Thomas Cook gölgesindeki WTM, 4-6 Kasım’da

FARUK ESKİOĞLU – Dünya Turizm Fuarı (World Travel Market – WTM), 4-6 Kasım tarihleri arasında Londra Excel Fuar Alanı’nda dünya turizm sektörünü buluşturacak. WTM, ucuz havayolları ve tur operatörleri açısından geçen aylarda iflas eden Thomas Cook’un yarattığı boşluğu doldurma, iflasın domino etkisiylen zarara uğrayan şirketlerin de yaralarını sarma arayışında olmaları da bekleniyor.

DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK FUARI

Bu yıl 40’ncı kez gerçekleşecek WTM, Almanya’dan sonra dünyanın en büyük ikinci turizm fuarı sayılıyor. wtmlondon.com’da yer alan bilgiye göre bu yıl küresel bağlamda büyük turizm varış noktalarından 5 bine yakın turizmci ve turizm markasının fuara katılması bekleniyor. Fuardaki ülke bazında tanıtım reyonlarının yanısıra sektörün önümüzdeki beş yıl içinde farklı konularda izleyeceği grafikler de üç boyunca seminer ve konferanslarda tartışılacak. Geçen yıl fuar boyunca 3 milyar sterlinlik kontrat imzalandığı belirtilerek sektörde sosyal iletişim ağı, iş ortaklığı ve medya ilişkilerinin daha derin mercek altına alınacağı aktarıldı.

Dünyanın dört bir yanından alıcılarla satıcıların bir araya geleceği uluslararası bir fuar olan WTM ilk iki günü Club üyeleri ile basın mensuplarına, son iki günü ise Club üyelerinin yanı sıra turizm profesyonelleri ve öğrencilere kapılarını açacak.

WTM Londra Turizm Fuarı daha çok piyasada belli bir yer edinmiş firmaların gövde gösterisi haline geliyor. Fuar firmaların pazarda tanınmaları, ülkelerin kendilerini halka tanıtmaları açısından önemli bir konuma gelmiş durumda. Ülke tanıtımı yapan standlarda ziyaretçilere çok sayıda katalog broşür ve harita dağıtılarak bu sayede standlar başarılı bir şekilde ülkelerini tanıtabilme fırsatı buluyor. Fuara havayolları, oteller, tur operatörleri, seyahat acenteleri, finansman servisleri, medya, gece kulüpleri restoranlar ve ülkelerin turizm bakanlıkları iştirak ediyor. Fuarla ilgili daha fazla bilgiyi WTM’in resmi web sitesi wtmlondon.com almak mümkün.

TÜRKİYE ve KKTC’DEN KATILIM

Her yıl Türkiye ve KKTC’deki turizm sektörünün çok büyük önem vererek katıldığı WTM fuarına her iki ülke Turizm bakanlarının gelmesi ve basın toplantısı yapması bekleniyor.

Excel London fuar alanında bu yıl da 200’e yakın ülkenin katılımıyla gerçekleşecek. Fuarda Türkiye, toplam 783 metrekarelik bir alanda kamu ve özel sektörden 50’nin üzerinde kurum ve şirket ile temsil edilecek. WTM’e katılması beklenen Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un fuar alanındaki basın toplantısında yerli ve yabancı gazetecilere seslenmesi bekleniyor.

Bu yıl da KKTC standı da Kıbrıs kültürünü yansıtacak biçimde dekor edilecek. Türkiye standının yanında bulunan 203 metrekarelik KKTC standında ziyaretçilere geleneksel Kıbrıs yemeklerinden ve içeceklerinden ikram edilecek. KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel’in WTM’i ziyaret etmesi bekleniyor. Basın toplantısı düzenlemesi beklenen bakanın, Londra’da faaliyet gösteren Türk turizmcilerle de bir araya gelmesi planlanıyor.

Bakan Üstel, Ekim ayındaki Londra ziyaretinde İngiltere’den KKTC’ye direk uçuş ile daha çok turist taşıma sorunlarını aşmak için turizmci ve tur operatörleriyle bir dizi toplantı yapmıştı.

THOMAS COOK’UN GÖLGESİNDE FUAR

Bu yıl ki WTM, turizm sektöründe 187 yıldır faaliyet gösteren dev firma Thomas Cook’un geçen aylarda iflasının göilgesinde yapılacak. Adı seyahatle özdeşleşen, sloganları ortak belleğe yerleşen Thomas Cook, 19. yüzyılın sonlarında Avrupa, Orta Doğu ve daha uzak diyarlara düzenlediği turlarla, modern turizme öncülük etmişti.

Firmanın bugünkü en büyük hissedarı Çin’li şirket Fosun. İkinci büyük hissedar ise, bir Türk işadamı, Neşet Koçkar. Dünyanın en meşhur İngiliz seyahat şirketinin iflas etmesi, İngiltere kadar Türkiye’de de yankı uyandırmıştı. Tarihsel bağlar bir yana, Thomas Cook, Türkiye’nin turizm sektöründe son yıllarda kilit rol oynayan firmaların başında geliyordu.

Şirketin kendi verilerine göre de, 2019’da müşterilerinin ikinci en büyük tercihi olmuştu. Thomas Cook’un çöküşünün, Türkiye’nin en gözde sahil beldelerinde turizm sektörüne ağır bir darbe vuracağı ulusal basında yer almıştı.

Türkiye Otelciler Federasyonu TÜROFED, şirketin iflasının, Türkiye açısından yılda 600 ila 700 bin arasında turist kaybı anlamına gelebileceği uyarısı yaparken, Federasyon başkanı Osman Ayık, Reuters ajansına verdiği demeçte, halihazırda Thomas Cook aracılığıyla Türkiye’de tatil yapan turist sayısını 45 bin olarak açıklamıştı.

2348040cookie-checkThomas Cook gölgesindeki WTM, 4-6 Kasım’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.