Theo’nun filmi festivalde gösterilemedi

İşçi Partisi milletvekili Van Heemst, Festival’in sanatçının filmini göstermemesinden duyduğu üzüntüyü belirterek, “Film festivalde gösterilmeydi” dedi.

Festival organizasyonunu düzenleyen “Column Producties” şirketi de eleştirileri yanıtlarken, Submission’ın ülkedede zaten gergin olan atmosferi artırmaması için Festival’de gösterilmediğini açıkladı.

Submission’un senaryosu radikal düşünceleriyle tanınan Somali asıllı milletvekili “Hırsı Ali” tarafından yazılmış ve  Theo van Googh tarafindan da yönetilmişti. Film, islamiyeti ve kadının yerini olumsuz anlattığı savıyla Müslüman toplumunca tepki çekmiş ve 2 Kasım 2004’de de Theo van Googh, Fas kökenli bir göçmenin silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitirmişti…

RAP GRUBUNA CEZA

Öte yandan, Den Haag Connection adlı rap müzik grubunun 23 ve 25 yaşlarındaki iki üyesi, söyledikleri bir şarkıda Submission filminin senaristi A.Hırsı Ali´yi tehdit ettikleri gerekcesiyle 150 saat calışma ve hücre cezasına carptırıldılar.

CİNAYET IRKÇILIĞI ARTIRDI

İslam’ı rencide eder bulunduğu için öldürüldügü iddia edilen van Gogh’un ardından Hollanda’da gerilim artmış; 20’ye yakın cami ve mescit saldırıya uğramış, Müslümanlar tehdit edilmişti…

Hollanda’da iki yıl önce de siyasi bir cinayet işlenmiş, aşırı sağcı parti lideri, Pim Fortuyn genel seçimlerden hemen önce bir hakları savunucusu tarafından öldürülmüştü.

Teo Van Gogh’un bir “yabancı” tarafından öldürülmesi sonrasında Hollanda’da başlayan olaylar, ülkedeki “yabancılar sorunu”nu da gündeme getirmişti. Cinayet ve olaylar, özellikle Müslüman göçmenler üzerinde 11 Eylül saldırısı sonrasında yükselen ırkçı baskıyı daha da artırmıştı.

Hollanda’da 300 binin üzerinde “Türk vatandaşı” ve 280 bin Faslının yaşadığı sanılıyor…

1098240cookie-checkTheo’nun filmi festivalde gösterilemedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.