İşte sağlıksız su markaları

Türkiye genelinde piyasaya arz edilmiş ürünlerden satış noktalarından örnekler alınarak, 1418 ürün Halk Sağlığı Laboratuvarları’nda incelemeye alındı.

Çalışma kapsamında damacana dolumu yapan 254 ruhsatlı su tesisinin tamamı yeniden değerlendirildi ve 15 su dolum tesisinde uygunsuzluk bulundu.

İŞTE O MARKALAR

Uygunsuzluk tespit edilen damacana su markaları şöyle: “Gençsu”, “Karlık Madran”, “Alka Madran”, “İvriz Su!, “Beysu”, “EDK Lara”, “Hünkar”, “Revan”, “Kardelen”, “İdeal”, “Hazar Vox Nida”, “Bahçeayran”, “Esensu Özayran”, “Kabalak”.

BİR MARKAYA DÜZELTME

Sağlık Bakanlığı, listede akşam saatlerinde bir düzeltmeye gitti. İlk açıklamada yer alan “Buzdağ” firmasi “Buzdağı” olarak düzeltilti.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, ”Bugün yapılan basın açıklamasında, Türkiye genelinde faaliyeti olan dolum tesislerinden uygunsuzluk tespit edilen damacana suyu markalarından biri olan ve dolum tesisi Sakarya’da bulunan ‘Buzdağı’ markası yerine yanlışlıkla ‘Buzdağ’ yazılmıştır” denildi.

114 UYGUNSUZ ÜRÜN

Sağlık Bakanlığı, damacana su satış noktalarında uygunsuzluk tespit edilen ürün sayısının da 114 olduğunu bildirdi. Bakanlık, 114 damacana su satış noktası ile buralarda satılan damacana suların markalarını Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun internet sitesinden duyurdu.

İSTANBUL’DA 5 FİRMA

Bakanlık, geçtiğimiz hafta sonu İstanbul’da Buzada, Erpınar, Alps, Kervansaray ve Yalısu markalarının sağlığa uygun olmadığını açıklamıştı.

ÜRETİMLERİ DURDURULDU

Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Bulunan olumsuzluklar ilgili markaların diğer ürünlerinde değil sadece damacana sularında tespit edilmiştir.

Bakanlığımızca dolum tesislerinde uygunsuzluk tespit edilen markaların üretimleri geçici olarak durdurulmuş ve mevzuata göre cezai işlem uygulanmıştır. Bu firmaların (önceki açıklamamızda isimleri bildirilen 5 su markası dâhil) tespit edilen uygunsuzluklarını giderdiklerini ispatlamaları halinde üretimlerine devam etme izni verilebilecektir.

İZİNSİZ KAYNAK KULLANIMI YOK

Temmuz ayında yapılan denetimler esnasında ruhsatlı kaynaklar dışında izinsiz kaynak kullanımına ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.”

DENETİMLER DEVAM EDECEK

Sağlık Bakanlığı, denetimlerin sürdüğünü ve toplum sağlığını olumsuz etkileyecek hususların kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.

1350860cookie-checkİşte sağlıksız su markaları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.