Times: YPG’nin bombalanması ABD ve NATO stratejisine yeni bir darbe

Times gazetesinin Ortadoğu muhabiri, Türk savaş uçaklarının Halep’in kuzeyinde Kürt silahlı gücü YPG mevzilerini bombalamasını “ABD ve NATO’nun stratejisine yeni bir darbe” diye yorumladı.

Musul’daki IŞİD karşıtı operasyon devam ederken Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde Kürt silahlı savunma gücü YPG’nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri mevzilerine yönelik hava saldırılarının aktarıldığı haber, “Türkiye ABD destekli Kürtleri bombalıyor: Ölümcül bir yan şov” başlığıyla verilmiş.

Times’in Ortadoğu muhabiri Richard Spencer,”NATO üyesi Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Kürt ağırlıklı Suriye Demokratik Güçleri (SDF), her ikisi de IŞİD’le mücadele ediyor olmalarına rağmen, Halep’in kuzeydoğusunda çatışıyor”diye başlıyor.

Spencer, Türkiye’nin bu hafta, ÖSO güçlerine destek amacıyla, topçu ve hava bombardımanıyla çatışmaya dahil olduğunu, ve TSK açıklamasına göre 160 ila 200 Kürt milisin öldüğünü de aktarıyor.

Kayıplarının çok daha az olduğunu söyleyen Kürt sözcülerin, Türkiye’nin saldırısını, IŞİD’e desteğinin kanıtı olarak gördükleri açıklamasına da yer veriliyor.
Buna karşılık, ÖSO’nun Dabık yakınlarındaki saldırıyı önce Rus hava desteğini de alan Kürtlerin başlattığı, kendilerinin de Türkiye’den ateş desteği istedikleri açıklaması da aktarılmış.

Spencer, Türkiye’nin, sınırı boyunca kesintisiz bir Kürt bölgesi oluşmasını engellemeye kararlı göründüğünü ve bu amaçla bölgedeki önemli iki kasaba olan El Bab ve Menbiç’i de müttefiki ÖSO’nun kontrol etmesini istediğini, bu amaçların Türkiye için, Halep’teki hükümet kuşatması konusunun önüne geçmiş olduğu görüşünü de dile getiriyor.

Menbiç bu yılın başlarında ABD destekli Kürt güçleri tarafından IŞİD’den alınmıştı. Spencer, bu çatışmalı durumun, ABD açısından sonuçlarını ise şöyle yorumlamış:

“Bu durum çatışmanın her iki tarafını da silahlandırmış olan ABD açısından utanç verici. Her iki taraftaki birlikler, bu süreçte sadece IŞİD değil Esad güçleriyle de savaşıyordu. Şimdi Esad bu çatışmadan yararlanarak Rusların da desteğiyle Halep civarındaki denetimini güçlendirmeye çalışıyor.”

2022330cookie-checkTimes: YPG’nin bombalanması ABD ve NATO stratejisine yeni bir darbe

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.