The Guardian: Kıbrıs’ta birleşme adımı

Ledra’yı ikiye ayıran bariyerin 34 yıl aradan sonra kaldırılması kararının önemine işaret edilen haberde, görüşmeyle ayrılmanın açtığı yaraların iyileştirilmesi ihtimaline bir adım daha yaklaşıldığı belirtildi.


İki liderin görüşmesinin yaklaşık 5 saat sürdüğünü ve liderlerin çıkışta gazetecilere müzakerelerin iyi niyet ve iyimserlikle yeniden canlandırılması yolundaki istekliliği vurguladıklarına dikkat çekilen haberde, iki liderin aynı siyasi inanç ve dünya görüşüyle “Kıbrıslılık” ruhunu paylaştıkları ve bu durumun da barış görüşmelerinin 3 ay içinde başlamasına yardımcı olacağı kaydedildi.


Haberde İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband’in gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdiğine de dikkat çekildi.


Haberde ayrıca diplomatik çevrelerin, Lefkoşa’daki bariyerlerin kaldırılmasının psikolojik bariyerlerin kırılmasını da sağlayacağını ve Türkiye’nin AB üyeliğine de büyük destek verecek görüşmelerin yapılmasına yardım edeceğine inandıkları kaydedildi.


Financial Times gazetesi de Kıbrıs’ta görüşme sürecinin yeniden canlandırılmasının barış umutlarını arttırdığına dikkati çekti. İki liderin, 4 yıl aradan sonra yeniden kapsamlı görüşmeleri başlatma kararının, Kıbrıs’ta barış anlaşması sağlanmasına dair bir ışığın parlamasına yol açtığı belirtilen FT’nin haberinde, liderlerin üç ay içinde BM şemsiyesi altında kapsamlı görüşmelere başlama kararı aldıkları hatırlatıldı.


Her iki liderin Kıbrıs’ın ve Kıbrıs’ta yaşayan iki halkın yararına bir çözüme en kısa zamanda ulaşma kararlılığı vurguladıkları da belirtilen haberde, Ledra caddesindeki geçidin açılması kararının da barışa giden yolda sembolik bir jest olarak önem taşıdığı ifade edildi.


Görüşmelerin başlamasından önce Ada’nın Kuzey ve güneyini ayıran sınır üzerinde daha çok sayıda geçidin açılmasının beklendiğini de kaydeden gazete, Ledra geçidinin önümüzdeki ay, bazı teknik detayların halledilmesinin ardından açılabileceğine dair Lefkoşa’nın Rum kesimi tarafındaki belediye başkanı Eleni Mavru’nun sözlerine yer verdi.


Bunun için bölgede görev yapan Türk askerinin varlığının “görünür olmaktan çıkarılması” gerekebileceğini savunan gazete, şu ana kadar konuyla ilgili gelişmelerin önünde engel teşkil eden bu durumla ilgili olarak bazı gözlemcilerin Türk silahlı Kuvvetlerinin de işbirliğine hazır olduğunu öne sürdüklerini yazdı.


Gazete, Ada’daki 30 bin Türk askerinin olası bir kalıcı çözümün önündeki en büyük engel olduğu iddiasına da yer verdi.

811150cookie-checkThe Guardian: Kıbrıs’ta birleşme adımı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.