TEB’de Alevilik tartışması

Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi’nden araştırmacı yazar Ali Rıza Aydın, TEB Fikir Kulübü’nün 4 Ocak günü pazar günü TEB Fikri Sönmez Salonu’nda düzenlediği “Alevilik nedir, ne değildir ve Alevilerden kim ne istiyor” başlıklı toplantıda konuştu.


Aydın, Anadolu Aleviliği ve Türkiye’deki demokratik alevi örgütlülüğünü anlattı.


“DİYANET LAİKLİĞE AYKIRI”


Aydın, Türkiye’de siyasilerden sünnilere verilen yardımların aynısını Alevilik ve Alevi dedeleri için de talep eden anlayışı eleştirerek “Biz bir şey istemiyoruz ve tam tersine sünni dinin ihtiyaçlarını karşılayan ve ülkede şeriat zeminini hazırlayan Diyanet İşleri Başkanlığı ve onun ödeneklerinin de kaldırılmasını istiyoruz” dedi.


İngiltere Alevi Kültür Merkezi (İAKM) ve Cemevi’nin izlediği çizgiyi de eleştiren Aydın, “Alevilik şii bir çizgiye çekilmek isteniyor. Cemevi yönetimi Aleviliğin özüne aykırı uygulamalar içindedir” diye konuştu.


Aydın, Alevilerin Türkiye’de Cumhuriyetin ve demokrasinin temel değerlerinin taşıyıcısı olduğunu, bu yanın ortadan kaldırılması halinde ülkenin Pakistan’a benzeyecegini öne sürdü.


“AYRILMADAN ELEŞTİRİLMELİ”


Toplantıda sorular bölümünde ise İAKM ve Cemevi ile bu kurumları eleştirerek İngiltere Alevi Enstitüsü Girişim Komitesi’ni oluşturanlar arasındaki tartışma tansiyonu yükseltti.


İAKM ve Cemevi üyeleri, “Her kurumda olduğu gibi bazı yanlışlıkların olabileceğini fakat kurumdan ayrılmadan eleştirmenin daha doğru bir tavır olacağını” öne sürdüler. Girişim Komitesi üyeleri ise İAKM ve Cemevi’nin Aleviliğin özüne aykırı uygulamalarda bulunduğunu ve artık kendilerini temsil etmediğini söylediler.


Toplantıya katılanlar arasında sosyalistlerin Alevilere yönelik bir politikası bulunmadığı da öne sürüldü.

820010cookie-checkTEB’de Alevilik tartışması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.