THY’de greve bir adım daha

29 Nisan 2013 tarihinde toplanan Hava-İş Sendikası Başkanlar Kurulu, Genel Merkez Yönetimine ‘grevi başlatma yetkisi’ verdi. Böylece, THY’de greve bir adım daha yaklaşılmış oldu.

Hava-İş’in konu ile ilgili açıklamasında 25 Mart 2013 tarihinde başlayan grev kararı alma ve grev kararını uygulaması aşamasında yasal süre olan 60. günün 36 gününün geçtiği hatırlatılarak, sendikanın uzlaşma zemininin kaybolmaması için bu dönem çok büyük bir çaba sarf etmiş ve sağduyu ile davrandığı vurgulandı.

Yargıtay 7.Hukuk Dairesince, daha önce işten çıkarılan THY Teknik A.Ş’de görevli 19, THY A.O’da görevli 9 sendika üyesinin yeniden THY’deki işlerine iadesi kararının onanmasının, uyuşmazlığın çözümü yönünde THY Yönetiminin hakkaniyetle karar vermesinin önünü açtığına işaret edilen Hava-İş açıklamasında işveren yetkililerince görüşmelerin değerlendirilerek cevaben sendikaya dönüleceği belirtilmiş olmasına rağmen bu güne kadar herhangi bir olumlu veya olumsuz dönüş olmadığına dikkat çekildi.

Hava-İş’in konu ile ilgili açıklaması şöyle:

“Değerli Basın ve Kamuoyuna;

Hava-İş Sendikası Başkanlar Kurulu 14 bin THY işçisini kapsayan 24. Dönem toplu iş sözleşmesindeki uyuşmazlık ile ilgili olarak 29 Nisan 2013 tarihinde toplanmıştır.

Bilindiği gibi Hava-İş Sendikası uzlaşma zemininin kaybolmaması için bu dönem çok büyük bir çaba sarf etmiş ve sağduyu ile davranmıştır. Ancak 25 Mart 2013 tarihinde başlayan grev kararı alma ve grev kararını uygulaması aşamasında yasal süre olan 60. günün 36 günü geçmiştir.

Grev uygulama kararının 6 iş günü önceden işverene tebliğ edilmesi gerekliliği ile sendikamızın yasal ve diğer grev hazırlıklarının tamamlanabilmesi için 60. güne kadar beklenmesi fiili olarak mümkün değildir.

Grev kararı ilanımız 10 Nisan 2013 tarihinde işverene tebliğ edilmesine rağmen grev uygulama kararımız henüz ilan edilmemiştir.Tüm grev hazırlıklarımız tamamlanmış olup bu konuda Hava-İş Merkez Komitesine her türlü yetki verilmiştir.

Grev uygulama kararımızın ilan edilmemesinin nedeni, sorunun çözümünün masada sağlanması yönündeki son fırsatların, işverence değerlendirilip değerlendirilmediğini görmek amaçlı iyi niyetli bir yaklaşımdır.

THY yetkilileri ve sendika yetkililerimiz halen uyuşmazlığın çözümünü masada sağlamak amaçlı görüşmelerini sürdürmektedir.Bu konuda Hava-iş sendikası 305 işçinin işe iadesi de dahil bütünsel bir çözümün sağlanması yönünde katkı sağlamayı ilk günden bu yana açıkça beyan etmiş ve bu görüşlerini de net bir şekilde THY Yönetimine iletmiştir.

Uyuşmazlığın temel sorunlarından olan grev yasağına karşı çıktıkları için haksızca işten çıkarılan 305 işçinin işe iadesi ile ilgili de bu hafta içinde çok önemli hukuki gelişmeler yaşanmıştır.

Bu üyelerimiz ile ilgili sendikamız hukuk müşavirliğince yürütülen işe iade davalarından, THY Teknik A.Ş’de görevli 19 üyemiz ile THY A.O’da görevli 9 üyemiz adına yerel mahkemede kazanılan davalar Yargıtay 7.Hukuk Dairesince onanmış ve kesinleşmiştir. Böylelikle işçilerin THY Yönetimince iddia edildiği gibi yasadışı bir eylem yapmadığı ve işverenin fesih işleminin geçersizliği adaletimizce net bir biçimde tespit edilmiştir.

Hava-İş sendikası bu yeni önemli gelişmenin, uyuşmazlığın çözümü yönünde THY Yönetiminin hakkaniyetle karar vermesinin önünü de açtığını değerlendirmektedir.

Bu arada işverenle yapılan görüşmelerde, işveren yetkililerince görüşmelerin değerlendirilerek cevaben sendikamıza dönüleceği belirtilmiş olmasına rağmen bu güne kadar herhangi bir olumlu veya olumsuz dönüş olmamıştır.
İşveren yetkililerinden sendikamıza cevap gelmemesi veya gelecek cevaba göre, çalışanlar, şirket ve ülke menfaatlerini içeren olumlu bir çözüme ulaşılamaması halinde;

Başkanlar Kurulumuz oy birliği ile bugünden itibaren yasal 6 iş günü öncesi bildirim süresini de dikkate alarak Hava-İş Genel Merkez Yönetimine grevi başlatma yetkisi vermiştir.

Bu yetki kapsamında Hava-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu, THY A.O işletmesinde fiili grev tarihinin, uyuşmazlığın masada çözümü ile ilgili THY Yönetimince atılacak adımın sonucu değerlendirilerek en kısa sürede belirlenmesini karar altına almıştır.

Diğer yandan uluslararası üst kuruluşlarımıza olası bir grev ile ilgili her türlü bilgi iletilmiş olup, ITF ve ETF tarafından Hava-İş’in olası bir grevinde uluslararası havalimanlarında tam destek sağlanacağı teyit edilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Hava-İş Merkez Grev Komitesi”

1380930cookie-checkTHY’de greve bir adım daha

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.