Tecrit Kampı utancı hatırlatıldı

Başkan Franklin Delano Roosevelt’in 19 Şubat 1942 günü imzaladığı özel kararname ile kurulan toplama ve tecrit kamplarında 120 bin civarında Amerikan yurttaşı olan Japon, 2.Dünya Savaşı sonuna kadar tutuklu ve gözetim altında kalmıştı. Binlercesinin toplama kamplarında yaşamlarında yitirdiği, birçoğunun ise serbest bırakıldıktan sonra ruhsal sorunlar yüzünden intihar ettiği bilinen Japonların bugünkü çocukları, her yıl 19-20 ve 21 Şubat günlerinde toplama kamplarının kurulduğu yerlerde bir araya gelerek faşizmi kınıyor.

Başkan Roosevelt’in Pearl Harbor Baskını sonrasında Japon İmparatorluğu’na ilan edilen savaşın hemen ardından aldığı bu karar, Amerikan demokrasi ve insan hakları tarihinde kara bir leke olarak bulunuyor.

Bu yılki telin ve kınama gösterilerine Latin Amerika ülkelerinden Peru’nun bugünkü Japon asıllı yurttaşlarından bazıları ve ilgili temsilciler de katıldı. Peru, Roosevelt’in bu kararından hemen sonra, ABD ile iyi geçinmek amacıyla kendi Japon asıllı yurttaşlarını da gemilerle Amerikan toplama kamplarına göndermiş, Perulu binlerce insan yaşamlarını kuzey kıtasında yitirmişti.

1500130cookie-checkTecrit Kampı utancı hatırlatıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.