Top ABD’de

Kanal 24’de yayınlanan ”Ankara Masası” programında canlı yayına katılan Erdoğan, tezkerenin 507 oyla kabul edilmesinin ciddi bir konsensüs olduğuna dikkati çekti. Bunun zamanlamasının iyi yapıldığına inandığı bir adım olduğunu kaydeden Erdoğan, seçim öncesinde de gerekli istişare ve müzakerelerin yapıldığını, ancak o gün için böyle bir adımın atılmasının erken olduğu kanaatinin oluştuğunu belirtti.


Türkiye’ye gelen Irak Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Tarık Haşimi ile görüşmelerde kararlılığın dile getirildiğini kaydeden Erdoğan, Maliki’nin yaptıkları telefon görüşmesinde ”heyet göndererek görüşmelerde bulunulması” önerisinde bulunduğunu anlattı. Erdoğan, ”Ancak bu heyetlerin gelmesi bizim yol haritamızı değiştirmez. Biz artık oyalanmak istemiyoruz. Bu oyalamalardan bıktık. Başta ABD olmak üzere, koalisyon güçleri, merkezi yönetim maalesef beklenen neticeyi alamadık. Terör örgütüne karşı en ufak bir yaptırım olmadı ve şimdi hala yine Türkiye’den beklenirse, artık bizim verecek herhangi bir şeyimiz kalmadı” diye konuştu.


”AMERİKA’DAN BEKLİYORUZ”


Iraklı yetkililerin PKK’nın Irak’ı terk etmesine yönelik açıklamalarına da işaret eden Erdoğan, ”Tabii, ‘terk edin burayı’ demek işi bitirmiyor. Terk etmeleri için ne yaptın, ne yapıyorsun? Önemli olan bu. Buna gücün yetmiyorsa söylersin, bu konuda gerekli desteği, yardımı da veririz” dedi. Irak’ın huzurlu olmasının Türkiye’yi de her yönden huzurlu hale getireceğini belirten Erdoğan, buna Türkiye’nin de katkısı olması gerektiğini bildiklerini, bunun için de Irak’a komşu ülkeler toplantısı başlattıklarını söyledi. Bu adımları bunun için attıklarını ifade eden Erdoğan, ”Her şeyi Irak’tan beklemekten öte birinci derecede Amerika’dan bekliyoruz. Koalisyon güçlerinden, Amerika başta olmak üzere, burada adım atmalarını istiyoruz. Merkezi yönetim bu noktada adım atmalıdır ve böylece bizim Irak’ın kuzeyindeki terör örgütünün konuşlanmasına yönelik oradan bazı somut neticeler almamız gerekiyor” diye konuştu. Erdoğan, ”Nihai hedef PKK’yı oradan çıkarmak gibi tanımlanabilir mi?” sorusu üzerine, ”Buradaki mensuplarının Avrupa’ya gönderilmesi” gibi çok değişik teklifler bulunduğunu anlattı.


“PKK İLE HİÇBİR TEMASIMIZ YOK” 


ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington’un, PKK ile herhangi bir teması olmadığını ve bu örgütü desteklemediğini bildirdi. Bakanlık sözcüsü Tom Casey, eski CIA yetkililerinden Graham Fuller’in, bir yazısında PKK’nin İran kolu Pejak’i kastederek, ”ABD, Kürt teröristleri İran’a karşı destekliyor” ifadesini kullanmasına ilişkin görüşünün sorulması üzerine, bu iddiayı yalanladı.


Casey, ”ABD’nin PKK ile teması yok ve PKK’yi desteklemiyor. PKK, bir ve o şekilde muamele görüyor. Bizim istediğimiz tek şey, PKK’nın bitmesi” dedi. Bazı Iraklı Kürt yetkililerin, Türkiye’nin Irak’a müdahalesi durumunda ABD’nin kendilerini koruması gerektiği yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de Casey, ”Bu noktada tek yanlı bir askeri eylem ihtimalinden bahsetmek, spekülasyondan ibaret” diye konuştu. PKK’nin hem Türkiye hem de Irak için ciddi bir sorun olduğunu kaydeden sözcü Tom Casey, bu konuda Türkiye ve Irak ile iş birliği yapmayı umduklarını söyledi.


 


 

1049480cookie-checkTop ABD’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.