‘Tünelin ışığı 2010’da’

The Financial Times’ın Şirketler ve Piyasalar ekinde, “Bir yıl sürecek ekonomik durgunluğun ardından tünelin sonundaki ışık” başlıklı söyleşide küresel ekonomik krizi önceden tahmin eden İstanbul doğumlu iktisatçı Roubini’nin görüşlerine yer verildi.


2009’da ekonomik durgunluğun gözleneceğini, küresel çapta ağır bir resesyon beklediğini söyleyen iktisatçı, 2010 yılında ekonomik büyümeye ise “belki” dönüleceğini söyledi…


Roubini, ABD’de mali kurumlara daha hızlı ve daha aktif şekilde sermaye aktarılması gerektiği görüşünü savundu. Roubini, halen sıkıntılı ve batmış konumdaki konut sahibi ailelerin borç yükünü azaltmaya yönelik bir plana ihtiyaç olduğunu da belirtti.


“BÜYÜK BUHRAN GÖRÜNMEYECEK”


Roubini’ye göre herşeye rağmen yeni bir Büyük Buhran görülmeyecek, yaşananlar kapitalizmin-piyasa ekonomilerinin sonu anlamına gelmiyor.


Roubini buna arğmen temkinli konuşarak şu değerlendirmeyi yaptı:


“Tüm bunlar piyasalarda önemli kusurlar olduğu, piyasaların kendilerini ve birbirlerini iyi denetleyemedikleri izlenimi uyandırıyor…”


TEHLİKE ÇANLARI TÜRKİYE İÇİN DE


Roubini’nin gerilime neden olduğunu vurguladığı bir diğer tehlikeyi de “gelişmekte olan piyasalarda gözlenen ekonomik koşullar” olarak değerlendirdi.


Bazı ülkelerin potansiyel olarak mali krizin eşiğinde olduğunu belirten Roubini’nin saydığı ülkeler arasında, “Letonya, Estonya, Litvanya, Macaristan, Bulgaristan, Romanya, Türkiye, Ukrayna, Pakistan, Endonezya, Güney Kore, Ekvador, Arjantin ve Venezuela” yer aldı.


Roubini, bu ülkelerden bazılarının sıkıntı yaşayabileceğini ve bunun gelişmekte olan diğer piyasalara yönelik bulaşıcı etkisi olabileceğini öne sürdü. Ünlü iktisatçıya göre, kaybın; emlak kredilerinden ticari kredilere, kredi kartlarına, otomotiv kredilerine yayılma tehlikesi söz konusu…

819650cookie-check‘Tünelin ışığı 2010’da’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.