Times: Tepkiler Fransa’ya geri adım attırabilir

Dün Fransız meclisinde onaylanan soykırımı inkar yasa teklifi ardından Türkiye’nin Fransa’ya yaptırım uygulama kararı da İngiltere ulusal basınında da yer buluyor. Türkiye’nin tepkisi tüm haberlerde ‘öfke, hiddet, hışım’ gibi sözcüklerle ifade edildi…

Guardian, “Türkiye’nin meclisteki oylamaya hiddetli tepkisi, NATO müttefikleri arasındaki ilişkinin emsali olmayan bir düzeye inmesine yol açtı” diye yazdı.

Tatbikatların iptali, askeri uçakların iniş izninin kaldırılması gibi yaptırımları sıralayan Guardian, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu adımların henüz başlangıç olduğu; aşamalı şekilde artacağı ve ilişkilerdeki yaranın zor kapanacağı sözlerine yer verdi.

Guardian, Fransız Dışişleri bakanı Alain Juppe’nin “Türk dostlarımızın aşırı tepki göstermesini istemiyoruz” dediğini, teklifi “faydasız ve yapıcı değil” diye niteleyerek gerilimi hafifletmeye çalıştığını belirtti.

Guardian “Juppe Türkiye’nin gururlu bir ulus olduğunu, bellek ve tarih konusunda çalışması gerektiğini ancak bunu sağlamanın yolunun Fransa’nın cezai yaptırımları olmadığını söyledi” diye yazarken aynı ifadelere yer veren Daily Telegraph da, kararın Fransız sağını böldüğü yorumunu yaptı. Ancak Juppe’nin “Türkiye aşırı baskı uygulamaktan kaçınmalı. Bu kadarı yeter.” şeklindeki uyarısına da dikkat çekti.

TIMES’IN TAHMİNİ

Times “Ankara ve Paris arasındaki ilişkiler kopma noktasına geldi” ifadesini kullandı.

Alain Juppe’nin, kendilerine verdiği mülakatta, girişimle arasına mesafe koymaya çalıştığını belirten Times, Fransa’nın Türkiye’nin tepkisi karşısında geri adım atabileceği tahmininde bulundu.

Gazetenin yorumu şöyle:

“Meclis Başkanı teklifin Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçiminden önce meclisin her iki kanadında da onaylanmasının pek olası olmadığını söyledi. Gerek Cumhurbaşkanı Sarkozy gerekse Sosyalist rakibi François Hollande kamuoyu önünde teklifi desteklemiş olsalar da, yorumcular son noktada geri adım atabileceklerini belirtiyor.

Le Monde, başyazısında Türkiye’nin Orta Doğu’da kilit bir müttefik ve Suriye konusunda stratejik ortak olduğunu belirterek, Fransa için ‘Bugün Ankara’yı karşısına almak saçma olur’ diye yazdı. Fransa altıncı büyük ithalat pazarında boykotu da kolay kolay göze alamaz.”

839850cookie-checkTimes: Tepkiler Fransa’ya geri adım attırabilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.