‘Teyze, amca bir imza ver…’

6 Ağustos 1945’te ABD’nin atom bombası Hiroşima ve 9 Ağustos’ta da Nagazaki’ye attığı atom bombalarıyla 350 bin insan, sayısız hayvan ölmüş ve doğa hasar görmüştü. Japonya da iki atom bombası sonrası teslim olmuştu, ikinci dünya savaşı son bulmuştu.

Japonya başta olmak üzere Türkiye’nin de içinde bulunduğu bütün ülkelerde atom bombasının kül ettiği insanlar bir kez daha anılıyor ve savaş lanetleniyor… Japonya Başbakanı Cuniçiro Koizumi, Hiroşima’daki Barış Parkı’nda yapılacak anma törenlerine katıldı. Tören, atom bombasının atıldığı saat olan 8.15’teki çan ile birlikte 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Törene aralarında o günü yaşamış insanların da bulunduğu yaklaşık 50 bin kişi katıldı. Günümüzde modern bir kent olan Hiroşima’da savaşın anısına yapılan Barış Parkı’nda geleneksel olarak her yıl anma töreni düzenleniyor…

İSTANBUL’DA ETKİNLİKLER

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO)da Hiroşima’ya atom bombasının atılışının 60’ncı yılında İstanbul’da bir dizi etkinlik düzenliyor. Hiroşima’dan ders çıkarılarak nükleer enerjiden vazgeçilmesini savunan ÇMO şu açıklamayı yaptı:

“Nükleer Karşıtı Platform katılımcıları olarak, Nükleer felaketlere zemin hazırlayacak, nükleer atık özürlü, pahalı ve tehlikeli nükleer reaktörleri de, ABD ya da kime ait olursa olsun, bir insanlık suçu olan atom bombalarını da görmek istemiyoruz…” 

Etkinlik boyunca “Kafalarınızdaki Nükleer Başlıkları Çıkarın” başlıklı metin de imzaya açıldı. Metin www.cmo.org.tr adresinden de elektronik olarak da imzalanabilecek…

Bu sabah 10.30’da İstiklal Caddesi No.386’daki ÇMO bürosunda toplanan üyeler 11’de Galatasaray Lisesi önünde stand açarak gösteri yürüyüşüne başladı. Galatasaray Lisesi önünde saat 15-17 arasında  belgesel dinleti ve söyleşiler sonrasında saat 19-21 arasında da TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın “Katip Mustafa Çelebi Mahallesi İpek Sokak No 13′ adresinde film gösterimi yapılacak. Aynı etkinlikler 9 Ağustos’a kadar yinelenecek…

Japon Konsoloslugu’nun da davetli oldugu etkinlik süresince Hiroşima, Nagazaki saldırıları ve Çernobil faciası ile ilgili fotograflar, Turhan Selcuk ve Muhittin Koroğlu’nun nukleer karşıtı karikatürleri sergilenecek, “Çocuklar Öldürülmesin Şeker de Yiyebilsinler” yazılı pankart altında bulunan stantta ise çocuklara şeker dağıtılacak. Bir çok müzisyen ve sanatçının katılım sağlayacağı etkinlikte basın açıklaması Mogollar Grubundan Taner Ongur tarafindan okunacak…

HİROŞİMA VE NAGAZAKİ?

II. Dünya Savaşı’nda ABD’ye karşı savaşan Japonya, ABD üssü Pearl Harbor’a uçaklarla, ‘kamikaze’ saldırılarında bulundular. Buna karşılık olarak ABD, Güney Pasifik’teki Tinian Adası’ndan Albay Paul Tibbets yönetimindeki Enola Gay isimli B-29 uçağı, 6 Ağustos 1945 sabahı “Little Boy – Küçük Çocuk” isimli çok gizli bir yükle havalandırdı. 10 000 metre yükseklikten saat 8.13’te atılan bomba saat 8.15’te Japonya’nın güzel şehri Hiroşima’nın 580 metre üzerinde patladı. İlk anda 70 bin insan buharlaştı. Yüksek sıcaklıktan dolayı asfalta yapışan insanlar insanın içini ürpertmekteydi. Bir hafta boyunca şehre asit yağdı. İki ay içerisinde radyasyon sebebiyle 70 bin insan daha hayatını kaybetti. 60 bin kişi de beş yıllık süre içerisinde vefat edince Hiroşima’nın bilançosu ilk beş yılda 200 bin insanın ölümü, onbinlerce insanın da sakat kalması oldu.

Üç gün sonra (9 Ağustos 1945’te) sıra “Fat Man – Şişman Adam” isimli plütonyum bombasına gelmişti. Bu bomba için hedef Japonya’nın Fukuoka şehri idi. Fakat hava kapalı olduğu için hedef Nagazaki’ye çevrildi. Saatler 11.02’yi gösterirken 21 ton patlayıcının gücüne sahip bomba Nagazaki’yi cehenneme çevirdi. 75 bin kişi anında kavruldu. Bir o kadar kişi de beş yıllık süre içerisinde can verdi.

Radyasyon sebebiyle toprağın ve suların zehirlenmesini ve daha uzun vadedeki zararları hesap etmesek bile ilk beş yılda Hiroşima ve Nagazaki’de 350 bini aşkın sivil yaşamını yitirdi.

KIZ ÇOCUĞU 
 
Kapıları çalan benim
kapıları birer birer.
Gözünüze görünemem
göze görünmez ölüler.

Hiroşima’da öleli
oluyor bir on yıl kadar.
Yedi yaşında bir kızım,
büyümez ölü çocuklar.

Saçlarım tutuştu önce,
gözlerim yandı kavruldu.
Bir avuç kül oluverdim,
külüm havaya savruldu.

Benim sizden kendim için
hiçbir şey istediğim yok.
Şeker bile yiyemez ki
kâat gibi yanan çocuk.

Çalıyorum kapınızı,
teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin,
şeker de yiyebilsinler.

NAZIM HİKMET

1111960cookie-check‘Teyze, amca bir imza ver…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.