Terör ekonomiyi yüzde 1 küçülttü!

Terör olaylarının 2016’da dünyada yarattığı maddi kayıp 84 milyar doları buldu. Terörden en çok zarar gören ülkelerden olan Türkiye ise milli gelirinin yüzde 1’ini terörist eylemler dolayısıyla kaybetti.

Terör belasının can ve mal kaybına sebep olmakla kalmayıp, ekonomileri de küçülttüğü belirtildi. Terörden en çok etkilenen 10 ülkeden biri olan Türkiye’nin ekonomisinin bu saldırılar nedeniyle en az yüzde 1 küçüldüğü hesaplandı.

Sidney merkezli Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından yayımlanan yıllık “Küresel Terörizm Endeksi” raporunda, Türkiye’de 2016’da meydana gelen 364 terör saldırısında 658 kişinin öldüğü, 2282 kişinin yaralandığı kaydedildi. Saldırıların çoğunluğunun PKK ve IŞİD tarafından gerçekleştirildiği belirtilirken, 15 Temmuz 2016’da darbeye kalkışan FETÖ’ye işaret edildi. En kanlı saldırıların ise IŞİD tarafından Gaziantep’teki bir düğünde 59 kişinin ölümüne yol açan saldırı ile yine IŞİD tarafından İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen baskın ve PKK tarafından üstlenilen Ankara saldırısı olduğu dile getirildi.

84 MİLYAR $’LIK ZARAR

Dünya genelinde 25 binden fazla kişinin terör saldırılarında katledildiği aktarılan raporda, kayıpların bir önceki yıla göre yüzde 13 azaldığına dikkat çekildi. Ölümlerin dörtte üçünün Irak, Afganistan, Nijerya, Suriye ve Pakistan’da meydana geldiği belirtilirken, Türkiye de en çok etkilenen 9’uncu ülke sayıldı.Terör saldırılarının küresel ekonomiye zararının ise bir önceki yıla göre yüzde 7 azalışa rağmen 84 milyar doları bulduğu hesaplandı. Terörün ekonomik zararı 2014’te 104 milyar dolar hesaplanmıştı. Bu hesaba, istihbarat örgütlerinin ve güvenlik güçlerinin harcamaları ile iş ve yatırım ortamına dolaylı etkiler dahil edilmedi.Can ve mal kayıplarına dayanan hesaba göre, Türkiye’nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası (GSYH) 2016 yılında terör saldırıları nedeniyle yüzde 1 daraldı. “Türkiye üzerine araştırma sonuçları gösterdi ki ekonominin genişleme döneminde olduğu sırada terörizmin ekonomi üzerinde ciddi ters etkileri oluyor” denilen raporda, bu hesaplama yönteminde ölü sayısının bini aşması durumunda GSYH’nin yüzde 2 daralacağı varsayımına dikkat çekildi.

IŞİD UYUŞTURUCUYA GİRDİ

Raporda, IŞİD’in 2015’te 2 milyar dolarlık gelir sağladığı ve bu paranın yarısının petrol kaçakçılığından elde edildiği hatırlatılarak, koalisyon güçlerinin 2600’den fazla petrol tesisini vurarak bu akışa darbe vurduğu belirtildi. Örgütün gelirlerinin yüzde 30’u ise vergi adı altında topladığı paralardan geldiği açıklandı. Musul başta olmak üzere Irak ve Suriye’de ele geçirdiği toprakların yüzde 60’ını kaybedince aylık geliri 81 milyon dolardan 16 milyon dolara düşen IŞID’in uyuşturucu işine girdiği belirtildi.

HAYAT İYİYE GİTMİYORE

konomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üye 35 ülkedeki ekonomik ve sosyal eğilimleri değerlendirdiği “Hayat nasıl?” raporunu yayımladı. Türkiye’nin yüzde 50’nin biraz üzerindeki istihdam oranıyla OECD içinde sonuncu olduğuna dikkat çekilen raporda, iş piyasası güvensizliğinin en yüksek seviyelerde olduğu vurgulandı. Haftada 50 saatten fazla çalışanların oranının da yüzde 34 ile OECD’nin en yüksek seviyesinde olduğu Türkiye’de; sağlık, eğitim, sosyal destek ve çevre başlıklarında da OECD ortalamasının altında olduğu kaydedildi. Barınma ve seçimlere katılım başlıklarında ise Türkiye ortalamanın üzerinde oranlar yakaladı. Kaynak: Terör ekonomiyi yüzde 1 küçülttü! ENGİN ESEN – SÖZCÜ

2138620cookie-checkTerör ekonomiyi yüzde 1 küçülttü!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.