Teklif 348 imza ile TBMM’de…

Tekliflere, başta AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olmak üzere, her iki partiden 348 milletvekili imza koydu.
AKP ve MHP grup başkanvekilleri, Anayasa’nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik öngören Anayasa değişikliği teklifi ile Yükseköğretim Yasası’nın ek 17. maddesinde değişiklik yapılmasını düzenleyen yasa teklifini, TBMM Başkanı Vekili Meral Akşener’e sundu.
AKP Grup Başkanvekili Bozdağ,  partisinden 278 milletvekilinin tekliflere imza koyduğunu belirterek, bazı milletvekillerinin yurtdışı ve il dışında olması nedeniyle imzalarının alınamadığını söyledi.


MHP Grup Başkanvekili Vural da tekliflere, partisine mensup bütün milletvekillerinin imza koyduğunu belirtti.


TEKLİFİN İÇERİĞİ


AKP ile MHP, Anayasada yapılması öngörülen değişikliğe son şeklini verdi.
Anayasanın 10. maddesi, “Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinin yararlanmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır” şeklinde olacak.


Anayasanın 42. maddesine “Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez” fıkrası ekleniyor.


Yüksek Öğretim Yasası’nın ek 17. maddesine de “Hiç kimse, başının örtülü olması sebebiyle yükseköğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir” ifadesi konuluyor.   


“TEHDİT OLUŞTURAMAZ” 


AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hiçbir hak ve hürriyetin demokrasi için, Cumhuriyetin temel değerleri için, laik sistem için bir tehdit oluşturamayacağını vurgulayarak, ”AKP Hükümeti, Cumhuriyetin de demokrasinin de laikliğin de hukuk devletinin de teminatıdır, koruyucusudur. Bugüne kadar hiçbir adımımız, hiçbir uygulamamız buna ters olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır” dedi.
Erdoğan’ın partisinin TBMM grup toplantısındaki konuşmada öne çıkan ifadeleri şöyle:


• Üniversite kapılarındaki kızlarımızın mağduriyetini gidermekten başka hiçbir şeyi amaçlamadığımızın bilinmesi lazım.
• Yapılan düzenlemeler yükseköğrenimle sınırlıdır. Bunu başından beri açıkça söyledik.
• Gerilim isteyenler, gerilimden beslenenler, toplumu kutuplara çekenler gizli ajandalarıyla birlikte birer birer deşifre oluyor.
• Düne kadar anlamakta güçlük çektiğimiz, ‘milletimizin arasından çıkmaz’ dediğimiz, ülkemize asla yakıştırmadığımız provokasyonlar bertaraf oluyor .
• Hak ve hakkaniyetten yana olan herkes bu süreci dikkatle izliyor, mutlulukla takip ediyor. • Hukuk devletinde karanlık odalar, komplolar, komitalar, çeteler, mafyalar yoktur, olmamalıdır, olamaz.
• Türk demokrasisi felaket tellallarına, bunalım ve kriz tüccarlarına pabuç bırakmayacak, kendi sorunlarının üstesinden gelebilecek olgunluğa ulaşmıştır.


“TÜRKİYE TARİHİ BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR”


Öte yandan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, türban tartışmalarına değinerek, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Türkiye’nin içine girdiği doğrultuyu tehdit eden bir anlayışın, zihniyetin yaşama geçirilmek istendiğini savundu.


Baykal, ”Bu süreç işletilirken çok masum talepler, iyi niyetli istekler, çok doğal, haklı, kimsenin itiraz edemeyeceği durumlar gerekçe olarak kullanılmakta” dedi.
Partisinin grup toplantısında, Türkiye’nin tarihi bir dönemden geçtiğini belirten Baykal, ”24 Ocak mutabakatı öyle anlaşılıyor ki meyvesini verecek. Öyle anlaşılıyor ki bu mutabakatla Türkiye’nin anayasal çizgisi, doğrultusu bizi yeni bir döneme sürükleyecek. Cumhuriyet tarihimizde ilk kez, Türkiye’nin içine girdiği doğrultuyu tehdit eden, o doğrultuya ters düşen bir anlayış, zihniyet, değerler sistemi, çeşitli gerekçelerle, bahanelerle, çeşitli fırsatlar kullanılarak yaşama geçirilmek isteniyor” diye konuştu.


Baykal, ”Sanmayın ki konu sıradan bir kılık kıyafet konusundan ibaret. Sanmayın ki konu, sade insanlarımızın kendi bireysel özgürlükleriyle, kişisel değerler sistemiyle kendilerini huzurlu rahat hissettikleri bir yaşam ortamı arayışı, özlemiyle ilgilidir. Bunu çok aşan bunun ötesinde sonuçlar doğuracak bir yeni süreç işletilmeye başlamıştır”dedi.  


“TÜRBAN SINIRLI KALACAK”


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başörtüsü sorununun, yükseköğrenimde yaşanan bir sorun olarak ortaya çıktığını, çözümün çerçevesinin de bununla sınırlı kalacağını söyledi.
Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, AKP ile başörtüsü konusunda dün varılan mutabakatın ayrıntılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.


Devlet Bahçeli, MHP ile AKP arasında sağlanan mutabakatla, son 40 yıl boyunca Türkiye’nin gündeminde kısır tartışmaların malzemesi olan ve Anayasa Mahkemesinin 1989 yılındaki kararını izleyen 19 yıl içinde de çözümü yönünde samimi ve ciddi hiçbir adım atılmayan bu konunun, şimdi çözüm aşamasına getirildiğini bildirdi.


Bahçeli, yapılacak düzenlemelerin yükseköğrenim kurumlarıyla sınırlı olacağını, ilk ve orta öğretim kurumlarının, kamu kurumlarında hizmet verenlerin de düzenlemenin kapsamı dışında olacağını anlattı.


İlk ve orta öğretim kurumlarında uygulanacak esasların, kılık-kıyafet şartlarının, yürürlükteki kanunlarla düzenlendiğine işaret eden Bahçeli, 42. maddede yapılan değişikliğin, bu kurumlar bakımından bir sonuç doğurmayacağını, mevcut düzenlemelerin aynen süreceğini kaydetti. 
 
“GÜNDEM KILIK KIYAFET” 


Akdeniz Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Kurul’un cuma günü olağanüstü toplanacağını ve ”üniversitelerde kılık-kıyafet ile ilgili yapılması planlanan yasal düzenlemeye yönelik çalışmaların ele alınacağını” bildirdi.


Akaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Üniversitelerarası Kurul’un 1 Şubat Cuma günü ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde toplanacağını kaydetti. Toplantıya ilişkin gündem maddelerinin Kurul temsilcilerine iletildiğini ifade eden Akaydın, ”Bir-iki ufak tefek rutin konu var ama asıl olarak üniversitelerde kılık-kıyafet ile ilgili son çalışmaları ele alacağız” dedi.
Toplantı sonrası bir bildiri yayınlanıp yayınlanmayacağı sorusuna Akaydın, ”Kuvvetle muhtemel…” yanıtını verdi.


Akaydın, ”Toplantı sonrasında çıkacak bildirinin ne yönde olacağı” sorusuna karşılık da, ”Rektörlerin büyük çoğunluğunun buna karşı olduğunu basından da izliyorsunuz. Birkaç istisna çıkabilir ama büyük çoğunluk karşı. O nedenle sonucun da bu yönde çıkacağını düşünüyorum” dedi.


Üniversitelerarası Kurul, tüm üniversitelerin rektörleri ve her üniversiteden birer temsilcinin katılımıyla oluşuyor.
 

1054560cookie-checkTeklif 348 imza ile TBMM’de…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.