Tıbbi ve aromatik bitki cenneti çöp cehennemine döndü!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Kesme köyünde iki yıldır çöp rezeleti yaşanıyor. Doğal güzellikleri ve otantik evleriyle bilinen Kesme köyündeki ormanlık alana civar köylerden getirilerek gelişigüzel dökülen çöpler çöp dağları oluşturdu.
Büyük bir çevre kirliliğine neden olan çöp dağlarının içinde köylülerin inekleri ve keçileri dolaşıyor. Sorunun çözümü için yetkililere başvuran köylüler, yaklaşık 50 kilometre mesafedeki Ayvalıpınar köyünde yapılması planlanan çöp toplama merkezi tamamlanana kadar yapılacak bir şey olmadığı yanıtını aldıklarını öne sürüyor.
 
Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Kesme köyü, doğal güzellikleri ve otantik evlerinin yanı sıra son yıllarda giderek artan gül bahçeleriyle tanınıyor. Yukarı Köprüçay Havzası’nın en önemli yerleşimlerinden biri olan Kesme, aynı zamanda bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayan tıbbi ve aromatik bitkilerin de üretim ve damıtma merkezi. Türkiye’nin ikinci en uzun kültür rotası olan St. Paul Yolu’nun yürüyüş parkurlarına da ev sahipliği yapan Kesme köyü, doğa ve tarih tutkunlarının da uğrak yerlerinden biri. Ancak dağları tıbbi ve aromatik bitki cenneti olan Kesme köyünde iki yıldır yaşanan çöp rezaleti köylülerin kabusu oldu.
 
‘ÇÖPLER MİKROP SAÇIYOR, HAYVANLAR ÖLÜYOR’
Civardaki köylerden getirilerek Kesme ve Çukurca köyleri arasında bulunan Kapaklı mevkiine dökülen çöplerin zaman zaman yandığını dile getiren köylüler, yakılan çöplerden günlerce duman ve kötü kokuların yükseldiğini dile getirdi. Çöp sorununu defalarca yetkililere ilettiklerini anlatan bir köylü, “Çöp yüzünden oluşan kötü görüntünün yanında ortalığa mikrop ve hastalık saçılıyor, hayvanlar ölüyor. Buraya Sütçüler’in neredeyse bütün köylerinin çöpleri getirilip dökülüyor. İki yıldır bu sorunla karşı karşıyayız. Köylüler tepkisini dile getirdiği zaman da yetkililer, ‘Ayvalıpınar köyüne yapılması planlanan çöp toplama merkezi tamamlanana kadar yapacak bir şeyimiz yok’ yanıtını veriyor. Ancak bu koku ve pislik dayanılır gibi değil. Bir an önce bu sorunun çözülmesini bekliyoruz” diye konuştu.
KESME VE ÇEVRESİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ CENNETİ
Orman ve Su İşleri Bakanlığı son yıllarda kırsal kalkınma için önemli bir üretim modeli olan tıbbi ve aromatik bitki üretimine büyük destek sağlıyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ise kredi ve hibelerle kırsaldaki üreticilere destek veriyor. Kesme köyü son yıllarda artırdığı gül üretim alanlarıyla bölgenin gül çiçeği üretim merkezlerinden biri oldu. Ayrıca doğal olarak yetişen kekik, laden, mersin, defne, adaçayı, şalba ve benzeri türler, denetimli toplayıcılık kapsamında yöre halkına ekonomik katkı sağlıyor.
2127990cookie-checkTıbbi ve aromatik bitki cenneti çöp cehennemine döndü!
Önceki haberSiz özelleştirmeyi ne sanıyorsunuz?
Sonraki haberSelçuklu sultanları Kılıç Arslan, Mesud ve Keyhüsrev yeniden defnedildi!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.