‘TEKEL’in özelleştirilmesi araştırılsın’

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen ve arkadaşlarınca imzalanarak TBMM Başkanlığına sunulan önergede, TEKEL’in 50 milyon dolarlık teknoloji yenilenmesi yapılmaması nedeniyle değerinin altında özelleştirildiği ileri sürülerek, hukuki süreç tamamlandığında fabrikaların arazileri, malvarlığı, hammadde ve tütün stoklarıyla birlikte satılmış olacağı ifade edildi.


Özelleştirmenin ekonomik alanda da piyasayı etkileyici sonuçlar doğurduğuna işaret edilen önergede, “Tütün üretiminin sınırlanması, tütün üreticilerini ve geçimini sigara sanayinden sağlayan işçileri olumsuz etkilemişken, yapılan özelleştirme ile bu kesimlerin gelecekleri satılmıştır” görüşüne yer verildi.


İşçiler ve aileleriyle birlikte yaklaşık 1.5 milyon insanın geçim kaynağını kaybedeceği, bunun ciddi sosyal sorunlar yaratacağı savunulan önergede,


“Özelleştirmeye karşı kamunun haklarını savunan, ekmek kapılarının kapanmasını önlemeye çalışan işçilere Hükümetin cevabı, tazyikli su olmuştur. TEKEL işçilerinin sosyal haklarının, kazanımlarının korunması bir zorunluluktur. İşçilerin işsiz kalmasını önleyecek, iş güvencesini sağlayacak önlemlerin bir an önce alınması gerekmektedir” denildi.


Önergede, “TEKEL’in özelleştirilmesinin yaratacağı sosyo ekonomik olumsuzluklar, işçilerin sosyal hakları ve kazanımlarının nasıl korunacağı, iş güvencelerinin nasıl sağlanacağı” hususlarında Meclis Araştırması açılması istendi.


ÇIPLAK EYLEM


Öte yandan TEKEL’in Özelleştirme İdaresi tarafından ihaleyle British Amerikan Tabacco (BAT) şirketine 1.720 milyar dolara satılmasına tepkiler sürüyor.


Bitlis Tekel Sigara Fabrikasında çalışan işçiler, özelleştirmeyi protesto etmek amacıyla bu kez de soğuk havaya rağmen soyunarak eylem yaptı.


Kar kalınlığının 70 santimetre olduğu Bitlis’te şortla eylem yapan 27 tekel işçisi göğüslerine de ‘Fabrikamızın canlı kalkanlarıyız’ çıkartmaları yapıştırarak fabrika önünde nöbet tutmaya başladı.

1056030cookie-check‘TEKEL’in özelleştirilmesi araştırılsın’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.