Times: ABD Irak’ta Putin’i durduracak

Gazeteye göre ABD operasyonla, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Irak’ta inisiyatif almasını önlemek istedi.

Times’ın dünya haberleri sayfasındaki analiz, gazetenin Beyrut’taki muhabiri Tom Coghlan’ın imzasını taşıyor.

Tom Coghlan analizine, “ABD’nin son dönemde Irak’ta kara birlikleri kullanmaya yönelik isteği tesadüf olamaz. Beyaz Saray haftalardır, IŞİD’e karşı sadece hava gücü kullandığı için eleştiriliyordu” cümleleriyle başlıyor.

Analiz şöyle sürüyor:

“ABD, öncelikle Rusya’nın Suriye’deki müdahalesini öngöremedi. Daha sonra Rusya, Suriye, İran ve Irak Bağdat’ta ortak bir istihbarat paylaşım birimi kurdu. Bu, ABD’nin bölgedeki nüfusuna yönelik bir diğer meydan okumaydı.”

Irak’ta Şii milletvekillerinin hafta boyunca Başbakan Haydar El İbadi’den, Rusya’dan, ülkede IŞİD’e yönelik hava saldırıları düzenlemesini istemesini talep etmişlerdi. Bu çevreler, ABD’nin IŞİD’e yönelik hava saldırılarının başarısız olduğu görüşündeydi.

Takviye asker belirsizliği

“ABD tüm bunlara yanıt verir görünüyor” diyen Times muhabiri ise Amerikan Genelkurmay Başkanı General Joseph ‘ın Salı günü önce Erbil’e, sonra da Bağdat’a gittiğini hatırlatıyor.

Amerikalı yetkililer Irak stratejilerini gözden geçirdikleri söylüyor. Irak’a takviye Amerikan askeri gönderilip gönderilmeyeceği ise netleşmiş değil.

Times’taki analiz şöyle noktalanmış:

“Dünkü baskında Iraklıların yaşamı için Amerikalıların hayatları riske atıldı. Bu önemli bir mesaj. Rusya’nın meydan okuması karşısında ABD’nin yeniden prestij kazanma çabası ve Irak stratejisinin başarısız olduğunun da kabulü aslında.

ABD ordusunun IŞİD’i mağlup edebileceğine yönelik çok az işaret var.

Sayın Obama dış politikası kapsamında IŞİD’le mücadeleye ve Suriye’deki iç savaşa mesafeli kalıp, İran’la nükleer anlaşmaya odaklanmıştı. Bu politika artık yeterli olmayabilir.”

1467530cookie-checkTimes: ABD Irak’ta Putin’i durduracak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.