The Economist: CHP’ye oy verin

Başyazısında “Türkler için demokrasiyi teşvik etmenin en iyi yolu, iktidardaki partiye karşı oy kullanmak olur” diyen dergi, AKP’nin seçimde üçte iki çoğunluğuna yaklaşmasının Türkiye için “kötü” olacağı iddiasında bulundu.

Türkiye’deki 12 Haziran seçimlerine kısa bir süre kala İngiliz The Economist dergisi, seçim konusunu hem başyazısında hem de geniş bir haberde değerlendirdi. Derginin başyazısında, “Türkler için demokrasiyi teşvik etmenin en iyi yolu, iktidardaki partiye karşı oy kullanmak olur” spotunu kullanması dikkat çekti.

“Türkiye dünyada ve ekonomide siyasi bir güç oldu”

The Economist, başarıları sayesinde Türkiye’nin hem bölgesinde hem de dünyada “ekonomik ve siyasi güç” haline geldiğini vurgulandığı başyazısında “Türk seçmenlerinin 12 Haziran seçiminde yine Sayın Erdoğan’ı iktidara getirecek olması, şaşırtıcı değil. Ancak, kaygı vericidir” dedikten sonra AKP’nin üçte iki çoğunluğuna yaklaşmasının “Türkiye için kötü olacağı”nı öne sürdü.

“AKP konusunda gerçek kaygı din değil demokrasi”

AKP’nin pragmatik bir tutum takındığını, “hoşgörülü Türkiye’yi sonraki hoşgörüsüz İran’a dönüştürmeye çalıştığı yönünde pek kanıt bulunmadığını” yazan dergi, şu savları öne sürdü:

“AKP konusunda gerçek kaygı, din değil, demokrasi ile ilgilidir. Sayın Erdoğan, ordu ve yargı ile mücadeleyi kazandıktan bu yana çok az denetimle karşı karşıya kaldı.”

Yolsuzluklar sanki artıyor, Türkiye’de Çin’den fazla gazeteci cezaevinde

Bunun sonucunda Erdoğan’ın daha “hoşgörüsüzlük gösterdiğini, otokratik içgüdülerinin beslendiğini” yazan dergi “Yolsuzluk sanki artıyor. Basın örgürlüğü saldırı altında: Türkiye’de Çin’den fazla gazeteci cezaevinde. Birçok eski subay dahil, Sayın Erdoğan’ı eleştirenler ve ona husumet güdenler, kaygı verici sayıda soruşturma altında ve bazı vakalarda abartılı komplo suçlamalarıyla” savlarına yer verdi.

“Başkanlık sistemi hata olur”

Buna ek olarak Erdoğan’ın “daha keskin” bir milliyetçi ton benimsediğini de savunan The Economist, Erdoğan’ın seçim kazanması halinde “Fransız tipi güçlü bir başkanlık sistemini yaratmak amacıyla anayasayı değiştireceğini ima ettiğini” belirterek “Zaten aşırı merkezileşmiş bir ülkede hata olur” görüşünü dile getirdi.

The Economist, AKP hükümetinin “daha kapsayıcı” bir yaklaşımı benimseyerek yeni anayasanın diğer siyasi partiler ve ilgili gruplarla istişare içinde hazırlanmasını istediği yazısında bunun sağlamanın en iyi yolunun da, ana muhalefet partisinin oyunu yukarıya çekmek olacağını savundu.

“Kılıçdaroğlu “Dinazor selefine göre büyük bir iyileşme”

CHP’nin yeni lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “dinozor selefine göre büyük bir iyileşme” oluşturduğunu savunan dergi, Kılıçdaroğlu’nun, “partideki eski tüfekleri temizlediğini, yolsuzluğa karşı hoşgörüsüz olduğunu ve partiyi, ordunun siyasette rol almasına içgüdüsel sempatisinden uzaklaştırdığını” belirtti.

Yazıda Kılıçdaroğlu’nun, Türkiye’nin tüm illerine daha büyük özerklik vermekten söz etmesinin partinin Güneydoğu’daki mitinglerine ilgiyi artırdığı belirtildikten sonra şu satırlara yer verildi:

The Economist’in tavsiyesi

“AK Partinin, yeni hükümeti kuracağı adeta kesin gibi. Ancak Türklere, CHP için oy vermelerini tavsiye ederiz. Sayın Kılıçdaroğlu’nun partisinin daha güçlü bir performans göstermesi, anayasayı daha kötü hale getirecek tek taraflı değişiklikler riskini azaltacak ve muhalefete, gelecekteki bir seçimi kazanması için adil bir şans verecek. Bu, Türkiye’nin demokrasisi için açık farkla en iyi garanti olur.”

1294760cookie-checkThe Economist: CHP’ye oy verin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.