Times: ABD güvenilmez

Gazete, “Askeri kaynaklar, Florida’da bulunan ABD Merkezi Kuvvetler Komutanlığı’ndaki İngiliz askerlerin ilişkileri olmayan bir savaşla ilgili yüksek seviye istihbarat bakımından güvenilemeyeceklerinden görevlerinin düşürüldüğünü söylüyor” diye yazdı.

Times gazetesi, kendilerine konuşan bir İngiliz savunma bakanlığı yetkilisinin “Merkezi Kuvvetler Komutanlığı’nda hiçbir İngiliz asker Suriye konusunda askeri hazırlığa dahil edilmiyor, ve bu planların hayata geçirilmesinde de rol oynamayacaklar” dediğini aktardı.

‘İngiltere sadakatinin kime olduğunu bilmiyor’

Times gazetesinde yazan Rachel Sylvester, geçmişte Washington’a oranla yersiz gözüken İngiliz milletvekillerinin Suriye konusundaki gelişmelerle Amerika’da şok etkisi yarattığını belirtti.

Sylvester makalesinde İngiliz milletvekillerinin Suriye’ye askeri müdahaleyi reddetmesiyle New York Daily News gazetesinin “İngilizler gelmiyor” manşeti attığını ve Barack Obama’nın da planlarını ertelemek zorunda kaldığını hatırlattı.

Rachel Sylvester, makalesinde milletvekillerinin aldığı kararın İngiltere’nin gittikçe yalnızlaşmasına neden olduğunu şöyle aktardı:

“İngiltere’nin AB üyeliğini referanduma götüreceğine söz vererek Avrupa’yı kızdıran Cameron, şimdi kendini Amerika’ya sırtını dönerken buluyor. Başkan’la omuz omuza durması gerekirken Amerika’ya sırtını dönmek zorunda. Modern çağda bir ada ülkesi fazla müttefikini yabancılaştıramaz. Suriye’ye askeri müdahaleye karşı çıkan muhafazakârlardan çoğunun Avrupa Birliği’ne kuşkuyla yaklaşan ve AB’den ayrılmak isteyen kişiler olduğuna şaşmamalı.”

IRAK YOĞURDU ÜFLETTİ

Independent de ‘İngiliz halkının çoğunluğu Ortadoğu’daki çatışmalardanIrak deneyimi nedeniyle uzak durmak istediğini öne sürdü.

Independent gazetesi, İngiliz seçmenler arasında yapılan bir kamuoyu araştırmasının halkın üçte ikisinin Suriye’ye askeri müdahale yapılmasına karşı çıktığını ama milletvekillerinin Amerika’dan gelen kanıtlardan sonra oylamanın yeniden gözden geçirilmesinden yana olduğunu yazdı.

Gazete İngiliz halkının %62’sinin Irak savaşından sonra İngiltere’nin Ortadoğu’daki çatışmalardan uzak durması gerektiğine inandığını; her iki kişiden birinin Amerika’nın müdahale planlarına karşı çıktığını aktardı.

Gazete, Amerika’dan çıkan kanıtların artmasıyla İngiliz Parlamentosu’nda da askeri müdahaleye desteğin arttığının gözlemlendiğini belirtti.

848940cookie-checkTimes: ABD güvenilmez

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.