The Independent: Irak’ta yenildik

Blair Çarşamba günü 1500 askerin Nisan ayına dek ülkeye dönmüş olacağını, 5 bin 500 askerin de 2008’e dek Irak’ta kalacağını açıklamıştı.


The Independent’ten Patrick Cockburn, Basra’daki İngiliz askerlerin Blair’in söylediği gibi güvenliği Irak güçlerine devredecek aşamadan çok uzakta olduklarını yazdı.Gazete şöyle devam etti:


“Irak uzmanlarına göre Blair’in bu hafta yaptığı ‘İngiliz birliklerinin kısmen Irak’ın güneyinden çekilecekleri’ yolundaki açıklama, yerel düzeyde güvenliğin ilerlemiş olmasından değil, siyasi ve askeri yenilgiden kaynaklanıyor. Washington merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün seçkin araştırmacılarından Anthony Cordesman, ‘İngiltere’nin Irak bozgunu’ başlıklı yorumunda, İngiliz güçlerinin Basra’daki kontrolü 2005’in ikinci yarısından itibaren kaybetmeye başladıklarını söylüyor. Cordesman’a göre belki İngiliz birlikleri, 2004’te, Basra ve Maysan eyaletlerinde bazı taktik başarılar sağladılar ama bölgeden çekildikten sonra, İslamcı militanların siyasi ve yerel nüfuz elde etmelerini de engelleyemediler. Bunun sonucunda, Irak’ın güneyi, uzun dönemdir Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi, yani Sadr yanlısı militanların kontrolünde.”


BLAİR’DE PİŞMANLIK BELİRTİSİ YOK


Cockburn’un “Basra’dan Çekilme” başlıklı manşetten verilen bir önceki haberde de “Bu durum, yenilginin kabulüdür” diye yazmıştı.


Yazarın bu haberdeki değerlendirmesi de şöyleydi:


“Irak, kimsenin güvende olmadığı, dünyanın en kanlı savaş alanlarından biri haline geliyor. Tony Blair, bu gerçeği görmezden gelircesine, dün İngiltere’nin Irak’taki güçlerini korkusuzca azaltabileceğini, çünkü Irak hükümeti’nin örgütlenmesinin güçlendiğini söyledi. Fakat Irak’ta iç savaş aslında daha kötüye gidiyor. Ülkenin pek çok yerinde gıda sıkıntısı yaşanıyor. Nüfusun dörtte biri hükümetin karneyle dağıttığı gıdaya ulaşamıyor, açlıktan kırılıyor. Bir çok Iraklı içme suyunu aşırı kirli Dicle ve Fırat nehirlerinden elde ettiğinden hasta. Ama Blair’in yaptığı açıklamanın bir tek yerinde bile; iki milyon kişinin terkettiği, bir buçuk milyon kişinin iç göçe maruz kaldığı Irak’ı bataklığa çevirmiş olmalarından ötürü, bir pişmanlık belirtisi yoktu…”


DİRENİŞÇİLER MUTLU


Irak El Kaidesi, İngiltere’nin Irak’tan kısmen asker çekme kararı üzerine koalisyonun dağılmaya başladığını söyledi.
 
Köktendinci militanların kullandığı bir internet sitesinde yayınlanan mesajda, kendisini “Irak İslam Devleti” olarak tanımlayan El Kaide bağlantılı direnişçi grup, İngiltere’nin kararının “Haçlılar koalisyonunun dağılmasının başlangıcı” olduğunu ileri sürdü.


Grup ayrıca, zamanın kritik olduğunu belirterek direnişçilerden koalisyon güçlerince kullanılan yollara barikatlar kurmalarını istedi. Grup, yakın zamanda birçok Amerikan helikopterinin düşürülmesinin sorumluluğunu üstlenmişti.

799830cookie-checkThe Independent: Irak’ta yenildik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.