Teba İngiltere ve Türkiye’de halka açılacak

Şirket, halka açılmalar sonrası gerçek bir dünya markası yaratmak için hazırlanan projeye başlayacaklar.

Teba Ev Aletleri Grubu Başkanı Neşet Serter, grubun bir süredir devam eden finansal açılım projesinde halka açılma sürecine geldiklerini kaydetti.


“Türkiye’nin risklerinden bağımsız bir Teba yaratmak” amacıyla başlattıkları proje çerçevesinde, Dünya Bankası’nın yatırımcı kuruluşu International Finance Corporation (IFC) ile ortaklığa gittiklerine dikkat çeken Serter, şunları kaydetti: “IFC’nin yüzde 9’luk ortaklığı sonrası projede ikinci aşamaya geçtik. Grubun İngiltere’deki şirketi Teba Plc. Londra Borsası’nda, Türkiye’deki en büyük şirketi Günkol Güneş Enerjisi ve Klima Sanayi ise İMKB’de halka açılacak. Her iki şirket de yüzde 15’er hisseyle borsaya çıkacak. Türkiye için SPK’ya başvurduk. Ancak son iki halka açılmada, yatırımcıları üzen olaylar nedeniyle biraz erteleme kararı aldık. Eylül ayında halka arza başlarız diye tahmin ediyorum.”


“DÜNYA MARKASI SERÜVENİ”

Serter, halka açılma sonrası TEBA’yı Avrupa pazarında bir üst segmente taşıyacak yatırımlara başlayacaklarını ifade etti.

Avrupa’daki Türk markalarının büyük kısmının, kaliteli ve uygun fiyatlı, markayı ikinci plana alan “C” segmentinde faaliyet gösterdiğini anlatan Serter, pişirici grubunda İngiltere pazarında yüzde 18’lik pazar payına sahip olmalarına rağmen dünya markası olduklarını iddia edemediklerini söyledi.

Ürün fiyatları C segmentine göre yaklaşık yüzde 50 daha fazla olan ”B” segmentinde de büyümeyi hedeflediklerini kaydeden Serter, şöyle devam etti:

“Halka açılmalar sonrası gerçek bir dünya markası yaratmak için hazırladığımız projeye başlayacağız. Artık tasarım ve yeniliği ön plana çıkaracağız. Bunun için yeni ürün serisi oluşturuyoruz. Bu serinin tasarımı için bir İngiliz şirketi ile anlaştık. Bu segmente ayrı bir markayla girmeyi düşünüyoruz. Dünya markası serüvenimize yeni başlıyoruz.”

Yeni ürün serisi için pazar araştırması da yaptırdıklarını ifade eden Serter, İngiltere’de yapacakları çalışmayı Almanya ve Fransa’nın ardından Türkiye’de de sürdüreceklerini dile getirdi.

Avrupa’da tanıtım yatırımlarını da artıracaklarını dile getiren Serter, “Ar-Ge bölümümüzün sadece pişiricilerde ürettiği 8 patenti var. Bu patentlerle yarattığımız ‘en’lerle dünyada hiçbir fırında olmayan özellikleri pazara sunacağız. 4 ya da 5 ülkede yılda toplam 2.5 milyon euroluk tanıtım yatırımı yapacağız. Bunun en az 2 yıl sürmesini planlıyoruz” diye konuştu.

Serter, ihracatın yüzde 53’ünü Teba markasıyla yaptıklarını da vurgulayarak, 2004’te 100 milyon euroluk ihracat hedeflediklerini sözlerine ekledi.

1092700cookie-checkTeba İngiltere ve Türkiye’de halka açılacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.