‘Terminatör’den Ermenilere vergi muafiyeti

Valiliğini Cumhuriyetçi Parti’den “Terminatör” Arnold Schwarzenegger’ın sürdürdüğü California Eyaleti’nin Maliye Dairesi, vergi mükellefleri arasında Osmanlı-Türk İmparatorluğu’ndan tazminat almış olanlara ömür boyu vergisiz bir hayat garantiledi.

“540-NR” başlıklı bir Maliye duyurusuna ilişik vergi beyannamesinde yer aldığına göre, 1915-1923 yıllarındaki Ermeni tehciri olaylarından dolayı tazminat talebinde bulunup bir bedel alanlar ömür boyu vergiden muaf sayılacaklar. Şu âna kadar hiç bir yolla tazminat dağıtılmadığı, hatta bu anlamda hukuksal bir girişime dahi rast gelinmediği bilinmekle birlikte, Terminatör’ün vergi memurları bunu bilmezden geldi.

Bu muafiyetin, babadan oğula geçecek şekilde tüm California’lı (Kaliforniya) Ermenileri kapsayacağı da mali duyuruda yer aldı.

Bu yollu bir “göz kırpışla” ABD’de yaşayan 1,5 milyon civarındaki Ermeniye, “Osmanlı-Türkleri”nden tazminat almaları için harekete geçmeleri bir anlamda salık veriliyor.
Osmanlı İmparatorluğu’nun isminde “Türkiye”adı resmen bulunmamakla beraber, California Maliye Dairesi yine tarihsel kayıtları çarpıtarak bugünkü Türkiye Cumhuriyeti’ni adres olarak gösterir biçimde, halef-selef iki devletin adını bir arada kullanıyor.

Bugüne kadar uluslararası kurallar açısından bir tazminat takdir ve tespiti yapılmamış olmakla beraber, tazminat söz konusuymuş ve dağıtılıyormuş gibi, vergi mükelleflerinin bu yönde teşvik edilmesi ABD’deki Türk çevrelerde rahatsızlık yarattı.

 

1135660cookie-check‘Terminatör’den Ermenilere vergi muafiyeti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.