İşte ‘Polis devleti’ bütçesi

Hükümetin demokratikleşme adımları ve çözüm süreci, devlet bütçesinden TSK’ya aktarılan kaynakları da etkiledi. Türkiye’de yıllardır bütçeden en fazla payı alan kurum olarak gösterilen TSK’nın ödeneğindeki artış, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün altında kaldı. 2014 yılında, TSK’nın ödeneği yüzde 7 oranında artırılırken, Emniyet’in ödeneği ise yüzde 12 oranında arttı.

11 YIL ÖNCE FARK 4 KATTI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan 2014 yılı bütçe tasarısının cetvellerinde yer alan verilere göre, asker ile polis arasındaki ödenek makası hızla kapanmaya başladı. Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, 2002 yılında TSK harcamalarının yer aldığı Milli Savunma Bakanlığı’nın bütçesi ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bütçesi arasında yaklaşık 4 kat fark vardı. Aynı yıl, MSB’ye bütçeden 8.2 milyar liralık ödenek verilirken, Emniyet’e ise 2.4 milyar liralık kaynak aktarılması kararlaştırıldı.

EMNİYETE YÜZDE 12 ZAM

2014 yılına gelindiğinde ise, asker ile polis arasındaki ödenek farkı büyük ölçüde azaldı. Bütçe verilerine göre, MSB’nin 2014 yılı ödeneği 2013 yılına göre yüzde 7.3 oranında artarak 20.3 milyar liradan 21.8 milyar liraya yükseldi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bütçesi ise, yüzde 12.2 oranında artarak 14.7 milyar liradan 16.5 milyar liraya yükseldi. Böylece son 11 yıllık dönemde asker ile polis arasındaki ödenek farkı büyük ölçüde kapanmış oldu.

ASKER AZALDI, POLİS ARTTI

AKP Hükümeti, döneminde asker sayısında önemli oranda düşüş yaşanırken, polis sayısında ise artış meydana geldi. 2012 yılı itibariyle TSK’nın 460 bin personeli, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de 260 bin personeli bulunuyor. Aynı yıl itibariyle, devletin 180 bin de Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı askeri bulunuyor. Son 11 yıllık dönemde ise asker sayısında belirli oranda düşüş yaşandı. Emniyet mensubu sayısında ise önemli artış kaydedildi. 11 yıllık dönemde polis sayısında yaklaşık 90 bin kişilik artış sağlandı.

JANDARMAYA 6.1 MİLYAR LİRALIK ÖDENEK

Önümüzdeki yıl bütçesinde diğer güvenlik alanında faaliyet gösteren kurumların ödeneklerinde ise küçük oranda artışlar meydana geldi. Buna göre Jandarma Genel Komutanlığı’nın 2014 yılı bütçesi 5.8 milyar liradan 6.1 milyar liraya, İçişleri Bakanlığı’nın bütçesi 2.8 milyar liradan 3.5 milyar liraya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın bütçesi de 432 milyon liradan 452 milyon liraya yükseldi.

“SAYIŞTAY’LA AYNI FİKİRDE DEĞİLİZ”

YENİ yıl bütçesi Meclis Komisyonu’na gelirken, görüşmelere Sayıştay raporlarına ilişkin tartışmalar damga vurdu. Milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek, Sayıştay Denetimini önemsediklerini söyledi. Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

“2012 yılı için hazırlanan Sayıştay raporlarını dikkatli bir şekilde inceledim. Raporlarda katıldığımız hususlar yanında Sayıştay’dan farklı düşündüğümüz hususlar da bulunmaktadır. Sayıştay tarafından Meclis’e sunulan dört temel raporda ve kamu idarelerinin denetim raporlarında genel bütçeli idarelerin bazı mali tabloları üretemedikleri yönünde ortak bir eleştiriler var. Dolayısıyla genel bütçeli idarelerin söz konusu tabloları vermedikleri eleştirisi yerinde değildir. Ancak söz konusu tablolar, Hazine birliği ilkesi gereğince ve devlet tüzel kişiliği adına izlenmesi gereken ve herhangi bir idareyle doğrudan ilişkilendirilemeyen hesaplar nedeniyle idareler bazında anlamlı sonuçlar üretememiş, aktif ve pasifi denk olmamıştır.” HÜSEYİN ÖZAY/TARAF

1399710cookie-checkİşte ‘Polis devleti’ bütçesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.