Tüm dünyanın sosyaldemokratları Berlin’de

Almanya’nın Sosyaldemokrat Partisi (partim) davet etti.

Hepsi geldiler!

Dünyanın tüm sosyaldemokratları Berlin’de.

Dile kolay SPD Kurultayı’nı izleyecek olanların sayısı 7500. Türkiye için olağan bir sayı olabilir. Ancak Almanya için olağanüstü bir rakam. Hiç bir partinin kurultayı 7500 kişi ile yapılmaz.

Alman Sosyaldemokrasi’sine ilgi çok büyük. Krizlerle boğuşan dünya, krizle başa çıkamayan Avrupa, baharlarını yaşayan Araplar ve diktatörlerinden kurtulmaya çalışan halklar için Berlin’deki bu SPD Kurultayı çok anlamlı.

SPD özellikle AB’ye çeki düzen verme sorumluluğunun sosyaldemokrasinin görevi olduğuna inanmakta. Bunun için sosyaldemokratların politikalarına bir çeki düzen vermeleri ve organizasyon biçimlerini düzenlemeleri gerekiyor.

Ardından AB’nin güçlü, sosyal ve demokratik bir Avrupa olarak tüm dünyada örnek demokrasi modeli olması şart!

Sarkozylerle, Merkellerle olacak iş değil bu! Bu nedenle sosyaldemokratların iktidarlara gelmesi gerekiyor.

Bugün Berlin’de Almanya’da iktidara gelişin startı veriliyor. AB’nin motoru Almanya’nın şansölyesinin bir sosyaldemokrat olması AB için de büyük bir şans.

Türkiye için de!

Arap Baharı’nı kavramakta bile zorluk çeken Merkeller ile AB “sınıfta kalmış” durumda.

Sosyaldemokratların politikalarını belirlediği bir AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var! Bu cümle sadece benim değil. Sosyaldemokrasi de aynısını söylemekte!

Bugün Berlin’de bu nedenle Türkiye’den de konuklar var.

CHP üç temsilci ile burada.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül 16 kişilik bir heyetle resmi konuklar arasında 28 kişilik İsveç sosyaldemokrat partisinden sonra neredeyse en büyük ikinci delegasyon.

KKTC’den CTP üç temsilci ve TDP iki temsilci ile Berlin’deler. Bu arada Mehmet Çakıcı bizzat parti başkanı olarak Berlin’de bulunuyor.

Bu kurultay bir okul gibi.

Dün Uluslararası Kongre ile başladı. Tüm dünyanın en önde gelen sosyaldemokratları birarada tartıştılar.

Dün akşam muhteşem bir Uluslararası Basın Akşamı’nda harika diyaloglar gerçekleşti.

Bugün konuşmacılar arasında Helmut Schmitt gibi ağır toplar var.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül politika alanında en dar ekip elemanlarını SPD Kurultayı’na getirirken aslında bir tür parti okuluna getirerek harika bir olanağı çok ustaca kullanmakta. Kendisine ilgi de çok büyük. Cumartesi Günü öğleden önce Alman sosyaldemokratların ve yerel yöneticilerin davetli olduğu kamuoyuna kapalı bir toplantıda “Yerel Yönetimler ve Türkiye’de Sosyaldemokrat Yerel Yönetimde: Şişli Modeli’ni anlattı Alman yoldaşlarına”.

TDP Başkanı Mehmet Çakıcı’da SPD Kurultayı’nın bir parti okulu olarak değerlendirenlerden. TDP için bu Berlin Kurultayı oldukça büyük bir “network” açılımı anlamına geliyor.

Alman Sosyaldemokratların en büyük özlemi: bir gün Türkiye’deki modern sosyaldemokrat partinin dev bir kurultayı Ankara’da gerçekleştirmesi ve SPD’li dostlarımızın büyük bir heyetle katıldığı kurultayda Türkiye’nin sosyaldemokrat iktidarının başarılarını gururla dinleyip, alkışlaması!

İnşallah! O günü de göreceğiz!

1618100cookie-checkTüm dünyanın sosyaldemokratları Berlin’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.