TL bankonatlar piyasaya veda etti

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, önümüzdeki 1 haftalık sürenin sonunda, 1 Ocak 2006 tarihinde, TL banknot ve madeni paraların geçerliliğini kaybedeceği, bu tarihten sonra zaman aşımı süresince, Merkez Bankası şubeleri ve dahili muhabiri olan Ziraat Bankası şubeleri tarafından kabul edileceği ifade edildi.


Açıklamada, TL banknotların zaman aşımı süresinin 10 yıl, TL madeni paraların zaman aşımı süresinin ise 1 yıl olduğu vurgulanarak, şöyle denildi:


”Değişim süreci incelendiğinde, tedavüldeki YTL banknotların toplam banknotlara oranı 14 Şubat tarihi itibarıyla tutar olarak yaklaşık yüzde 50’ye yükselmiş, Mart ayı sonunda yüzde 70 oranını aşmış, Nisan ayı sonunda yüzde 80 oranına yaklaşmış, 23 Aralık tarihinde ise yüzde 95.39’a ulaşmıştır.


Dolayısıyla, değişim sürecinin genel olarak tatmin edici düzeyde gerçekleştiği görülmektedir.”


Açıklamada, 2004 yılı sonunda yaklaşık 131 milyon YTL olan piyasadaki toplam madeni para tutarının, özellikle 500,000 TL’lik banknotun 50 YKr, 1,000,000 TL’lik banknotun ise büyük ölçüde 1 YTL madeni paraya dönüştürülmesinin etkisiyle, 23 Aralık tarihinde yaklaşık 492 milyon YTL’ye kadar yükseldiği belirtildi.


Bu arada açıklamaya göre, TL banknot ve madeni paralar 1 Ocak 2006 tarihinde tedavülden kaldırılacağından, bu tarihten itibaren tüm ödeme emirleri, kıymetli evraklar, sözleşmeler ve diğer tüm belgelerin (yazar kasalarda düzenlenecek perakende satış fişleri dahil), sadece YTL üzerinden düzenlenmesi gerekecek.


Açıklamada, Merkez Bankası’nın internet sitesinde de yer alan, banknotların resim ve görüntülerinin çoğaltılması ve yayınlanması ile ilgili şartlara uymayan kişiler hakkında, 1.500 YTL’den 5.000 YTL’ye kadar para cezasının öngörüldüğü de hatırlatıldı.


Öte yandan Para reformunun ikinci aşamasının, Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenecek bir tarihte gerçekleştirileceği ve bu aşamada, Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruş’ta yer alan ”yeni” ibaresinin kaldırılarak ”tekrar TL’ye dönüleceği”ifade edildi.

1027250cookie-checkTL bankonatlar piyasaya veda etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.