TOBB: 5 milyon işsize iş bulmalıyız

TOBB Ticaret Odaları Konseyi, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, Konsey Başkanı Sinan Agün ve üyelerinin katılımıyla toplandı. Konsey toplantısında, Türkiye ekonomisinin; özellikle ticaret, hizmetler ve sanayi kesiminin sorunları görüşüldü. Toplantıdan sonra bir ortak bildiri yayımlandı.


Bildiride, bölgesel dengesizliği, verimsiz özel sektör yatırımlarını arttıran ve özel sektör yatırımlarında israfa yol açan yatırım teşvik sisteminin, bölgelere ve sektörlere göre farklılık gösterecek şekilde yeniden yapılandırılması istendi.


Türkiye’de şu anda 5 milyon işsiz bulunduğu ve her yıl 750 bin gencin işgücü piyasasına girdiğine dikkat çekilen bildiride, “Bu işsizlere iş bulacak olan Türk özel sektörüdür.


İstihdam artışı ancak istihdam maliyetlerinin düşürülmesiyle mümkündür. Sosyal güvenlik reformu bir an önce tamamlanarak hayata geçirilmeli ve sistemin açığı kapatılarak işverenin üzerindeki maliyetler aşağı çekilmelidir” denildi.


Yatırım ortamının iyileştirilmesi için mükellef odaklı, gelir artırıcı, adaletli bir vergi reformu yapılması gerektiği savunulan bildiride, yüksek vergi oranlarının kayıt dışı ekonomiyi arttırdığı belirtildi. Türkiye ekonomisinin 4 yıldır büyümesine rağmen kayıtlı petrol ithalatında azalış yaşanmasına dikkat çekildi.


Ülkenin kalkınmasında önemli rol oynayan, ticaret için vasıflı ara eleman yetiştiren ve sanayinin önemli istihdam kaynağı olan meslek liselerinin teşvik edilerek eğitim seviyelerinin yükseltilmesi gerektiği de vurgulanan bildiride şu görüşlere yer verildi: “Geciken adalet, adalet değildir. Ülkemizde en haklı olunan dava 2 yıl 9 ayda çözümlenmektedir. Yargı reformu bir an önce yapılmalı ve kanunlar anlaşılır bir dille yeniden düzenlenmelidir.


-İhracatımızın en önemli kalemini oluşturan turizm politikaları yeniden gözden geçirilmeli ve mevsimlik olarak turizm bölgelerinde açılan işyerleri denetim altına alınmalıdır. Turistlerin otel dışına çıkmasını engelleyen ’her şey dahil sisteminin yerine’ alternatif modeller getirilmelidir.
-İç piyasadaki ticari durgunluk kendini protestolu senet ve karşılıksız çek rakamlarında açık bir şekilde göstermektedir. Ticareti canlandıracak önlemlerin alınması gerekmektedir.
-Özellikle büyükşehirlerimizde artarak devam eden kapkaç vb. gibi asayiş olaylarının önüne ancak, içgöçün durdurulması ve içgöçe neden olan terörün bitirilmesiyle geçilebilir. Ayrıca, sosyete pazarları amacı dışına taşarak, kayıt dışılığı teşvik etmektedir.
Belediye harçlarının yüzde 2000 oranında arttırılması ticaret hayatını olumsuz şekilde etkilemektedir.”

1027340cookie-checkTOBB: 5 milyon işsize iş bulmalıyız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.