‘Telekulak soruşturması ABD’de de açılsın’

Avustralya asıllı medya patronunun ana şirketi News Corporation’ın çatısı altında ABD medyasının önde gelen kurumlarından Wall Street Journal gazetesi ve Fox televizyon kanalı yer alıyor.

ABD senatosunun ticaret komitesi başkanı Jay Rockefeller, gerekli makamlara News Corporation’a bağlı gazetecilerin Amerikan yasalarını çiğneyip çiğnemediklerinin soruşturulması talebinde bulunduğunu açıkladı.

Senatör Rockefeller, 11 Eylül kurbanlarının yakınlarının ya da başka Amerikalıların telefonlarının dinlenerek özel hayatlarına müdahale edilmiş olmasından kaygı duyduğunu söyledi.

Amerikalı senatör, şayet bir usulsüzlük sözkonusu ise bunun ciddi sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

İngiltere’de bağımsız soruşturma

İngiltere’de Murdoch’a bağlı News of the World gazetesinin cinayete kurban giden bir genç kızın telefon mesajlarını okuduğu ve Londra’daki intihar eylemlerinde ölenlerin yakınlarının telefon konuşmalarını gizlice dinlediği iddialarının su yüzüne çıkması kamuoyunda büyük öfke yarattı.

Rupert Murdoch, 168 yıllık tarihi olan News of the World’ü ani bir kararla kapatarak öfke dalgasını dindirmeye çalışsa da, telekulak skandalı dinmedi.

Eski başbakan Gordon Brown, çocuğunun hastalığına ilişkin bilgisayar sisteminde yer alan sağlık raporlarına ve şahsi banka bilgilerine Murdoch’a bağlı iki başka gazete tarafından gizlice erişildiğini gündeme getirdi.

Muhafazakar Başbakan David Cameron, koalisyon ortağı ve yardımcısı Liberal Demokrat Nick Clegg, ve ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Ed Miliband, Rupert Murdoch’un İngiltere’deki medya grubu News International’ın yasadışı faaliyetlerinin nasıl soruşturulacağını görüşmek üzere bir araya geldi.

Liderler, yüzlerce -ve belki binlerce- kişinin telefonlarının dinlendiği iddiasını soruşturacak bağımsız yargıcın, aynı zamanda daha genel çerçevede medya, siyaset ve polis ilişkisine de bakmasına karar verdi.

Rupert Murdoch’a bağlı muhabirlerin telefonları polise rüşvet vererek ya da özel detektifler tutarak dinlediği iddia ediliyor. (BBC)

837970cookie-check‘Telekulak soruşturması ABD’de de açılsın’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.