın, Avrasya GYO, Metro Ticaret, Mepet Petrol, Vanet Gıda, Avrasya Petrol hisseleri İMKB tarihinde dip yapan kağıtlar oldu. Öztürk’ün kredili işlem yaptığı söylenen Doğan Grubu hisselerinde de sert düşüşler yaşandı. (Hicran Aygün / Yurt Gazetesi )

1366260cookie-checkİşte Metro’nun perde arkası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.