Tekel işçisinin talebi ve verilen

Tekel işçilerinin 50 günlük eylemlerinin temel gerekçesi “Özlük haklarını korumak”. 4C koşullarını kölelik düzeni olarak nitelendiriyorlar.

İşçiler sahip oldukları haklarla başka kamu kurumlarına geçmek istiyorlar. NTV’den İdil Güngör’ün araştırması şöyle:

TEKEL İŞÇİSİNİN TALEPLERİ

– 4C statüsünün özelleştirilen işletmelerdeki işçilere önerildiğine dikkat çeken Tekel işçileri, kendi işletmelerinin kapatıldığını, bu nedenle farklı bir öneri getirilmesi gerektiği görüşünü savunuyor.
– Tekel işçileri İş Kanunu’na tabi çalışmak istiyor. 4C statüsü ise devlet memurları kanunu altında düzenleniyor ve sürekli değil geçici bir çalışma sistemi öngörüyor.
– İşçiler işçi sendikasına üye olmak ve toplu sözleşme hakkı da talep ediyor. 4C’nin seçilmesi halinde memur sendikalarına üye olabilecekler, bu nedenle de toplu sözleşme hakları olmayacak.
– İşçiler çalışma koşullarının toplu sözleşme çerçevesinde belirlenmesini istiyor. 4C statüsünde ise koşullar daha çok işveren tarafından belirleniyor.
– Şu anda Tekel işçilerinin ücretleri bin 50 lira ile bin 500 lira arasında değişiyor. En yüksek maaş ikramiyelerle birlikte 2 bin lirayı buluyor. 4C’de ise ücretler tahsil durumuna göre 772 ile 938 lira arasında değişiyor. Bu rakamlar ücretlerde üst sınırı ifade ediyor.
– İşçiler İş Kanunu’na göre fazla mesai karşılığında ya ek ücret ya da fazla izin günü kazanıyor. Buna karşılık 4C’de verilen görevin, çalışma saatine bağımlı kalmaksızın sonuçlandırılması gerekiyor ve bu çalışma karşılığında ek ücret ödenmiyor.
– İş güvencesi, işçilerin hassas olduğu bir başka madde. 4C’nin kabul edilmesi halinde 11 ay 22 günden sonraki yıl sözleşmenin yenilenme garantisi bulunmuyor.
– Kapatılan işyerlerindeki özlük haklarını isteyen Tekel işçilerinin taleplerine karşılık hükümet, 4C koşullarını iyileştirmeye kadar gitti.

Hükümet ise çalışma süresini uzattı ve kıdem tazminatını vermeyi önerdi.

HÜKÜMETİN “İYİLEŞTİRME” ÖNERİSİ

Hükümet Tekel işletmelerinin kapatılmasının ardından işçilere 4C statüsünü adres göstermiş, eylem başladığında ise koşulların iyileştirileceğini açıklamıştı. Yılbaşında Çalışma Bakanı Ömer Dinçer 4C’ye verilen maaşların arttırıldığını açıkladı.

– Buna göre, ilköğretim mezunlarının maaşları 658 liradan 772 liraya, lise mezunlarının maaşları 739 liradan 856 liraya, yükseköğretim mezunlarının maaşları ise ise 820 liradan 938 liraya yükseltildi.
– Geçici personele de eğitim durumuna göre yüzde 25 ila yüzde 29 oranında zam yapıldı. 10 aylık çalışma süresi de 11 aya çıkarıldı.
– Tekel işçilerinin eyleminde 49. güne gelindiğinde ise hükümet 4C koşullarında iyileştirme için iki öneri sundu. Birinci öneriye göre; daha önce 11 aya çıkarılan çalışma süresine 22 gün eklendi. Bu 22 günün de yıllık ücretli izin olarak sayılması öngörüldü.
– Hükümetin diğer önerisi ise çalışılan süre için kıdem tazminatı verilmesi oldu.

(NTV İdil Güngör)

858970cookie-checkTekel işçisinin talebi ve verilen

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.