Times: İtalya, işgalcileri yalnızlaştıracak

The Times’ın yorum “İtalya çark eti” başlıklı yorum yazısında İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin, Irak’taki askerlerini geri çekme kararını değerlendirdi.

Gazete; Irak’taki koalisyona destek veren ülkelerin, Berlusconi’nin çekilme açıklamasını çok önemli değilmiş gibi değerlendirdiklerini belirterek kararın, “Aslında büyük bir darbe” olduğunu yazdı.

The Times şu yorumu yaptı:

“Üç bin askeriyle İtalya, Irak’taki dördüncü büyük askerî birliğe sahip. Roma yönetimi, yaptığı askerî katkının yanısıra, Washington’la işbirliği konusunda diğer Avrupa ülkelerine de örnek oldu. Irak’taki koalisyon bugüne kadar, kesin bir çekilme tarihi açıklamadı. Bunda da haklılar. Belirlenecek bir tarih, direnişçilere motivasyon sağlayacaktır. Sinyor Berlusconi’nin kararının ardında siyasî sorunlar yatıyor.”

İtalyan solunun, İspanya’da muhafazakâr Aznar hükümetinin Madrid’deki bombalı saldırıların ardından yıkılması gibi, Irak konusunda kamuoyunda giderek artan huzursuzluğun Berlusconi’ye zarar verebileceğini öngören gazete şöyle devam etti:

“Berlusconi’nin açıkladığı çekilme takvimi öncesinde, pekçok ülke Irak’taki askerlerini çekmiş olacak. Ancak tehlike, bu çekilmelerin güvenlik durumuna değil Irak’taki siyasî takvime bağlanmış olması. Ekim ayındaki Anayasa referandumunun ardından kamuoylarından gelen çekilme baskıları artacak ve Aralık ayında planlanan seçimlere kadar pekçok ülke Irak’tan çıkacak. ABD, İngiltere ve Avustralya, istikrar sağlanana kadar Irak’ta kalacaklarını açıkladılar. Ancak İtalya’nın çekilmesi hem bu ülkelerin işini zorlaştıracak hem de yalnız kaldıklarını farkedecekler.”

 

1101160cookie-checkTimes: İtalya, işgalcileri yalnızlaştıracak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.