The watandaşlar!

Yalçın Pekşen “The Türkler” diye güzel bir kitap yazmış. Ben de bir sayfalık ilave yapayım, sebebi dünkü İstanbul gezim. Türk Halkının İngilizceye ilgisi ve yaklaşımı beni çok etkiledi.
Manzara hem Türkleri hem İngilizleri perişan edecek durumda.


Gezimde hem İngilizceye hem Türkçeye tecavüz edildiğini tesbit ettim. Kartal Yakacık’ta bir hipermarketin üstünde kocaman bir yazı: “Kebapchi” oradan Soğanlık Mahallesine iniyorsunuz bu sefer “Dönerchi!” Ben bunların “Börekchi”sini de Ankara Aydınlıkevler’de görmüştüm.


Neyse, Soğanlıktaki “Dönerchi” ye girdim patronu sordum. Patron güleryüzlü 30 yaşlarında bir adam aramızda şöyle bir diyalog geçti:


-Lokantanın adını niye “Dönerchi” koydunuz başka türlü müşteri gelmiyor mu?


-Gelmiyor abi adını böyle koyduk müşteri arttı.


-Nasıl yani müşteri bu komik isimle ithal döner yediğini mi düşünüyor?


-Ülkenin ithal merakı dış ticaret açığından belli değil mi abi?


Memleketin ithalat merakı tabelaya vurmuş da benim haberim yok!


****


Ümraniye’deyim gözüme sokakarası bir tabela ilişti. Frene öyle bir asıldım ki arkadaki watandaş arabamın bagajına dalacaktı neredeyse. Bir kırtasiyeci, adı: “Bıradır kırtasiye” Allahım sen benim aklıma sahip ol.


İngilizce Broother’i “Bıradır” yapmış kırtasiye eklemiş. Yani “Abi kırtasiye” demek istemiş ama ne İngiliz ne Türk anlar…


Watandaşın anlamadığı şeylere ilgi duyduğunu hemen sezmiş zeki bir girişimci. Yaratıcılık diye buna denir kapalı olmasa bir yemek ısmarlayacaktım.


Ümraniye’nin bazı sokaklarında İngilizce dışında başka yabancı merakı da göze çarpıyor.
Kıyafetleriyle Afgan-İran özentisi vatandaşlar bunlar, memlekette her renk var maaşallah.


****


Bu sefer Bostancı’dayım Trafik Şube Amirliği karşısında bir muamaleci. Ehliyet ruhsat plaka işi yapıyor ama bunu anlamadığımız bir dilde yapıyor… Adı “Coyistik!” bilgisayardaki Joystick denen aletin adını yamultarak üretmiş. İyi de trafikle ne alakası var bu adın derseniz ben de anlamadım. O da anladığından yapmamış zaten dükkanında bilgisayarı yok çünkü. Sordum sahibine “niye bu adı koydun?” Cevap: “Dikkat çekmek için…” Muamele yaparken “coyistik” kullanan muameleci, muameleye bakın siz?


****


Bağdat Caddesi nasıl diyeceksiniz ama geçiniz,varoşlarda bile iş bitmiş. Kafadan teslim olmuşuz Türk kahvesi satanlar sinek avlıyor yabancı kahveler dopdolu. Başbakan boşuna kimlik tartışması başlatmamış kimlik bunalımı var memlekette. Sadece tabelalar böyle değil Türkçemiz de tabelalardaki gibi.


Dikkat edin gençler ve kendine “biz farklıyız” diyen bir kesim tuhaf bir dil kullanıyor. Kısacası ne tam Türk olmuşuz ne Osmanlı ne de Batılı. Gülüyoruz ağlanacak halimize wesselam!


E-mail: [email protected] 


 

687860cookie-checkThe watandaşlar!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.