The Guardian: Gençler PKK’ya yöneldi

Traynor, “17 yaşındaki, Ronaldinho tişörtlü genç” diye tanıttığı Sevder’in anlattıklarını şöyle aktardı:


“Yoksulluk içinde büyüyen, okul arkadaşlarının Türk güvenlik güçlerince vurulduğuna, polislerin annesi ve kız kardeşine kaba alaylarına hedef olduğuna tanık olan, dağlardaki köylerin nasıl yakıldığı hikâyeleriyle büyüyen Sevder, ‘artık yeter’ diyor.


O ve arkadaşları genç Türk-Kürtler arasında yükselen yeni militan akımın temsilcileri. Diyarbakır Barosu’ndan Sezgin Tanrıkulu ‘Bu gençler 14-20 yaş arasında… Burada, buraya ait olmadıklarını düşünerek büyüdüler. Onlarla iletişim kuramıyoruz’ diyor. Yedi yıl önce sönen şiddet şimdi yeni ve tehditkar bir aşamaya giriyor. Sevder ve arkadaşları ilk kez iki ay önce Diyarbakır’da yaşanan çatışmalar sırasında sahneye çıktılar. Olaylar ve Türk güvenlik güçlerinin buna sert yanıtı PKK’nın etkin şekilde adam toplamasına yaradı.


Bu gençleri ‘serhildan’ çocukları diye tanımlayan antropolog Hisyar Özsoy’a göre, en az 100 genç daha geçen ay dağa çıktı.


Bölgede işsizlik yüzde 70, 28 bin çocuk hayatını sokaklarda geçiriyor. Bu kriz karşısında Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti ne yapacağını bilmez durumda. Son bir yılda iki kez Diyarbakır’a giderek övgü toplayan Erdoğan, sözlerinin arkasını getirmedi ve Kürt siyasetçilerini hayal kırıklığına uğrattı.”


Gazete Kuzey İrlanda’daki cumhuriyetçilerin siyasi kolu Sinn Fein’e benzettiği DTP’nin yüksek oy oranına rağmen ülke barajını aşamamasını siyasi kanalların tıkanmasında önemli unsur olarak değerlendirdi. Bu ortamda, “her iki tarafta da şiddeti savunanlar hâkim oluyor” yorumunu yaptı.


 



 

791640cookie-checkThe Guardian: Gençler PKK’ya yöneldi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.