THY pilotunun KKTC Turizmine verdiği zarar

“KKTC’ye niçin turist gelmiyor?” sorusunun cevabını 23 Haziran 2009 Salı Günü İstanbul – Ercan seferini yapmakta olduğum TK 1264 sefer sayılı uçağın “insana saygıdan” nasibini almamış pilotlarından tüm yolcularla birlikte aldım. Saat 22.00’de bindiğimiz uçak pistte yedinci sırada beklerken pilot “teknik bir sorun olduğunu ve teknik servise danışması ve tartışması” gerektiğini söyleyip uçağı “THY TEKNİK” hangarının önüne çekiverdi.

Ben uçağa binmeden önce AK Parti Beşiktaş İlçe Başkanlığı’nın Ortaköy’de bir otelde organize ettiği yemeğin konuğuydum. TC Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın ana konuşmacısı olduğu bu yemekte konu “Türkiye ve AB arasındakı ilişki” idi. Egemen Bağış aynı Strassburg’ta harika işler başaran Antalya milletvekili Mevlut Çavuşoğlu gibi gerçekten Türkiye’nin AB üyesi olabilmesi için canla başla çalışıyor. Ama işte bir THY pilotu çıkıp tüm AB ve Uluslararası Havacılık Standartları’nı ayaklar altına alıp uçaktaki tüm AB vatandaşlarına “bu ülkenin AB’de yeri olamaz dedirtiveriyor”.

Sanki “köy otobüsü” kullanan bir şöför kafasıyla yolculara hiç bir açıklama yapmaksızın “THY TEKNİK” önünde çevresinde bir takım teknik servis araç ve elemanlarının koşturduğu uçağı piste çıkarıp kendisinden bir açıklama bekleyen yolcuları umursamaksızın pistin başına gelip uçak personeline “Türkçe ve İngilizce” “uçuyoruz” komutu veriyor. Uçak tam havalanmak için pistin başında beklerken yolcular haklı olarak pilot kabini kapısına koşturuyorlar. Baş hostes durumun ciddiyetini anlıyor. Çünkü yolculara hiç bir açıklama yapılmamış. Hemen kalkmak üzere olan uçağın pilot kabini kapısını açıp isyan eden yolcular konusunda pilotları uyarıyor. Ancak pilot kabini önünde “Uçakta çocuklarımız var. Ne olduğunu ve şimdi birden neden uçtuğumuzu bilmek istiyoruz” diyen bayan yolcular pilotların umurunda değil. Oysa Avrupalı yolcular böyle durumlarda gerektiğinde başka bir uçağa binme hakkına sahip olduklarını çok iyi bilmekteler. Pilot ise hala “Şile – Ağva” otobüs şöförü havasında bir yandan yolcular yerlerine otursun diye yolculara “kalkış izni aldık kalkıyoruz” açıklaması yapıp uçağa gaz veriyor. O esnada daha yerine oturmak için arka sıralara yürüyen ve artık bu uçakla uçmak istemeyen yolcular var uçakta. Pilotun umurunda mı? O havalanıyor!

Havada epey uçtuktan sonra pilot bey lütfedip bir açıklama yapıyor: “Ön iniş takımından garip bir ses gelmiş. Bu nedenle görsel kontrol gerekiyormuş. Onun için teknik servis ile temasa geçip hangarın önüne gidip takımları kontrol ettirmiş ve sesin normal olduğunu uçuşa engel olmadıgını bildirmişler. O da piste yakın olduğu için hemen havalanıvermiş.”

İşte bu kadar. Sanki uçakta koyunlar var. Yolculara yönelik hiç bir “efendim bazılarınızın endişenlendiğini duydum. Aslında hiç bir tehlike olmadığını size açıklamam gerekirdi ama ihmal ettiğim için sizden özür dilerim” tarzı bir açıklama beklemek enayilik olsa gerek.

Kaybeden KKTC Turizmi! Kaybeden AB yolunda canla başla ilerlemeye çalışan Türkiye! Kaybeden benim de herkese gururla övdüğüm ve sayısız uçuş yaptığım her yıl kalitesini arttıran THY! KTHY’na örnek olduğunu söyleyen şirketin

pilotunun umurunda mi bile tüm bunlar!

KKTC ve Türkiye arasında yolcu taşımayı Türkiye’nin her hangi bir kentine “taşra uçuşu” sanan ve uçuşun iki ülke arasında olduğunun bilinciyle uluslarası uçuş kurallarına uymayı gerekli görmeyen bu kafa yapısı aslında çok şey anlatıyor. Bu kafalar değişmedikçe KKTC’nin işi gerçekten zor. Ama aynı şekilde Egemen Bağış’ın da!

Uçaktaki AB vatandaşları THY. Türkiye ve maalesef KKTC hakkında iyi şeyler anlatmayacaklar bu uçaktan indikten sonra.

1617160cookie-checkTHY pilotunun KKTC Turizmine verdiği zarar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.