Teknolojik haberlerden seçmeler

12 Mart 2010
Bu ajan kişisel verileri çalıyor

Dünya Tehdit Raporu’na göre, kişisel bilgileri çalan Win32/Agent yükselişte…

ESET, bilgisayarlara yönelik Şubat ayı Dünya Tehdit Raporu’nu açıkladı. Buna göre, Win32/Agent (ajan) adlı zararlı yazılım çok hızlı bir yükseliş içinde. ESET bu zararlı yazılımı, PC veri hırsızı kategorisinde değerlendiriyor. Avrupa’da şimdiden ilk üç büyük tehlike arasında yer alan bu tehdit, Türkiye’de de ikinci sırada yer alıyor.
Kişisel bilgilerle ilgileniyor
Hassas bilgileri açığa vuran “Win32/Agent” adlı bulaşıcı uygulama, internet üzerinden kullanıcının haberi bile olmadan bilgisayara bulaşıyor. ESET bu zararlı yazılımı, PC veri hırsızı kategorisinde değerlendiriyor. Win32/Agent etiketi birçok taşıyıcıdan yararlanarak yayılan geniş bir yelpazedeki zararlıları tanımlıyor. Bu grubun üyeleri belli başlı davranış biçimleri ve önemli kullanıcı bilgilerini uzaktaki saldırgana yönlendirebilmeleri ile ayırt edilebiliyorlar. Avrupa’da şimdiden yüzde 4 ile ilk üç arasında yer alan bu yazılım, dünyaya bakıldığı yüzde 3,57 ile en büyük dördüncü tehdite yükselmiş durumda.
Durum Türkiye açısından da hayli riskli görünüyor. Win32/Agent, Türkiye’de yüzde 8.51 ile en büyük ikinci tehdit pozisyonunda.
Ne yapmalı?
ESET, güvende kalabilmeleri için kullanıcılara güncel bir antivirus yazılımı kullanmalarını ve yayınlanır yayınlanmaz işletim sistemi güncellemelerini yüklemelerini aynı zamanda çeşitli yazılımlar için yayınlanan güvenlik yamalarını da unutmamalarını tavsiye ediyor.
19 Nisan 2010
Virüs kapmışlara güncelleme işlemiyor

Windows, XP işletim sisteminin güncelleştirmelerinin yapılamadığını açıkladı.

Windows XP’nin bazı son güvenlik güncelleştirmeleri önceden kapılan sinsi bir malware yüzünden işletim sistemlerine yüklenemiyor.
Microsoft’tan gelen açıklamaya göre, Şubat ayında güncelleme sorunları Alureon isimli rootkit çakışması yüzünden gerçekleşmişti. Sonraki güncelleştirmelerin de halen Alueron rootkit bulunduran bilgisayarlarda yüklenememiş olabileceği bildirildi.
Alureon kullanıcıların isim, şifre ve kredi kartı numaraları gibi kişisel bilgilerini sızdırabiliyor. Ayrıca saldırıcılara da makineleri savunmasız yakalama şansı sağlıyor. 2008’de ortaya çıkan virüs, birçok internet sitesinden bulaşabiliyor.
Güncellemelerin yüklenmesinden sorun yaşayan kullanıcıların mutlaka virüs programlarını kullanması gerektiğini vurgulayan Microsoft, ardından tüm güncelleştirmelerin yapılması gerektiğini belirtti.
Bu tür virüslerden kurtulabilmek için AVG, Avira, F-Secure – Blacklight, McAfee, Panda, Sophos, Trend Micro gibi programlar kullanılabilir.
21 Nisan 2010
Apple’ın yüzde 10 hissesi 800 dolara satıldı

Üstelik hisseleri satan Ronald Wayne bu satıştan pişmanlık duymadığını açıkladı.
Bugün 35 bin çalışanı bulunan Apple’ın kurucu ortaklarından Ronald Wayne, payına düşen Apple’ın yüzde 10’luk hissesini 1976 yılında 800 dolara sattığı için pişman olmadığını söyledi. Wayne eğer hisselerini satmasaydı bugün 13,6 milyar poundun üzerinde oturuyor olacaktı.
Apple’ın kuruluşunda Steve Jobs ve Steve Wozniak ile birlikte çalışan Wayne, 1976’da kurulan şirketin hisselerini aynı yıl sattı. O zamanlar kendisine hatırlatıldığında, “Belki şimdi hisseler elimde bulunsaydı çok zengin bir insan olabilirdim. Ancak sağlığını kaybetmiş, kalp krizi geçirip mezarında yatan bir zengin olmak de istemezdim” dedi.
Hisseleri satış sebebini ise şöyle anlattı: “Jobs o dönemde bilgisayar yapabilmek için malzemeleri 12 bin dolar borç alarak toparlamıştı. Ben de elimde bulunan yüzde 10’luk hisse ile bin 500 dolar borçlu durumdaydım. Parayı kazanabileceğim hiçbir yer yoktu, hayatımda yeterince stres vardı. Ben her zaman sakin bir hayattan yana oldum.”
Şu an 75 yaşında olan Wayne, Amerika’nın Nevada eyaletinde mütevazi bir hayat sürüyor. İnsanların sürekli “Ya şimdi elinde o kadar para olsaydı?” diye soranlara da hayatın çok kısa olduğunu, sağlığın ve ailenin hiçbir zaman riske atılmaması gerektiğini anlatıyor.
06 Mayıs 2010
Facebook utanç veren güvenlik açığını kapatıyor

