Tekirova’daki 5 yıldızlı tahsisler iptal!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE  – Antalya Tekirova’da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2019’da 5 yıldızlı otel yapımı için turizme tahsis edilen orman ve hazine arazileriyle ilgili karar vatandaşların açtığı dava sonucu iptal edildi.

Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova Mahallesi sahilinde mülkiyeti ormana ve hazineye ait olan üç ayrı parseldeki arazilerin 5 yıldızlı oteller için tahsis edilmesine ilişkin karar iptal edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Nisan 2019’da yapılan tahsislerin iptali için yerel halkın açtığı davayı gören Antalya 5. İdare Mahkemesi, hukuka aykırı bulunan tahsisi iptal etti. Mahkemenin iptal kararında, daha önce ilgili imar planının da iptal edildiğine işaret edilerek “dayanağı ortadan kalkan dava konusu işlemde de hukuka uyarlılık bulunmamaktadır” denildi. Davanın Avukatı Tuncay Koç, “Küresel iklim krizinin bilfiil yaşadığımız günümüzde ve kuraklığın arttığı Antalya’da ormanlık alanları korumak yerine beş yıldızlı oteller için tahsis edilmesi, Bakanlığın vurdumduymazlığını göstermektedir. Üstelik halka kıyının kapatılması, amacın kamu yararı değil, şirket yararı olduğunun ispatıdır. Kıyıların ve ormanların tahsisinden acilen vazgeçilmeli. Artık bu yaşamsal bir öneme sahiptir” diye konuştu.

KAMU ARAZİLERİ OTELLERE TAHSİS EDİLDİ, VATANDAŞ DAVA AÇTI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova Mahallesi sahilindeki üç ayrı parseli 5 yıldızlı otel yapımı için turizme tahsis etti. Nisan 2019’da alınan karara göre Tekirova’daki toplam 57 bin metrekarelik kamu arazisinde 500 ila 1000 yataklı oteller yapılması öngörülüyordu. Yerel halkın günübirlik alan olarak kullandığı kıyının da oteller için tahsis edilmesi tepki çekmiş, bölgede yaşayan 9 vatandaş ise iptal davası açmıştı.

KIYININ HALK TARAFINDAN KULLANIMI ENGELLENECEKTİ

Bakanlığın söz konusu tahsisinde kamu yararının gözetilmediğini savunan davacılar, kıyının kamuoyu tarafından kullanımının engelleneceği, ayrıcalıklı ve yoğun yapılaşma alanı oluşturulduğu ve tahsise konu taşınmazların fonksiyonlarının değişmesine ilişkin imar planlarının henüz kesinleşmediğini öne sürerek idari işlemin iptalini talep etti.

BAKANLIK YATIRIMLARIN BÖLGEYİ KALKINDIRACAĞINI SAVUNDU

Davalı kurum olan Kültür ve Turizm Bakanlığı ise Mahkemeye sunduğu savunmada, yapılacak yatırımların bölgenin kalkınmasına önemli ölçüde etkisinin olacağını öne sürerek yerel halkın açtığı davanın reddine karar verilmesi gerektiği görüşünü savundu.

MAHKEME ÖNCE İMAR PLANINI ARDINDAN TAHSİS KARARINI İPTAL ETTİ

Davaya bakan Antalya 5. İdare Mahkemesi, davacıları haklı bularak tahsisi iptal etti. Tekirova halkının ilgili imar planlarına yönelik açtıkları davada ise geçtiğimiz ay iptal kararı çıkmıştı. Mahkemenin iptal kararında, söz konusu alanla ilgili imar planlarının iptal edildiği belirtilerek “dayanağı ortadan kalkan dava konusu işlemde de hukuka uyarlılık bulunmamaktadır” denildi.

AV. TUNCAY KOÇ: ‘KIYI VE ORMAN TAHSİSİNDEN ACİLEN VAZGEÇİLMELİ’

Mahkemenin iptal kararının ardından konuyla ilgili değerlendirmede bulunan davacı vatandaşların Avukatı Tuncay Koç, “Küresel iklim krizinin bilfiil yaşadığımız günümüzde ve kuraklığın arttığı Antalya’da ormanlık alanları korumak yerine beş yıldızlı oteller için tahsis edilmesi, Bakanlığın vurdumduymazlığını göstermektedir. Üstelik halka kıyının kapatılması, amacın kamu yararı değil, şirket yararı olduğunun ispatıdır. Kıyıların ve ormanların tahsisinden acilen vazgeçilmeli. Artık bu yaşamsal bir öneme sahiptir” dedi.

2481920cookie-checkTekirova’daki 5 yıldızlı tahsisler iptal!
Önceki haberİngiltere’de kapanan işyerlerine 4,6 milyar hibe
Sonraki haberAbdullah Nihat Yılmaz Fatsa’da toprağa verilecek
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.