Tibuk’un sözleri çok tartışılacak

Lefkoşa Merit Otel’de dün bir basın toplantısı düzenlendi.
Bu kez siyasiler için gitmedik Merit’e. Sahipleri davet etti. İyi de etti. NET Holding Yönetim Kurulu Başkanı Besim Tibuk, Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar ve Lefkoşa Merit Hotel Genel Müdürü Mine Gürses’in ev sahipliğinde basın mensupları ağırlandı.
Besim Tibuk her zamanki gibiydi. Açıksözlü, ve sahibi olduğu şirket gibi ‘net’.
Kendisine sorulan soruları açık yüreklilikle yanıtlayan Tibuk, konuşmasında, Kıbrıs’ı “cennet ada” olarak tanımlayarak, tüm olumsuzluklara ve yorucu bürokrasiye rağmen Kıbrıs’ın, Dünyanın en güzel yeri olduğunu söyledi.
“Kıbrıslıyım” dedi, eleştirileceğini bile bile.
Bürokrasiden, ülkedeki eksikliklerden ve yatırımının karşılığını alamadığından şikayet edince tabi o beklenen soru geldi, “bu kadar olumsuzluğa rağmen niye buradasınız?”
Tibuk lafı dolandırmadı, daha önce otellerini satılığa çıkardığını ama alıcı bulamadığını söyleyerek, “Siz sanıyor musunuz ki Artemis müşteri bulsa satmayacak” cevabını verdi.
Ve yine aynı açık yüreklilikle Türkiye’yi sevmediğini, Kuzey Kıbrıs’ta yaşamaktan memnun olduğunu ilave etti. (Siyahı oynayanların vakti gelince beyazın en ön saflarında olmasına çok şahit olmuş biri olan ben şaşırmadım değil.)

Besim Tibuk’un kameralar karşısındaki rahatlığı birçoklarınca tuhaf karşılansa da o inandığını söyledi. İşin açığı bende nasıl bu kadar rahat konuşabildiğine şaşmadım değil. Kıbrıslı arkadaşlarımızın birbirine bakıp “bu neler söylüyor” anlanına gelen gülümsemeleri Tibuk’un konuşmasının çok ses getireceğinin işaretiydi.
Zira vatandaşlık konusundan, kapalı toplumların yerinde saydıklarına kadar her konuda görüş belirten Tibuk, “kendini kapayan ülkeler aptaldır. Açık olanlar akıllıdır. Sizde öyle yaparsanız sizde öylesiniz” diyebildi çekinmeden…
Şöyle devam etti Tibuk; “Sen kendini kaparsan gelişemezsin, öyle aborjin gibi kalırsın. Türkiye aynı hatayı yapmıştı bir zamanlar. Şimdi dünyanın en steril ikinci ülkesi. Nüfusun yüzde 99.9’u Müslüman düşünün Hatay Hristiyanlığın çıktığı yer. Sizin kendinizi açmanız sizi zenginleştirir. Kendini kapatan aptaldır. Açık olanlar akıllıdır. Sizde öyle yaparsanız sizde öyle olursunuz. Herkesi vatandaş yapmayın, kaliteli insanları yapın. Size faydası olanı yapın…”
Basın toplantısında bulunanların birçoğunun Tibuk’un sözlerine şapka çıkardığını düşünüyorum. Zaten kendisiyle taban tabana zıt fikirlerde olan arkadaşlarımızın bile “sizin açıksözlü halinizi seviyoruz. Politikada onun için kalmadınız. İyi de ettiniz” demesi bunun göstergesi.
Kendinden emin ve net demiştik Tibuk için. Bunun sebebi de konuşmasının içinde gizli. “Bu ülkeye en fazla yatırım yapan kişilerin başında geliyorum. Asil Nadir’den sonra ben gelirim. Maliye Bakanlığına bir sorun ne kadar vergi veriyoruz. Sizden mi alıyoruz bu vergiyi” diyen Tibuk bunun özgüvenini taşıyor birazda. Herkesin ağzından çıkanın aynılaştığı, tatsız-tuzsuz, renksiz şekilsiz orta oyununa dönen hayatta Tibuk’un söyledikleri ilaç gibi geldi ne yalan söyleyeyim…

***

KKTC’de bir kısmın,- çalışmak için dahi olsa- ülkeye gelenlere faşizan bir antipatiyle baktığını biliyoruz. Savunmada “sizin gibi olanlara değil sözümüz, buranın dirliğini, demografik yapısını bozanlara” deseler de aslında kimin gibi olursa olsun, dışardan gelene tahammül olmadığı açık. Burada, ‘nereye kadar’ sorusuna cevap aradığımızda, işin altında çapanoğlu aradığımız kaçınılmaz oluyor. Ne konuşma ne de susma hakkımı kullanmak istiyorum… Biliyorum ki, yaşamanın ulufe olarak görüldüğü bu yerde artık ne sözün, ne suskunluğun hükmü var.
‘Bizdense yapsın’ denilerek her suçun makul görüldüğü, Başbakanın imzasını taklit edenin işinin başına dönebildiği bir memlekette benim sözlerim kuru gürültüden başka ne anlam ifade edebilir ki…

1620760cookie-checkTibuk’un sözleri çok tartışılacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.