Teleskop uzmanları yetiştirecek

Prof. Dr. Zeki Eker, İl Koordinasyon Kurulunda yaptığı açıklamada, Devlet Planlama Teşkilatı desteğiyle hazırlanan Teleskop İnsan Gücü Yetiştirme Projesi ile teleskop yapımı ve bakımı gibi teknik konularda görev yapacak uzmanların yetiştirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Bugüne kadar Türkiye’de teleskopları usulüne göre kontrol edebilecek uzman bulunmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Eker, bu tür işlemlerde Türkiye’nin hep dışa bağımlı olduğunu ifade etti. Eker, yurt dışından teleskop alımında da cihazın usulüne uygun olup olmadığını kontrol edecek uzman sıkıntısı yaşadıklarına değindi.

Prof. Dr. Zeki Eker, proje çerçevesinde 8 mühendis ve 2 teknisyen seçileceğini ve bu kişilerin alacakları eğitimin ardından TUG’da görev yapacağını anlattı. Bu uzmanların gelecekte teleskop planlamasında, Türkiye’de teleskop üretiminde ve uydu inşasında çalışabileceklerini vurgulayan Eker, ”Bu kişiler anahtar personel olacak. Bunlar, bu projenin ilk adamları olacaklar” dedi.

TUG Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Camcı da, proje çerçevesinde duyurunun önümüzdeki günlerde TUG’un internet sitesinden yapılacağını belirten Prof. Dr. Camcı, ”Bu kişiler, Türkiye tarihinin ilk teleskop uzmanı olacaklar. Proje çerçevesinde yabancı dil bilen, genç, dinamik, meraklı insanları seçeceğiz. 35 yaş üstünü düşünmüyoruz. Seçilecek 8 mühendis ve 2 teknisyen teleskopların mekaniği, elektroniği ve yazılımını tanımak üzere eğitilecekler.”

Uğur Camcı, bu çalışmada Avrupa’daki 14 gözlemevinin bağlı bulunduğu European Southern Observatory (ESO) ile ortaklaşa çalıştıklarını da söyledi. ESO ile ön anlaşmanın imzalandığını kaydeden Camcı, ”ESO’nun Şili’deki Paranal Dağı’nda bir gözlemevi var. 6 mühendis ve 2 teknikeri buraya göndereceğiz. Yazılımcılar da ESO’nun Münih’teki merkezinde eğitim alacak. Eğitimin süresi üç ay ile bir yıl arasında değişecek” dedi.

RADYO TELESKOP İÇİN EN UYGUN YER KONYA

Prof. Dr. Zeki Eker, Türkiye’de radyo teleskop kurulabilmesi için yapılan yer çalışmalarının da sonuçlandığını ve en uygun yerin Konya Karaman olduğunun belirlendiğini söyledi.

Burada bir tesis kurma işinin henüz planlanmadığına dikkati çeken Eker, bundan sonraki çalışmaların ise Kayseri’deki

1075060cookie-checkTeleskop uzmanları yetiştirecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.