Site, kişinin diğer kullanıcıların canlı sohbetlerini görmesine izin veren ciddi güvenlik açığını kapatmak için harekete geçti.

Kullanıcıların özel bilgilerinin gizlenmesi amacıyla oluşturulan gizlilik ayarlarındaki bir boşluk dolayısıyla oluşan açığın tamiri sırasında Facebook, canlı sohbet uygulamasını bir süreliğine kaldırdı. Sorunun giderilmesinden sonra, canlı sohbet uygulaması tekrar aktive edildi.
Facebeook yetkilileri konuyla ilgili, “Bu sorun hakkında şikayetler almaya başladık ve mühendislerimiz hemen harekete geçti. Sohbet özelliliğini geçici bir süre kaldırarak görünebilir arkadaş listelerinde de yeni bir düzeltme yaptılar.” açıklamasında bulundu.
07 Mayıs 2010
Microsoft 4 bin siteyi imha edecek

Artık verimsiz olan, kullanıcılarını memnun etmeyen forum siteleri tarih olacak.

Eski tip forum sitelerinin artık kullanışsız ve güvenli olmadığını düşünen Microsoft, NNTP haber grupları denen sitelerden desteğini çekeceğini bildirdi. Microsoft, kullanıcılarını bünyesinde bulunan Microsoft Answers, TechNet ve MSDN gibi forum sitelerine yönlendirmeyi hedefliyor.
Eski tip sitelerin ziyaretçi sayısı geçtiğimiz yıl neredeyse yarı yarıya düştü. Yeni tip forumlara ise ayda 15 milyon ziyaretçi gelirken, bu sayıda her ay yüzde 12’lik bir artış gözleniyor.

20 Temmuz 2010
ABD’de 70 binden fazla blog kapatıldı

Binlerce blog barındıran Blogetery.com, teröre yönelik içerikler barındırdığı gerekçesiyle kapatıldı.

Türkiye’de internet sansürünün fazlasıyla tartışıldığı şu günlerde ABD’de 70 binden fazla blog sayfası kapatıldı. Terörizmi teşvik ettiği gerekçesiyle suçlanan ve kapatılan Blogetery.com’la birlikte barındırdığı binlerce blog sayfası da kapatılmış oldu.
BurstNet, web alan barındırma hizmeti sunduğu Blogetery.com’u FBI’ın talimatıyla kapattığını duyurdu. Yapılan açıklamada, sitede terör içerikleri ve yasa dışı terör örgütü El-Kaide’nin ölüm listesine yönelik bir bağlantının verildiği öne sürüldü. 70 binden fazla blog barındıran sitenin bu sebeple kapatıldığı belirtildi.
20 Temmuz 2010
Google arama sonuçları zenginleşecek

Google’ın MetaWeb’i satın almasıyla aramalarda asıl istenen sonuca ulaşmak kolaylaşacak.

Google’ın MetaWeb isimli şirketi satın almasıyla arama motorunda bazı önemli yenilikler gerçekleşecek. San Francisco tabanlı şirket MetaWeb, 12 milyondan fazla konuda sonuç barındıran Freebase isimli içerik sistemi ile Google’ın işini kolaylaştıracak.
Google’ın arama motoru algoritmalarını geliştirecek olan yeni sistem ücretsiz kullanılacak. Aramalarda kullanıcıların karmaşık sorgulamalarına daha ayrıntılı ve anlamlı bilgiler sunacak olan Freebase, coğrafi lokasyon bilgisi, şirketler hakkında ayrıntılar, TV şovlarının verileri, film bilgileri gibi eğlence içerikleri için kapsamlı, aranabilir bir veritabanı sunuyor.
21 Temmuz 2010
Yalın ADSL’in fiyatı da yalın olmalı

TELKODER, yalın ADSL hizmetinin artık başlaması gerektiğini belirtiyor.

