İNGİLTERE… “Toplumdaki en önemli olay neydi?”

Geçen hafta gazetelerdeki “Zenginler yoksullardan 10 yıl daha uzun yaşıyor” başlıklı haber belki gözünüzden kaçmıştır. University College London’da (UCL) gerçekleştirilen çalışma, en zenginlerin en yoksullara göre hastalıktan ve engellilikten uzak ve açık ara daha uzun yaşadığını ortaya koyuyor.

Journal of Gerontology’de yayımlanan çalışmaya gore; uzmanlar, Birleşik Krallık (BK) ve ABD’de 50 yaşın üzeri 25 bin deneği analiz etmiş. Buna göre BK ve ABD’deki 50 yaşındaki en varlıklı erkekler 31 yıl daha sağlıklı bir yaşam sürerken, en yoksul gruptakiler 22-23 yıl dolayında kalmış. Kadınlar da ise bu rakamlar 33 yıl ve 24-25 yıl aralığında gerçekleşmiş.

BK’de çoook zenginlere kraliyet ailesini örnek verebiliriz sanırım. Kraliçe 94 ve eşi Prens Philip de 99 yaşında Maşşallah…

Şair Refik Durbaş’ın “Çırak Aranıyor” şiiri geldi aklıma; “Elim sanata düşer usta / Dilim küfre, yüreğim acıya / Ölüm hep bana / Bana mı düşer usta? / Sevda ne yana düşer usta / Hicran ne yana / Yalnızlık hep bana / Bana mı düşer usta? / Gurbet ne yana düşer usta / Sıla ne yana / Hasret hep bana / Bana mı düşer usta?”

İşte böyle usta. Uzun yaşayabilmek için herkesin zengin yaşadığı bir dünya istiyoruz yalnızca!

***

Geçen cumartesi İAKM-Cemevi Tugay Hürman Kültür Sanat Salonu’nda Türkçe ve İngilizce “Londra’da Bizim’Kiler” kitabının tanıtım paneli ve imza gününde konuşmacıydım.  Dinlemeye değer görüp gelen arkadaş ve okurlarıma çok teşekkür ediyorum. Panelde katılımcı arkadaşlardan iyi sorular da geldi.

 

Bir arkadaşımız kitabın topluma yön verilmesinde bir tartışmaya vesile olmasını diledi. Yerinde bir istek. Toplumdaki STK’ler ve siyasiler keşke 2000’lerde tekstil sektörü batarken “Hop kardeşim binlerce toplum üyesi işsiz kalacak. Onlara yeni iş alanı yaratamazsak, uyuşturucu ve kara para batağından bize fatura gönderirler” diyerek merkezi ve yerel yönetimi önleme zorlasaydı. Vizyon olmayınca eylem de olmadı. Belki bu çalışma bizi yaşadığımız ülkede daha görünür kılar.

Bir diğeri de “Toplum tarihindeki en önemli olay nedir?” sorusuydu. “Bana göre 1974 Wimpy Grevi” dedim. O yıllarda doktora öğrencisi olup grevi örgütleyenlerden Cahit ve Akgül Baylav çifti paneldeydi ve yorumumu onayladılar. Bir diğer soru da toplumun en kötü yılları üzerineydi. Geçen haftalarda “Yeni yıl duası” başlıklı yazımda toplumda en kötü dönemin bu yıllar olduğunu gerekçeleriyle anlatmıştım.

Kitabı yeni edinen arkadaşlar, kendilerine mikrofon uzatan gazeteci dostlarıma “Henüz okumadık ama Eskioğlu’nun vizyonunu biliyoruz. Şimdiden iyi bir çalışma olduğuna güveniyoruz” demeleri gururumu okşadı. Teşekkür ederim,sizleri yanıltmayacağıma emin olabilirsiniz.

Kitapları inceleyenlerden de iki tür yorum geldi; “Bu emek yoğun, deli bir çalışma” ya da “Bunu sizden başka kimse kotaramazdı!” Yorgunluk alıcı bu güzel yorumlara çok teşekkür ediyorum.

Kitaba yönelik bir kaç kişisel eleştiri ise bazı değerli isimleri unutmak ya da  hak ettikleri yeri verememek üzerineydi. Bu çalışmada yer alan toplum üyeleri örnekleme yöntemiyle seçildi. Toplumda yüzlerce değerli muhasebeci varken; kendi özgeçmişi toplumdaki sektörün başlangıcından günümüze kadar örtüşen ve toplumsal çalışmalara desteğiyle tanınan bir ismi örnek olarak seçtik. Dernekleri, yazarları ya da sanatçıları anlatırken de bu yöntemi izledik. Yoksa belgesel kitap değil, telefon rehberi yapmış olurduk.

Son paragrafa geldik usta! 25 Ocak Cumartesi saat 18.30’da “22 Moorfield Road, N17 6PY” adresindeki DAY MER’deki imza günü-kokteyl’e ve 1 Şubat saat 16’da da “628-630 Green Lanes N8 0SD” adresindeki Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’ndeki imza günü-panel’de buluşmak üzere diyoruz. Sorularınızı da alın gelin usta.

2378820cookie-checkİNGİLTERE… “Toplumdaki en önemli olay neydi?”
Önceki haberAvustralya’nın karanlık yüzü
Sonraki haberHakan Kılman’dan müzik söyleşisi
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.