Teknoloji, sosyal izolasyona neden olmaz

Çarşamba günü açıklanan Pew İnternet ve Amerikan Hayat Projesi tarafından raporun önde gelen yazarı Keith Hampton, “ Tüm kanıt noktaları bir yön içinde“, “İnsanların sosyal dünyaları, yeni iletişim teknolojileri ile iyileştirilir. “ dedi.
Pensilvanya Üniversitesinde, bir yardımcı profesör olan Hampton, “İnternet kullanımının ve mobil telefonların insanları izolasyonun bir spirali içinde altüst ettiğine inanmak bir hatadır. “ dedi.
Yazarlar, çalışmanın anahtar bulgularının, — “Sosyal İzolasyon ve Yeni Teknoloji” – “ yeni teknolojinin zararlı sosyal etkisi hakkında önceki araştırma ve sıradan korkulara meydan okur” olduğunu söyledi.
Hampton, “sosyal değişim meydana geldiği zaman, ilk önce teknolojiyi ayıplamak için eleştirilere göre bir eğilim vardır “ dedi.
“Bu, teknoloji kullanımı ve sosyal izolasyon arasındaki bağlantıyı gerçekten açıklayan ilk araştırmadır ve tersini buluruz.”
Hampton, “İnternet ve mobil telefonları kullananlar, sosyal avantajlara sahip olduğu sonucunu verir” , “ İnsanlar, onları sosyal olarak aktif tutan ve onların topluluklarına bağlanma yolları içinde , iletişimde kalmak ve bilgiyi paylaşmak için teknoloji kullanır “ dedi.
Çalışma, Amerikalıların %6 sı, sosyal olarak izole edilmiş – önemli mesleleleri , onların yaşamında “özellikle anlamlı” olmasını gözönüne aldıklarıyla veya onlarla tartışmak için birinin yokluğunu çekerek — olarak tarif edilebildiğini ortaya koydu.
O, “1985’ten beri bu figür neredeyse hiç değişmedi” dedi.
Çalışma, insanlarıun tartışma ağlarını — onların önemli meseleleri kiminle tartıştıkları — ve onların en yakın ve en anlamlı sırdaşları olan — çekirdek ağları – inceledi.
İnsanların tartışma ağlarının büyüklüğü, mobil telefon kullanıcıları arasında ortalama olarak %12 daha geniş, çevrimiçinde fotoğraf paylaşanlar için %9 daha geniş ve anlık mesajlaşmayı kullananlar için %9 daha büyük olduğu bulundu.
İnsanların çekirdek ağlarının çeşitliliği, mobil telefon kullanıcıları için %25 daha geniş, temel İnternet kullanıcıları için %15 daha geniş, ve hatta, anlık mesajlaşmayı kullanan ve çevrimiçinde dijital fotoğrafları kullanan sık sık İnternet kullanıcılarından daha geniş eğilim gösterir.
Aynı zamanda, çalışma, Amerikalıların tartışma ağları, 1985’ten beri üçte-bir civarına göre büzüldüğü, ve onların daha az aileden olmayan üyeler içermesinden dolayı daha az farklı olduğunu buldu.

Çalışma, ortalama olarak tipik bir yılda, insanların 210 gün civarında onların çekirdek ağlar bağlantısı ile şahsen iletişimde olduğunu buldu.
Onların, yılın 195 gününde mobil telefon ile, sabit hat ile 125 gün , ve mobil telefonda metin mesajlaşması ile 125 gün bağlantı kurdu.
Onların, 72 gün e-posta teması, 55 gün anlık mesajlaşma teması, 39 gün sosyal ağ siteleri yoluyla teması ve 8 gün ya mektuplar yada kartlar ile teması vardı.
Çalışma, 9 Temmuz ve 10 Ağustos 2008 tarihleri arasında 2512 yetişkin ile telefonla görüşmeyi kapsadı ve %2,1 bir örnekleme hatası vardır.

*İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından İngilizce’den çevrilmiştir.
http://www.pekiyi.150m.com
[email protected]

743570cookie-checkTeknoloji, sosyal izolasyona neden olmaz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.