Günümüzde internet hizmeti almak isteyen vatandaşların kullanmasalar bile sabit telefon abonesi olmak zorunda kaldığını belirten TELKODER, “telefonsuz internet” (Yalın ADSL) hizmetinin gerekliliğini dile getiriyor. Yetkilileri bu konuda göreve çağıran TELKODER, hem tüketici hakları hem de internet kullanımının yaygınlaştırılması açısından son derece önemli bir adım olarak nitelediği “telefonsuz internet”in fiyatlarının da sade olması gerektiğine dikkat çekiyor.
Yalın ADSL ile 17 TL tasarruf etmek mümkün
Sade bir hesapla tüketicilerin internet için bugün vergiler dahil toplam 52 TL ödediğine dikkat çeken TELKODER, “telefonsuz internet” bedelinin yine vergiler dahil en çok 35 TL’ye düşmesi gerektiğini belirtiyor. Dolayısıyla, tüketiciler ayda en az 17 TL tasarruf edebilecekler ve bu durumun internet kullanıcı sayısını büyük ölçüde artırması bekleniyor.
26 Temmuz 2010
Lenovo klavyeyi avucunuza sığdırıyor

Avuç içi boyutundaki mini kablosuz klavye N5901 ile bilgisayarın başında oturmaya gerek kalmıyor.

Lenovo, geliştirdiği aksesuarlar kategorisine yeni bir ürün kazandırdı. Lenovo N5901 isimli ürün, klavye ve fareyi kompakt tasarımda buluşturuyor. Avuç içine sığabilecek kadar küçük olan N5901, özellikleri ile üzerinde durmayı hak ediyor.
Siyah parlak rengi ve turuncu çizgileri ile dikkat çeken ürün, 124mm x 135 mm x 25mm ölçülerinde ve sadece 107 gram ağırlığında. Üzerinde bulunan 69 adet tuş ve bir adet navigasyon topu ile ürünün 10 metreye kadar çekim gücüne sahip olduğu iddia ediliyor. Lenovo mini kablosuz klavye ile her türlü yazı işlemi ve kumanda işlemi gerçekleştirilebiliyor.
Film izlerken ve oyun oynarken başlatma, durdurma, ileri ve geri gitme ya da ses alçaltıp yükseltme gibi ihtiyaçların gerçekleştirilebileceği N5901, fare yerine kullanılabilen navigasyon topu ile farklı bir alternatif sunuyor.
N5901, USB bağlantısı olan tüm bilgisayarlara bağlanabilme imkanı veren nano alıcısı ile Microsoft Windows 2000 dahil Windows XP, Vista ve 7 gibi işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. KDV hariç 59 dolarla satışa çıkan N5901 ile bilgisayarın başında oturmaya gerek kalmıyor.
27 Temmuz 2010
İnternetin yüzde 96’sı tükendi

Uzmanlara göre kısa süre içerisinde geri kalanı da tükenecek.

Web üzerinde 32 bitlik değerlerden oluşan İnternet Protokolü sürüm 4’ün (IPv4) artık yeni site ve adresler açmaya yetmeyeceği uzun süredir konuşuluyordu. IPv4, web üzerinde 4 milyardan fazla (4,294,967,296) IP adresine ev sahipliği yapabiliyor.
Bu rakam ilk bakışta fazla gibi görünse de, artık ihtiyacı karşılayamayacak durumda. Zira bu rakamın yüzde 96’sı şimdiden tükendi. Teknoloji uzmanları artık 128 bit sayıdan oluşan IPv6 standardındaki IP adreslerine geçilmesi gerektiğini belirtiyor.
İnternetin gelişimi ve inovasyonunun yeni sisteme geçilmedikçe kısıtlı kalacağını belirten uzmanlar, IPv6’ya geçilmediği takdirde operatörlerin, geliştiricilerin ve son kullanıcıların bu durumdan olumsuz etkileneceğini ifade ediyor.
28 Temmuz 2010
“Hayatın anlamı nedir?”

Arama motorlarında bulamadığınız tüm soruların cevabını bulabildiğiniz bir site geliyor.

Siz de Google’a sorularınızı doğrudan soranlardan mısınız? Çözümlerin Google’dan geleceği inancı Google’a yazılan hemen her kelimede istediğimize yakınlaşmasıyla daha da perçinleniyor, ama bu denemeler nafile. Çünkü Google’ın sistemi “soru” üzerine çalışmıyor. Peki ya çalışanı bulunursa?
Ask.com’un beta sürümü geçenlerde gözümüze takıldı. Bir arama motoru gibi duran site, bizden kendisine soru sormamızı bekliyor. Siteye istediğiniz soruyu yazıyorsunuz ve cevabı kısa süre içinde karşımıza geliyor.
Mesela biz siteye “which team won the last world cup” (son dünya kupasını hangi takım kazandı?) yazdığımızda doğrudan “The 2010 World Cup was won by Spain over the Netherlands, by a score of 1-0” (İspanya, Hollanda’yı 1-0 yenerek 2010 Dünya Kupasını kazandı) cevabı altında kaynakları belirtilerek çıktı. Ayrıca konuyla ilgili web siteleri de hemen aşağıda sıralanıyor.
Ünlü bir film repliğinin kimin söylediğini sorabiliyorsunuz. “Who said may the force be with you?” (May the force be with you sözünü kim söyledi?) dediğimizde hemen “Many characters from the Star Wars movies” (Yıldız Savaşları filminden birçok karakter) cevabını alıyorsunuz.
Ask.com’u biraz daha zorlayarak “what is the meaning of life?” (hayatın anlamı nedir?) yazıyoruz. Bu sefer de cevap vermesini beklemiyoruz. Ancak karşımıza “The meaning of life is a philosophical question concerning the purpose and significance of human existence” (hayatın anlamı, insan varlığının anlam ve amacına ilişkin felsefi sorudur) cevabı çıkıyor. Altında yine detaylandırılan kaynaklar ve uzun soluklu bir yolculuk yer alıyor.
Ask.com sorulanlara doğru cevapları vermeyi, bunun yanında da uygun siteleri çıkarmayı hedefleyen bir site görünümünde. Söylenenlere göre 500 milyon soru cevabıyla ilişkilendirilmiş durumda. Şimdilik sitenin Türkçe sürümü bulunmuyor. Ama başında belirttiğimiz gibi, site henüz beta aşamasında. Belki de geliştirilen sürümlerde Türkçe sorularımıza da yanıt bulabiliriz.
30 Temmuz 2010
Bunun neresi “yalın”?

BTK kararıyla sabit telefona sahip olmadan ADSL sahibi olmak mümkün hale geliyor ama…

Evine sadece internet almak gibi doğal bir hakka sahip olmak için kullanıcıların yaptığı başvurular sonuç buldu. Bilişim teknolojileri ve iletişim kurumu (BTK) birçok internet kullanıcısını ilgilendiren kararı kamuoyuna açıklandı.
Buna göre yalın ADSL olarak bilinen, sabit telefon zorunluluğunu ortadan kaldıran DSL hizmeti almaya olanak tanıyan uygulamanın fiyatı vergisiz olarak 8,13 Lira olarak belirlendi. Vergilerin eklenmesi sonrası fiyatın tüketiciye 13-14 TL civarında yansıması bekleniyor.

02 Ağustos 2010
Kapa bilgisayarları, 1 milyon dolar cebinde kalsın

HSBC şubelerinde gece ve hafta sonları bilgisayarlar kapatılarak tasarruf sağlandı.

HSBC, akşamları ve haftasonları dünya çapında 300 bin bilgisayarın fişini çekerek 1 milyon dolar tasarruf ettiğini açıkladı. Böylece hem doğa korunmuş oldu, hem de harcamalarda büyük tasarruf sağlandı.
Bankanın uluslararası ağına yerleştirilen kapatma sistemiyle 88 ülkede 8 binin üzerindeki ofise ulaşılabildi. Yaklaşık 300 bin makineye yerleştirilen sistemle 1 milyon 90 bin dolarlık enerji tasarrufu sağlandığı bildirildi.

11 Ağustos 2010
İnternette eşitlik elden gidiyor

Dev şirketler daha fazla gelir elde edebilmek için interneti sınıf ayrımına sürüklüyor.
Google ve Verizon internette daha fazla para ödeyerek öncelik alma hakkından söz eder oldu. İki dev şirket, internetteki içerik sağlayıcıların sayfalarının belli bir ücret karşılığında daha hızlı açılmasına olanak sağlayacak. İnternet kullanıcılarına da diğer kullanıcıların önüne geçerek öncelikli olarak bir siteye erişim hakkı verecek. Peki, bu fikir uygulanabilir mi?
Şu anda dünya çapında internetin tarafsızlığı ve eşitliği konusunda kesin kararlar bulunmuyor. Büyük şirketler de bu açıktan yararlanarak kendilerine yeni gelir yolları yaratıyor. Görünen o ki, orta çağ Avrupa’sında yaşanan sınıfsal ayrımlara doğru gidiyoruz. Yakında kendimizi ikinci sınıf internet kullanıcısı olarak bulursak şaşırmayalım.

15 Ekim 2010
E-beyannamede virüs tehlikesine dikkat!

E-beyanname için Maliye’nin hazırlayıp dağıttığı uygulamanın virüslü benzerleri etrafta dolanıyor.

Sahte e-beyanname uygulamasıyla kullanıcıların ne tür bilgilerinin ele geçirilmesinin hedeflendiği henüz bilinmiyor. Ancak programı indirip kullanacak olanların indirme işlemini mutlaka https://ebeyanname.gib.gov.tr adresinden gerçekleştirmesi ve kurmadan önce virüs taramasından geçirmesi tavsiye ediliyor.
Haberler www.btnet.com.tr adresinden alınmıştır.

752270cookie-checkTeknolojik haberlerden seçmeler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.